2019. szeptember 23. hétfő Tekla

Ennyire vannak eladósodva a magyarok: kezdjünk félni?


Irdatlan mennyiségű személyi hitele van a magyaroknak, és a szám fokozatosan nő. A rosszul teljesítő hitelek aránya mindemellett elenyésző, így aztán kockázatokról cseppet sem beszélhetünk. A lekötött betétek aránya májusban tovább csökkent - ez az alacsony kamatok mellett a júniusban érkező új állampapírra való várakozásnak is betudható.

Minden hónapban megírjuk, hogy mennyi volt az új személyi hitelek átlagos kamata az MNB számításai szerint, valamint azt is, hogy mennyi hitelt vettek fel összesen a magyarok. Ez alapján júliusban arról számoltunk be, hogy a májusi adatok alapján a személyi hitelfelvételi kedv történelmi rekordot döntött. Azaz soha korábban még annyi személyi hitelt nem vettek fel a magyarok, mint 2019 májusában.

Hasonlítsd össze a személyi hitelek kamatát a Pénzcentrum kalkulátorában!

Ezúttal arról számolunk be, hogy a magyaroknak mennyi személyi hitele van összesen. Ehhez szintén az MNB adatsorát vesszük alapul, a legfrissebb, első negyedéves adatok szerint 2019 márciusáig 666 milliárd volt az állomány - azaz ennyi volt a kint lévő hitelek összessége. Az ábrán pirossal jelöljük az új kihelyezéseket, negyedéves bontásban:

Mint az látható, az állomány egy év alatt majdnem 200 milliárddal nőtt, ez elképesztő, kb. 25 százalékos növekedést jelent egy év alatt. Az új kihelyezéseknél hullámzást látunk, itt a 2019-es első negyedév némileg elmarad a 2018-as harmadik negyedévtől. Azóta azonban majdnem biztosan állíthatjuk, hogy a 2019-es második negyedév jelentősen túlszárnyalta az elsőt, de erről majd a frissített adatok fényében tudunk nyilatkozni.

A személyi hitelek kamatai a padlón vannak! Találd meg a legolcsóbbat a Pénzcentrum kalkulátorában!

Mindez ugyanakkor rendkívüli biztonsággal párosul, a bankrendszerben levő késedelmes személyi hitelek aránya meglehetősen alacsony, ennek nagy része is 30 napon belüli késedelem, az éven túli lekötések között az arány szinte már elenyésző. Ebben szerepet játszik az is, hogy minél hosszabb a késedelem, a bank annál nagyobb valószínűséggel adja el a követelést.

KIHÚZNA A BAJBÓL 300 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. Mutatunk egy konkrét példát: kalkulátorunkban 300 ezer forintos hitelösszeget, és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 6 544 forintos törlesztőrészlettel a CIB nyújtja (THM 11,73 %), de nem sokkal marad el ettől az OTP 7 781 forintos törlesztőt (THM 20,73%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Budapest Bank és a Provident konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum gyorskölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Így lehet nevetséges áron zsírúj iPhone-od: bárki igényelheti
Itt a lista, hol érdemes megvenni a gigadrága mobilt!


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

09.26-10.02
Országos

Spar

09.26-10.02
Országos

Lidl

09.26-10.02
Országos

Aldi

09.26-10.02
Országos

Kika

09.25-10.08
Országos

Interspar

09.19-09.25
Országos

Spar

09.19-09.25
Országos

Lidl

09.19-09.25
Országos