30 °C Budapest
Sokkoló hírek: rendszerszintű válság jöhet a magyar bankoknál júniusban

Sokkoló hírek: rendszerszintű válság jöhet a magyar bankoknál júniusban

2019. május 29. 15:01

A bankok felkészülnek az azonnali fizetésre, ugyanakkor fontosnak tartják, hogy minden szereplő, a rendszer egésze készen álljon az indulásra. Június 27-én, amikor a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás elleni szabályok élesednek, bankrendszer szintű probléma jöhet, ugyanis azok az ügyfelek, akiknél nem sikerült beszerezni az adatokat, tömegével kérhetik számon a bankokon, hogy zárolták a számlájukat - hangzott el a Portfolio Financial IT and Disruptive Technologies konferenciánkon.

Alföldi Ferenc (Budapest Bank) szerint ma egy élményalapú társadalomban élünk, és ebben az élményt az Amazon, Facebook és társai határozzák meg, amelyek a digitális térbe vonzották az embereket, és most a bankoknak is itt kell helytállni. Galló Csaba (CIB) szerint a bankoknak most az ügyfélkiszolgálás jelenti a legnagyobb kihívást számunkra, ebben a technológia sok lehetőséget ad, de nagyon felgyorsult a változás. Nagyon nehéz megtartani, hogy közben hatékonyak is legyenek. Ezt tudják nagyon jól csinálni a kis cégek, akik egy területre fókuszálnak. Meg kell vizsgálni, hogy a saját területén sikeres kisebb cégekkel - például a TransferWise-zal - partnerségre kell-e lépni.

Azonnali fizetés

Alföldi Ferenc szerint nagyon jó kezdeményezés a z MNB-től az azonnali fizetés, az indulás persze nem lesz könnyű. Nem arról szól majd, hogy az egyes bankok hogy állnak, hanem hogy az egész rendszer hogy áll: darabszámot tekintve a fizetési forgalom 98 százaléka ezen megy majd keresztül, az egész rendszernek, minden banknak készen kell lennie.

Barna Balázs (TransferWise) elmondta, ők egész Európában látják, hogyan zajlik az azonnali fizetés. Az eurós instant rendszer ott nem kötelező jelleggel megy, de ma már a SEPA instant rendszeren fut a tranzakciók kb. 60 százaléka. Ha az azonnali rendszer itthon is elindul, akkor azok a nemzetközi tranzakciók, amelyek korábban napokat vettek igénybe, most a SEPA és a magyar rendszeren keresztül pár másodpercen belül lezajlanak majd, ami hatalmas előrelépés lesz a pénzforgalomban.

Galló Csaba elmondta, élharcosként egyetért azzal, hogy kötelező az azonnali fizetés bevezetése. Mindemellett az első időszakban a haszon ebből nem fog megjelenni, csak akkor, ha plusz szolgáltatások is épülnek rá. Például egy QR-kód alapú átutalást segítő rendszer is ilyen lenne. Az év második felében lehet, hogy elindulnak ilyen szolgáltatások, és hasonló várakozásaim vannak a PSD2-vel kapcsolatban is.

Strén Gábor (Microsoft) szerint a bankokat a szabályozás nagyon erősen fogja, így a egy eleve korlátozott helyzetből indulnak, nehezebben innoválnak. Mint elmondta," nem vagyok benne biztos, hogy amekkora erőforrást felemészt az azonnali átutalás a bankoknál, annak közvetlenül és hamar megtérülése lesz", de talán hosszabb távon meglesznek az előnyei.

Kovács Larissza (MKB) szerint ha nincs egy központi jó megoldás pl. egy közös QR-kód, akkor nem lesz sehogy versenyképes fizetési megoldás a bankkártyával szemben sem,ezért fontos, hogy a bankok erről közösen gondolkozzanak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kötelező ügyfélazonosítás

Június 26 után azok a banki ügyfelek, akikről nincsenek meg a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozási törvényben előírt adatok a bankoknál, zárolják a számlákat. Galló Csaba ennek kapcsán (CIB) elmondta.

Én azt prognosztizálom, hogy az egész bankszektort érintő probléma jön június 27-én, amikor az ügyfelek tömegei fognak a bankok előtt sorokban állni, hogy miért zároltuk a számlákat. Nálunk az ügyfelek közel 30%-a még nem azonosította magát, ezért azt gondolom, hogy nagy vihar lesz.

Az MKB nem árulta el, hogy állnak jelenleg az azonosítással, csak annyit, valószínűleg nem 100%-on. Igyekeznek az ügyfeleket nem személyesen berángatni a fiókokba, és figyelembe venni, hogy ki milyen csatornát használ.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 9. 13:42
A 10 részes, Rise of the Raven címen futó, Hunyadi János török hódítás elleni küzdelmét bemutató sor...
Holdblog  |  2022. augusztus 9. 06:04
Exkluzív (mini)interjút készítettünk Zsiday Viktor portfóliómenedzserrel, aki az elmúlt hetekben, tö...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 8. 16:46
A hitelbl való ingatlanvásárlás elengedhetetlen eleme az értékbecslés, amely során felmérik a lakás...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 8. 10:17
Idén a kriptoeszközök piacának egyik legnagyobb esését élhették át a befektetk. A kriptopiac jelenle...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?