A pregnant woman, in her 40s, sits on her bed with her hand on her face. She appears upset

Döbbbenetes: valójában erre szórják el a magyar családok a Babaváró kölcsönt

2024. június 14. 19:33

2024 májusáig a Babaváró kölcsön legnépszerűbb felhasználási módja a lakásvásárlás, illetve az otthonok felújítása és korszerűsítése volt, de a felmérés alapján egyre magasabb arányban fordítják az összeget a gyermek részére történő megtakarítás indítására vagy banki hitel kiváltására is a magyar családok.

Ahogy az ismert, a Babaváró támogatás 2024-ben új feltételekkel és megújult támogatási összeggel tért vissza: a gyermeket tervező házaspárok maximum 20 éves futamidőre szóló, legfeljebb 11 millió forint összegben kérhetik a szabadfelhasználású, kamatmentes kölcsönt. 

Friss adatok alapján, az ügyfelek közül volt, aki autóvásárlásra, mások utazásra költötték a kapott összeget, ugyanakkor idén a közvetített támogatásokat az igénylők legnagyobb arányban (81%-ban) lakásvásárlásra fordították  - áll a Duna House közleményében.  A hitelfelvevők kisebb része, 8,7%-a ingatlanfelújításra, -bővítésre, -korszerűsítésre költötte a kapott támogatást, míg 2%-uk a gyermekük részére indítandó megtakarítási céllal folyamodott a kölcsönért. Egy másik népszerű kategória volt még a családoknál a saját banki hitel kiváltása (1,9%), valamint a meglévő hitel részleges előtörlesztése (1,3%) is. 

Az igénylések száma egyébként már most meghaladta a tavalyi év ugyanezen időszakát: nagyságrendileg 25%-kal többen folyamodtak mostanáig a kölcsönért az egyik pénzügyi szolgáltató adatai alapján. Érdekesség még, hogy a tavalyi, 2023-as év első 9 hónapjának adatai alapján is a lakhatás minőségének javítása volt az egyik legnépszerűbb hitelcél az igénylő házaspárok körében: az  ügyfelek 92,6%-a jelölte meg ugyanis a lakásvásárlást, -felújítást, -bővítést vagy -korszerűsítést a támogatási összeg felhasználására, amely idén sem változott sokat.

Mi változott a szabályozásában tavaly óta?

A maximálisan igényelhető 11 millió forintos összeg új otthon vásárlása esetén önerőnek is kiváló, amelyet a CSOK Plusszal, Falusi CSOK-kal, vagy egyéb állami támogatással kombinálva könnyebben megvalósítható a családok otthonteremtése” – mondta el Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Babaváró támogatást az 5 éven belül gyermeket vállaló házaspároknak érdemes igénybe venniük, akár már a várandósság ideje alatt is, hiszen a futamidő végéig járó kamatmentesség a gyermek hitelfelvételt követő 5 éven belüli érkezése esetén biztosított. Új szabály idéntől kezdve, hogy a feleség életkora 18 és 30 év közötti lehet, de átmeneti szabályozásként, amennyiben a feleség legalább 12 hetes várandós, akkor 30-41 év közötti életkor esetén is igénybe vehető a hitel 2024. december 31-ig. 2025-től azonban kizárólag a 30 év alatti nők lesznek jogosultak az igénylésre. A kölcsön további előnye az is, hogy az érkező gyermekek után három évre szüneteltethető a törlesztés. Valamint, ha egynél több gyermek születik, a hiteltartozás csökkenthető, a harmadik gyermek esetén pedig a teljes tőketartozás elengedésre kerül, vagyis megszűnik a hitel”

– tette hozzá a szakértő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 20. 19:31
Hogyan fordulhatott elő az, hogy beavatkozás nélkül végignézte a Való Világ 12 (VV12) készítőinek st...
Holdblog  |  2024. július 20. 11:18
Sok kérdést kapunk olvasóinktól és ügyfeleinktől a HOLD vagyonkezelésére, a számlákra és szolgáltatá...
ChikansPlanet  |  2024. július 19. 13:20
Lassan hozzászokunk, hogy már nemcsak Brazília és Kalifornia szerepel visszatérően a hírekben pusztí...
Kiszámoló  |  2024. július 19. 12:13
Már tíz éve is már hatalmas gond volt a külföldről, leginkább Kínából érkező csomagok nagy száma. A...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 20. szombat
Illés
29. hét
Július 20.
A Hold napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 20. 19:21
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm