13 °C Budapest
Hogyan kezeljük pénzügyeinket a járvány idején? (x)

Hogyan kezeljük pénzügyeinket a járvány idején? (x)

Pénzcentrum
2020. május 18. 05:00

Megoldások pénzügyeink biztonságos menedzselésére

A koronavírus terjedésének mérséklése érdekében pénzügyeink tekintetében is körültekintőnek kell lennünk. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a teljes bankszektor olyan megoldásokkal segítik a lakosságot, amelyekkel a személyes érintkezések száma csökkenthetők, miközben a tranzakciók gyorsan, kényelmesen és biztonságosan végrehajthatók.

Fertőtlenített bankjegyek

A készpénzhasználat kockázatának csökkentése érdekében az MNB a készpénzforgalomból hozzá kerülő, naponta zárt konténerekben érkező bankjegyeket - a vírus túlélési periódusával összhangban - két hétig pihenteti. Ezt követően pedig a minőségük alapján megfelelőnek ítélt bankjegyek egy 160-170 Celsius fok hőmérsékletű alagúton haladnak végig. Az alkalmazott eljárásnak köszönhetően minimális a kockázata annak, hogy fertőzött bankjegyek kerüljenek a forgalomba. A koronavírus terjedése szempontjából a készpénz használata tehát nem jelent extra kockázatot az egyéb közös használatú tárgyakkal való érintkezéshez képest.

15 ezer forintos PIN-kód limit

A jegybank kezdeményezésére - a bankkártyák használati feltételeinek javítása érdekében - az érintéses kártyás vásárlások összeghatárát 5000-ről 15 000 forintra emelték a pénzügyi szolgáltatók. Az ennél kisebb értékű vásárlások esetén nem szükséges a PIN-kódunkat megadni, így teljes egészében ki tudjuk küszöbölni a pénztáraknál a fizikai kapcsolatot. A limit emelésének köszönhetően a vásárlások közel 90 százaléka vált érintésmentessé.

Bankoljunk otthonról: széleskörű digitális megoldások

A személyes találkozások minimalizálása fontos a járvány terjedésének megelőzésében. Bár az MNB kezdeményezésére a bankfiókok is nyitva tartanak; jó hír, hogy pénzügyeinket az elektronikus csatornákon is mind gyorsabban, kényelmesebben és biztonságosabb módon kezelhetjük. A szolgáltatások pénzintézetenként változóak, de többségében elérhetőek a főbb lehetőségek, köztük a hitelmoratóriummal kapcsolatos nyilatkozattétel is. Az internet- és mobilbank további előnye, hogy az év bármely napján 0-24 óráig igénybe vehetők.

Internetbankon keresztül a banki szolgáltatások legtöbbjéhez hozzáférhetünk. Így például forint és deviza átutalásokat indíthatunk belföldre és külföldre, lekérdezhetjük hitelkártyánk aktuális egyenlegét, megtekinthetjük a kártyatörténetet és kivonatot, széleskörű számlainformációkhoz juthatunk. Több banknál pedig már számlát is nyithatunk, sőt, hitelt is igényelhetünk online.

A mobil netbank lehetővé teszi pénzügyeink nyomon követését interneten keresztül, mobiltelefonra optimalizált rendszer segítségével. Számlaegyenleg lekérdezésre és számlatörténetünk megtekintésére használhatjuk, indíthatunk és fogadhatunk forint és devizautalásokat egyaránt. Bankkártya beállításainkat is kezelhetjük, és egyebek mellett hitelinformációkhoz is juthatunk. Több szolgáltató mobilbank alkalmazása rendelkezik mobilfizetés funkcióval is, így még a bankkártyánkat sem feltétlenül szükséges elővennünk a vásárlás során.

Több banknál is elérhető a videóbankolás lehetősége. Számítógépünkről, okostelefonunkról vagy tabletünkről videochat formájában is el tudjuk a hiteleinkhez, bankkártyánkhoz, bankszámlánkhoz, vagy a lekötéseinkhez kapcsolódó ügyeinket intézni.

 

 

 

 

(x)

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
MEDIA1  |  2022. szeptember 25. 18:05
A népszer szerkeszt-riporter közel hat év után döntött így.
Holdblog  |  2022. szeptember 25. 11:50
Archívumunkból (2017) Amikor 25 évvel ezeltt a kis Hajdú-Bihar megyei város melletti tanyánkon megsz...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 22. 17:18
A Lidl Plusz alkalmazásnak nincs túl sok értelme, de van egy funkciója, ami miatt szeretem használni...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 22. 13:34
A magyarok többsége 2022. második negyedévében már végig fix kamatozású lakáshitelt igényelt: az érd...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 25. 16:07