26 °C Budapest
Szabad a pálya, megugorhat az alapkamat? Itt az elemzői jóslat

Szabad a pálya, megugorhat az alapkamat? Itt az elemzői jóslat

2020. március 19. 15:00

A hiteltörlesztéseket befagyasztotta a kormány, így egy esetleges alapkamat emeléssel nem ásnák mélyebbre a gazdasági gödröd az adósok alatt. Az így létrejött új mozgástérben, vajon lehet-e számítani az alapkamat emelésének bevetésésre a gyengülő forint árfolyam ellen?

A hiteltörlesztés befagyasztásávával a kormány biztosította annak lehetőségét, hogy az MNB esetleges kamatemelése ne jelentsen rögtön külön terhet a recesszióval szembenéző gazdaságban. A jelenlegi forintgyengülés ugyan a régiós trendbe beleillik, de túl van azon a szinten, amit a bérnövekedés üteme miatt a versenyképesség fenntartásának indokával lehetne tolerálni, és már csak hangulati hatásával is tartósan emelheti az inflációt. A jegybank jelentős tartalékai is csak korlátozott mozgásteret jelentenek a gyengülés megállításához, ha valóban fontos cél az árfolyam stabilitása, azt kamatemelés nélkül nem lehet elérni. Így ettől az intézkedéstől sem lehet azonnali, tízforintos nagyságrendű erősödést várni, csak a gyengülő trend végét - írja a Concorde blog.

Gyengülő forint

A forint egyszerre mutatta be azt a produkciót az utóbbi pár évben és különösen az elmúlt két hétben, ami alapján sikerült minden körülmények között gyengülnie dacára annak, hogy az elmúlt évek folyamatosan erős külkereskedelmi pozíciót mutattak, és az eladósodottságunkban is érdemi javulás történt. Az alacsony kamatok ugyanis a forint elleni befektetői pozíciók felépüléséhez vezettek. Az elmúlt két hét viszont a feltörekvő devizák általános vesszőfutásáról szól, ami alól a forint sem húzhatta ki magát.

Ahelyett, hogy a jó időkben felépült forint adósságaikat (ami lényegében a forint ’shortolása’ miatt keletkezik náluk) a befektetők visszaváltanák, és ezáltal erősítenék az árfolyamot, ellenkezőleg, valószínűleg folytatják a hazai deviza gyengüléséhez vezető korábbi gyakorlatukat. Annak ellenére, hogy az MNB már hetek óta lopakodó kamatemelési módban van, és annak ellenére, hogy a gazdaság egészen a közelmúltig kifejezetten kedvező tendenciákat produkált.

Elkerülhetetlen az alapkamat emelés

Lehet érvelni amellett, hogy a magas bérnövekedés miatt a forintnak gyengülnie kell némileg, hogy a hazai termelés versenyképessége fennmaradjon. Ez néhány forintot jelenthet éves szinten, de ami most zajlik, az talán már sok. Azért is, mert a deviza gyengülése a lakosság hangulatát, várakozásait befolyásolja, és tartósan emelheti az inflációt. Ez pedig idővel a hosszú lejáratú hozamok emelkedését, a kamatköltségek növekedését eredményezheti.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kamatemelésnek egy fontos kockázata van: mégpedig az, hogy megemeli az adósok törlesztési terheit, és akkor sújtja a gazdaságot, amikor éppen a koronavírus miatt világgazdasági recesszió hatásait nyögi. Ez a veszély ugyanakkor a szerdai bejelentésekkel - miszerint év végéig senki nem fog törlesztőrészleteket fizetni a bankjának - lényegében megszűnt.

Új mozgástér

Bár a gyengülés beleillik abba a trendbe, amit a régióban tapasztaltunk (a cseh korona is gyengült kb. tíz százalékot az elmúlt napokban), azért az MNB-nek lesz lehetősége élni azzal az eszközével, hogy megemeli a kamatokat. Nem várható, hogy ez azonnali több tízforintos hatást váltana ki, hiszen azért jelenleg a világgazdasági válság igazgat, de a további gyengülő trendnek véget vethet. A jövő héten esedékes, negyedévente kiemelt jelentőségű kamatdöntő ülés erre pazar lehetőséget nyújt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. július 6. 06:11
A kriptopiacon az elmúlt fél évben óriási mértékű árzuhanásnak lehettünk tanúi. 2021 novemberében a...
Kiszámoló  |  2022. július 5. 21:26
Az eddigi relatív békeévek után tombol az infláció. Eddig az emberek lenyelték a békát, hogy semmi k...
MEDIA1  |  2022. július 5. 17:37
Ennek keretében például az ATV műsorvezetői felbukkannak az Index műsoraiban, de az Index és az ATV...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 6. szerda
Csaba
27. hét
Július 6.
A csók világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?