16 °C Budapest
Garázsokon nyerészkednek az élelmes magyarok: ennyit hozhat egy beálló

Garázsokon nyerészkednek az élelmes magyarok: ennyit hozhat egy beálló

2018. december 11. 14:00

Akár egy lakást is lehetne venni olyan négyzetméteráron, amilyeneken a budapesti garázsokat, kocsibeállókat kínálják a neten. Például az V. kerületben a lakásokhoz hasonlóan az eladó garázsoknál is millió fölötti a négyzetméterár. Összesítésünk szerint több olyan térség is van, amelyekben sokkal olcsóbbak a lakás-négyzetméterárak a fővárosi garázsokénál. A beállók befektetésnek is jók: nagyjából 8-15 év alatt hozzák be az árukat.

Horror áron adják-veszik a garázsokat a fővárosban. A III. kerületben, a Kolosy térnél például egy nagyjából 25-30 éve épült lakóház földszintjén kínálnak egy 12 négyzetméteres kocsibeállót 9,8 millió forintért. A piac szomszédságában található helyiségben víz, villany és munkapad is van a hirdetés szerint, egy maximum 4,5 méter hosszú kocsi fér be, és mivel állandóan 20 fok van bent, ezért veterán autó tárolására is alkalmas az áruba bocsátott garázs. Ugyanakkor ha kiszámoljuk, egyetlen négyzetméterért több mint 816 ezer forintot kérnek. Ez jóval drágább, mint a környékbeli lakások négyzetméterára: a Kolosy térnél ugyanis nagyjából 650-750 ezer forintba kerül egy négyzetméter, legalábbis a most futó hirdetések szerin.

Még Újbudán sem ilyen drágák a kocsibeállók: az Ulászló utcában rögtön kettőt is kínálnak eladásra összesen 7 millió forintért, az összes alapterület a hirdetés szerint 15 négyzetméter. Így itt már barátibbak az árak, mint Óbudán, csak 466 ezerbe kerül egy négyzetméternyi parkolóhely. Ugyanebben az utcában a lakásárak igen borsosak: 700 ezer és 1,2 millió között kell fizetni egyetlen négyzetméterért.

A XIII. kerületben, a Római kert társasház teremgarázsának -1. szintjén 7,9 milliót kérnek egyetlen 14 négyzetméteres beállóért - ez négyzetméterenként 564 ezer forint. Ez nagyjából az alja a Visegrádi utcai lakások négyzetméterárának: a plafon itt is nagyjából 900 ezer és 1 millió forint között van.

Lejjebb alkudni nem lehet, csak ráígérni arra a II. kerületi, Forint utcai garázsra, amit 9,5 millió forintért hirdetnek. A helyiség 19 négyzetméteres, a víz és a villany be van vezetve. Visszaosztva ennek a garázsnak a négyzetméterára kereken 500 ezer forint, ami olcsóbb mint a lakásoké: az Otthontérkép adatai szerint a környéken 650-900 ezer forint körül adnak egy négyzetmétert.

Elég durva, hogy egy külvárosi lakás áráért vehetünk 5 darab kocsibeállót a Gellérthegy utcában. Csak egyben eladóak, 24,13 millió forintért. A leírás szerint 64 négyzetméternyi területről van szó, tehát egy négyzetméter 354 ezerbe kerül, ami semmi ahhoz képest, hogy a környéken nagyjából 800 ezertől kezdődnek a négyzetméterárak, egészen 2,5 millióig. Ennyi pénzért viszont akár egy hasonló méretű, vagy nagyobb lakást is vehetnénk: például Újpesten, vagy Rákospalotán is kevesebb az átlagos négyzetméterár az Otthontérkép szerint.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az V. kerületről szinte mindenkinek az egymillió feletti négyzetméterárak jutnak elsőként eszébe: úgy tűnik, nincsen ez másképp a garázsok esetében sem. Az egyik hirdetésben például 16,2 millióért hirdetnek egy 15 négyzetméteres beállóhelyet a Vigyázó Ferenc utcában - így 1 millió 80 ezerre jön ki egyetlen négyzetméter. A környéken a lakásokért is hasonló, 1-1,2 milliós négyzetméterárat kérnek.

Befektetésnek se rossz

Korábban a Pénzcentrum is megírta, hogy Budapesten havi 10-35 ezer forint között lehet kiadni a garázsokat, míg vidéken 10-20 ezer forint a bérleti díj, ez éves szinten 120 ezer - 420 ezer forint, ami 8-14,5 éves megtérülést jelent. Ugyanakkor a fenntartási költség - például közös költség - egy beállóra vetítve 3-5 ezer forint havonta.

Sok helyen a lakások olcsóbbak

Rengeteg olyan település van Magyarországon, ahol olcsóbbak az ingatlanok, mint a legolcsóbb budapesti garázs. Az Otthontérképről gyűjtöttük ki a legérdekesebb helyeket, a teljesség igénye nélkül:

  • Pest megye - átlagosan 243 ezer forint
  • Velencei tó - átlagosan 240 ezer forint per négyzetméter
  • Balaton déli part - átlagosan 250-280 ezer forint per négyzetméter
  • Szeged - átlagosan 245 ezer forint négyzetméterenként
  • Győr - átlegban 302 ezer forint per négyzetméter
  • Sopron - átlagosan 342 ezer forint per négyzetméter
  • Debrecen - átlagosan 287 ezer per négyzetméter
  • Hajdúszoboszló - átlagosan 231 ezer forint négyzetméterenként

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?