Több tízezer magyar számláját zárolhatják: te is köztük lehetsz, ha nem lépsz

Több tízezer magyar számláját zárolhatják: te is köztük lehetsz, ha nem lépsz

2019. március 30. 09:29

Június 26-ig mindenkinek be kell mutatnia az iratait a bankjában a szabályok szerint. Ennek hiányában a határidő után nem tudsz ügyletet indítani a hiány pótlásáig. Nem érdemes halogatni!

Több tízezer magánember és több ezer vállalkozás még nem végezte el a kötelező adategyeztetést a bankjával - derült ki a Magyar Nemzet felméréséből. Az MNB ismét figyelmeztetést adott ki, hogy idén június 26-ig minden pénzügyi intézménynek el kell végeznie azon ügyfelei teljes körű ügyfél-átvilágítását, akikkel 2017 júniusa előtt létesített ügyfélkapcsolatot, és akik esetében nem rendelkezik a jogszabály által előírt adatokkal, dokumentumokkal.

Ezek hiányában az ügyfelek 2019. június 26. után - a hiány pótlásáig - nem tudnak újabb ügyleteket indítani.

A 2017 júniusában hatályba lépett pénzmosás és terrorizmus-finanszírozás elleni törvény (Pmt.) előírása szerint a magyarországi hitelintézeteknek legkésőbb idén június 26-ig teljes körű ügyfél-átvilágítással kell rendelkezniük valamennyi ügyfelükről. Ennek hiányában 2019. június 27-től az adott bankok, takarékszövetkezetek vagy egyéb kötelezett pénzügyi intézmények nem teljesíthetik az érintett fogyasztók vagy vállalati ügyfelek megbízásait.

Az ügyfél-átvilágításhoz szükséges adatok, dokumentumok postán, élő videóbanki vagy netbanki úton is megadhatók. A Magyar Nemzet banki körképéből kiderül, hogy a különböző bankok, különböző módokon fogadják az ügyfelek adatait. Van ahol elektronikusan, máshol postai úton és személyesen lehet elvégezni a kötelező adategyeztetést, az MNB annyi könnyítést tett, hogy engedélyezte a videóhíváson át történő azonosítást is.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 3. kedd
Hermina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?