Rendesen kifosztják a szülőbankot a magyar fiatalok: elkeserítő a helyzet

Rendesen kifosztják a szülőbankot a magyar fiatalok: elkeserítő a helyzet

2019. augusztus 28. 16:45

Bár a legtöbb szülő tudja, hogy egy idő után már nem szabadna finanszírozni a gyerek kiadásait, sok fiatal azonban felmenői segítsége nélkül nem tudna megélni. Jellemzően a felsőoktatási költségekre, lakásfelújításra, vagy a számlákra adnak pénzt a szülők - a fiatal felnőttek fele pedig nem gondolja, hogy valaha vissza kellene adnia az összeget.

A szülők nagy része úgy véli, hogy abba kell hagyni a gyerek kiadásainak finanszírozását annak 20 éves kora után - derült ki egy kutatásból, amit az Independent ismertetett. A válaszadó szülők több mint harmada ismerte el, hogy fizetett már például étteremben a gyermeke helyett. Emellet minden ötödik szülő adott már pénzt a gyerek nyaralására, 13 százalék pedig az autóba szállt be. A költségekbe jellemzően az édesanyák szállnak be. Az is kiderült, hogy a fiatal felnőttek többsége zavarban van, ha a szülőktől kell pénzt kérni, kétharmaduk egyenesen szégyellte magát, amikor az anya- vagy az apabankból kellett kölcsön kérni.

A brit felmérés szerint tavaly jellemzően a felsőoktatási költségekre, lakásfelújításra, vagy a számlákra adtak pénzt a szülők, de olyan kiadásokat is családi segítséggel finanszíroztak a fiatalok, mint a kontaktlencse, a számlák, vagy éppen az állateledel. És a megkérdezett fiatalok majdnem fele (47 százalék) gondolja úgy, hogy a szülők nem várják el, hogy visszafizessék az összeget. A 2000 megkérdezett felnőtt több mint négyötöde mondta azt, hogy biztonságban érzi magát, mert tudja, a szülei kisegítik, ha baj van.

A magyar fiatalok is a mamabankból élnek

Nem csak Nagy-Britanniában szorulnak szülői támogatásra a fiatalok: Magyarországon a fiatal felnőttek 42,2 százaléka még mindig a mamahotelben él. Tízből hatnak egyszerűen nincs pénze különköltözni, 34 százalék a saját keresetére vár, 25 százaléknak meg egyszerűen csak kényelmesebb otthon maradni. Az is kiderült, hogy a fiatalok 32 százaléka kap rendszeres apanázst szüleitől: ugyanakkor a dolgozóknak csak a 20 százalékát segítik a szülők, de a diákok mintegy 68 százalékának fizetnek valamilyen összeget a szülei. Egyébként a támogatásban részesülők több mint fele nem lenne képes a saját erejéből megélni.

A támogatás összege országos átlagban havi 19 ezer forint, de jelentős a szórás. A megkérdezettek fele például havi 10 ezer forintnál alacsonyabb összeget mondott. Ugyanakkor 33 százalékuk 10-24 ezer forintot, 7 százalékuk pedig 25-49 ezer forintot kap rendszeresen. Tízből egy fiatal havonta több mint 50 ezer forintot kap, 3 százalékuk pedig több mint 100 ezer forint szülői támogatáshoz jut.

Találd meg a legjobb személyikölcsön ajánlatot a Pénzcentrum kalkulátorával!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Sokan csak tengenek-lengenek

Nagyjából 340 ezer olyan fiatal és Magyarországon, aki nem dolgozik, ellenben nem is tanul semmit - derült ki az Eurostat adataiból.

Ez az összes 20-34 éves 17 százaléka.

Uniós szinten tavaly a  20-34 éves korosztály 16,5 százaléka se nem dolgozott se nem vett részt oktatásban. Ez összesen 15 millió fiatalt jelent, ám az arányok országonként nagy eltérést mutatnak. A legrosszabb a helyet Olaszországban, ahogy a fiatalok 28,9 százaléka nem vett részt oktatásban és nem is dolgozott, míg Svédország, ahol a legjobb ez az aránya, 8 százalékkal végzett a lista végén.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. május 19. 17:06
Ha jó jövedelemmel rendelkezünk, akkor is nagyon lényeges lehet a bankválasztás: az egyes pénzintéze...
Holdblog  |  2022. május 19. 16:24
Mindannyiunkat érint a pénzromlás, de más és más mértékben. Sajnos van, akinek a kenyér ára okoz gon...
MEDIA1  |  2022. május 19. 16:08
A hírportál szerint Lázár János egy bizonyos Építési és Beruházási MÚZEUM vezetője lesz. Erről erede...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?