2020. szeptember 20. vasárnap Friderika

Ennyire vannak eladósodva a magyarok: kezdjünk félni?


Irdatlan mennyiségű személyi hitele van a magyaroknak, és a szám fokozatosan nő. A rosszul teljesítő hitelek aránya mindemellett elenyésző, így aztán kockázatokról cseppet sem beszélhetünk. A lekötött betétek aránya májusban tovább csökkent - ez az alacsony kamatok mellett a júniusban érkező új állampapírra való várakozásnak is betudható.

Minden hónapban megírjuk, hogy mennyi volt az új személyi hitelek átlagos kamata az MNB számításai szerint, valamint azt is, hogy mennyi hitelt vettek fel összesen a magyarok. Ez alapján júliusban arról számoltunk be, hogy a májusi adatok alapján a személyi hitelfelvételi kedv történelmi rekordot döntött. Azaz soha korábban még annyi személyi hitelt nem vettek fel a magyarok, mint 2019 májusában.

Hasonlítsd össze a személyi hitelek kamatát a Pénzcentrum kalkulátorában!

Ezúttal arról számolunk be, hogy a magyaroknak mennyi személyi hitele van összesen. Ehhez szintén az MNB adatsorát vesszük alapul, a legfrissebb, első negyedéves adatok szerint 2019 márciusáig 666 milliárd volt az állomány - azaz ennyi volt a kint lévő hitelek összessége. Az ábrán pirossal jelöljük az új kihelyezéseket, negyedéves bontásban:

Mint az látható, az állomány egy év alatt majdnem 200 milliárddal nőtt, ez elképesztő, kb. 25 százalékos növekedést jelent egy év alatt. Az új kihelyezéseknél hullámzást látunk, itt a 2019-es első negyedév némileg elmarad a 2018-as harmadik negyedévtől. Azóta azonban majdnem biztosan állíthatjuk, hogy a 2019-es második negyedév jelentősen túlszárnyalta az elsőt, de erről majd a frissített adatok fényében tudunk nyilatkozni.

A személyi hitelek kamatai a padlón vannak! Találd meg a legolcsóbbat a Pénzcentrum kalkulátorában!

Mindez ugyanakkor rendkívüli biztonsággal párosul, a bankrendszerben levő késedelmes személyi hitelek aránya meglehetősen alacsony, ennek nagy része is 30 napon belüli késedelem, az éven túli lekötések között az arány szinte már elenyésző. Ebben szerepet játszik az is, hogy minél hosszabb a késedelem, a bank annál nagyobb valószínűséggel adja el a követelést.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.18-09.23
Országos

Auchan

09.18-09.23
Országos

Lidl

09.18-09.23
Országos

Spar

09.18-09.23
Országos

Interspar

09.18-09.23
Országos

Tesco

09.17-09.23
Országos

Tesco

Tanévkezdés
08.18-09.20
Országos

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.