Rendesen kifosztják a szülőbankot a magyar fiatalok: elkeserítő a helyzet

Rendesen kifosztják a szülőbankot a magyar fiatalok: elkeserítő a helyzet

2019. augusztus 28. 16:45

Bár a legtöbb szülő tudja, hogy egy idő után már nem szabadna finanszírozni a gyerek kiadásait, sok fiatal azonban felmenői segítsége nélkül nem tudna megélni. Jellemzően a felsőoktatási költségekre, lakásfelújításra, vagy a számlákra adnak pénzt a szülők - a fiatal felnőttek fele pedig nem gondolja, hogy valaha vissza kellene adnia az összeget.

A szülők nagy része úgy véli, hogy abba kell hagyni a gyerek kiadásainak finanszírozását annak 20 éves kora után - derült ki egy kutatásból, amit az Independent ismertetett. A válaszadó szülők több mint harmada ismerte el, hogy fizetett már például étteremben a gyermeke helyett. Emellet minden ötödik szülő adott már pénzt a gyerek nyaralására, 13 százalék pedig az autóba szállt be. A költségekbe jellemzően az édesanyák szállnak be. Az is kiderült, hogy a fiatal felnőttek többsége zavarban van, ha a szülőktől kell pénzt kérni, kétharmaduk egyenesen szégyellte magát, amikor az anya- vagy az apabankból kellett kölcsön kérni.

A brit felmérés szerint tavaly jellemzően a felsőoktatási költségekre, lakásfelújításra, vagy a számlákra adtak pénzt a szülők, de olyan kiadásokat is családi segítséggel finanszíroztak a fiatalok, mint a kontaktlencse, a számlák, vagy éppen az állateledel. És a megkérdezett fiatalok majdnem fele (47 százalék) gondolja úgy, hogy a szülők nem várják el, hogy visszafizessék az összeget. A 2000 megkérdezett felnőtt több mint négyötöde mondta azt, hogy biztonságban érzi magát, mert tudja, a szülei kisegítik, ha baj van.

A magyar fiatalok is a mamabankból élnek

Nem csak Nagy-Britanniában szorulnak szülői támogatásra a fiatalok: Magyarországon a fiatal felnőttek 42,2 százaléka még mindig a mamahotelben él. Tízből hatnak egyszerűen nincs pénze különköltözni, 34 százalék a saját keresetére vár, 25 százaléknak meg egyszerűen csak kényelmesebb otthon maradni. Az is kiderült, hogy a fiatalok 32 százaléka kap rendszeres apanázst szüleitől: ugyanakkor a dolgozóknak csak a 20 százalékát segítik a szülők, de a diákok mintegy 68 százalékának fizetnek valamilyen összeget a szülei. Egyébként a támogatásban részesülők több mint fele nem lenne képes a saját erejéből megélni.

A támogatás összege országos átlagban havi 19 ezer forint, de jelentős a szórás. A megkérdezettek fele például havi 10 ezer forintnál alacsonyabb összeget mondott. Ugyanakkor 33 százalékuk 10-24 ezer forintot, 7 százalékuk pedig 25-49 ezer forintot kap rendszeresen. Tízből egy fiatal havonta több mint 50 ezer forintot kap, 3 százalékuk pedig több mint 100 ezer forint szülői támogatáshoz jut.

Találd meg a legjobb személyikölcsön ajánlatot a Pénzcentrum kalkulátorával!

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Sokan csak tengenek-lengenek

Nagyjából 340 ezer olyan fiatal és Magyarországon, aki nem dolgozik, ellenben nem is tanul semmit - derült ki az Eurostat adataiból.

Ez az összes 20-34 éves 17 százaléka.

Uniós szinten tavaly a  20-34 éves korosztály 16,5 százaléka se nem dolgozott se nem vett részt oktatásban. Ez összesen 15 millió fiatalt jelent, ám az arányok országonként nagy eltérést mutatnak. A legrosszabb a helyet Olaszországban, ahogy a fiatalok 28,9 százaléka nem vett részt oktatásban és nem is dolgozott, míg Svédország, ahol a legjobb ez az aránya, 8 százalékkal végzett a lista végén.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?