20 °C Budapest
Mit hoz a jövő a lakáspiacon? Most vásároljunk még, vagy érdemes kivárni?

Mit hoz a jövő a lakáspiacon? Most vásároljunk még, vagy érdemes kivárni?

2019. szeptember 2. 14:29

Sokan kíváncsiak arra, hogy mi várható a hazai lakáspiacon, vajon meddig emelkedhetnek még az árak, jönni fog-e egy esetleges visszaesés a közeljövőben. Bár a jövőt megjósolni sosem lehet, a múltbeli tapasztalatok és a ma érvényben lévő intézkedések alapján már tudunk következtetni a várható irányokra. Ezt tette meg Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője, aki összegzésében elárulta, érdemes-e most még lakást vásárolni, és kell-e aggódni egy lehetséges visszaesés miatt.

A lakáspiac ciklikusan működik, vagyis felívelő szakaszok és lefelé tartó periódusok váltják egymást. Az eddigi tapasztalatok alapján átlagosan 8-10 év egy ciklus, vagyis még mindig lehet potenciál a hazai lakáspiac mostani, már hetedik éve emelkedő szakaszában. A magas árak azonban mindenképpen óvatosságra kell, hogy intsenek, de a jelenlegi folyamatok alapján egyelőre közeli visszaeséstől sem kell tartani - mondta el Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Az elmúlt évek áremelkedése után Budapesten már biztosan az egyensúlyi szint felett vannak az árak, de lassan a vidéki piacokról is elmondható ugyanez. Az adásvételek száma azonban még évről-évre növekszik, hajtva fel az árakat, és noha a mérséklődés borítékolható, rövid távon trendfordulóra nem kell számítani. Annak ellenére sem, hogy a lakások eladási ideje hosszabbodott és az áralku mértéke is enyhén nőtt az idei értékesítési tapasztalatok alapján. A közelmúltban bevezetett állami támogatások ugyanis egyértelműen tovább pörgetik a piacot. A növekedés azonban már az elmúlt két évben is áttevődött a relatíve olcsóbb területek felé, s a következő években is erre számíthatunk.

Demográfiai és jövedelmi viszonyok

Bár a lakásárak emelkedése olyan időszakban erősödött fel, amikor a külföldre vándorlók száma is fokozódott és a korábbinál is kevesebb gyerek született, a jövedelmek ugyanakkor folyamatosan növekednek és a devizahitelezés problémája is kikerült a rendszerből. Ráadásul mindez stabilizálódó költségvetési helyzetben történik, így ezek a tényezők egyelőre összességében ellensúlyozzák a negatív folyamatokat. A családvédelmi akcióterv szintén lassítja, hogy érezhetően visszaessen az ingatlanok iránti kereslet.

A kérdés viszont az, hogy a mostani kedvező munkaerő-piaci környezet és reálbér-növekedés meddig maradhat fenn. Abban az esetben, ha 2022 körül - a most bevezetett új, lakáspiacot érintő támogatási formák kifutásakor - jönne egy esetleges külgazdasági recesszió és az EU-s pénzek is lecsökkennének, feltételezhető, hogy a lakásárakban is véget érne reálértéken a növekedés - hangsúlyozta a szakértő.

Ez sem jelenti azonban még azt, hogy a 2008-as válsághoz hasonló visszaeséstől kellene tartani. A lakosság eladósodottsága ugyanis - a törlesztőrészlet/jövedelem mutatót nézve - most alacsonyabb szintű, mint a válság előtti időkben. Nem is beszélve arról, hogy a devizahitelezés kockázata sem fenyeget, miután forintban, ráadásul túlnyomó részben fixált kamatokkal veszik fel a vásárlók a hitelt.

Bár az árak emelkedésére vagy csökkenésére általában nagy hangsúlyt helyez mindenki, a tapasztalatok azt mutatják, hogy egy lakás vásárlásához a többség egy korábbi lakást el kell, hogy adjon, amelynek szintén a piaccal együtt változik az értéke. Így csak a két ingatlan közti árkülönbséggel kell számolni, mint nyereség vagy veszteség. Azaz, ha várjuk az áresést, hogy akkor vásároljunk, legyünk tisztában azzal, hogy a korábbi lakásunkat is olcsóbban tudjuk majd csak eladni!

OTP Hello Otthon EstLakást vásárolna, de nem tudja, milyen kedvezményeket vehet igénybe? Kíváncsi, merre tart az ingatlanpiac, hol érdemes lakást venni? Jöjjön el szeptember 18-án délután 5 órától az Akváriumba, ahol az OTP Bank szakértői minden kérdésére választ adnak. Az OTP Hello Otthon Esten való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az eseményre a hellootthon.hu/hellootthonest oldalon regisztrálhat.

 

Vásároljunk-e befektetési céllal?

Míg korábban kis túlzással bárhol vásárolhattunk, ma már sokkal körültekintőbbnek kell lenni, mielőtt befektetési céllal a piacra lépnénk.

A lakásvásárlással majd kiadással elérhető hozamok már nem feltétlenül magasabbak, mint a "szuperállampapír" garantált hozamai, sőt, az új építésű lakásoknál - főleg Budapesten - általában alacsonyabbak annál.

Előtérbe kerül tehát a hosszú távú gondolkodás, a piacismeret, hiszen a lakás értéknövekedését is számításba véve még mindig könnyen a lakáskiadás felé billenhet a mérleg - mondta el Valkó Dávid.

Új lakás vásárlása esetén fontos odafigyelni a lakásáfára, melynek mértéke a legfrissebb információk szerint jövő év elejétől, a 2018. november 1-je után engedélyt kapott projekteknél 27 százalékra emelkedik. Amennyiben a jelenlegi tervek maradnak és ez a forgatókönyv valósul meg, úgy az új lakások árában további emelkedés várható, sőt fejlesztésekből is kevesebb indulhat, így ezt feltételezve érdemes lehet még idén új lakást venni - tette hozzá a szakértő.

A magasabb lakásáfán túl ugyanakkor a szűk termelési kapacitások, illetve a szektorra háruló erőteljes költségoldali nyomás sem engedi, hogy a mostaninál jóval több lakást adjanak át. Korábban az volt a szakmai közvélekedés, hogy az állomány megújulásához évente 40 ezer lakásnak kellene épülnie országosan. Ma azonban van, aki úgy véli, hogy a meglévő állomány felújítása mellett hosszú távon ennél jóval kevesebb lakás átadása is elég lehet.

Hol állunk a szomszédos országokhoz képest?

Noha Budapesten már bőven meghaladtuk a válság előtti árcsúcsokat, a szomszédos országokhoz képest, a jövedelmekhez viszonyított lakásárak terén még így is a középmezőnyben vagyunk. A délszláv államokhoz és Csehországhoz képest egyelőre olcsóbb a magyar lakáspiac, ám Szlovákiában Szlovéniában, Bulgáriában vagy Lengyelországban az ottani jövedelmek és lakásárak függvényében már kedvezőbb a lakáshoz jutás.

 

Támogatott tartalomA cikk megjelenését az OTP Hello Otthon Est támogatta.
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 10:37
Marina Ovszjannyikova kapta az Európa Tanács Vaclav Havel-díját.
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?