24 °C Budapest
Hitelcsapda: más adósságát nyögte évekig Joshi Bharat

Hitelcsapda: más adósságát nyögte évekig Joshi Bharat

2018. május 26. 16:00

Úgy vállalt kezességet Joshi Bharat, hogy arról mit sem tudott. Egy távoli ismerőse ugyanis azt hazudta neki, hogy az aláírásra váró dokumentum csupán egy adásvételi szerződés, de nem az volt. A gyanútlan műsorvezető ezután évekig kénytelen volt fizetni más hitelét. A kezességvállalás hatalmas kockázatait nem lehet elégszer hangsúlyozni, úgyhogy ennek apropóján összegyűjtöttünk néhány jó tanácsot arra az esetre, ha valakit felkérnének kezesnek.Kisebb törlesztőrészletet akarsz? Szerencséd van, a kamatok a padlón vannak, most jó eséllyel találhatsz az eddiginél olcsóbb finanszírozást! Keresd meg a Pénzcentrum kalkulátorával a legjobb konstrukciókat, és váltsd ki a méregdrága hiteledet még ma!

Átverés áldozata lett Joshi Bharat, az ismert műsorvezető, aminek következtében évekig kellett más helyett fizetnie, annak hitelét.

Még a nyolcvanas évek végén történt. A Bábszínházban dolgoztam fiatal színészként, amikor az akkori büfés megkért, hogy két másik kollégámmal együttlegyünk a tanúi egy adásvételi szerződésben. Nem is gondolkoztunk rajta, hiszen miért ne segíthetnénk valakinek ennyivel

- mesélte a történetét Joshi Bharat a Storynak. Csakhogy mint kiderült az aláírás kérés egy átverés volt, ugyanis a dokumentum nem egy adásvételi szerződés, hanem egy hiteligényléshez szükséges kezességvállalás volt.

Azért nem gyanakodtam, mert nem csupán én, hanem két másik kollégám is vállalta az aláírást. Aztán pár hónap múlva jött a fekete leves. Egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy a bank egy viszonylag nagyobb összeget minden hónapban levon a fizetésemből. Először el sem tudtam képzelni, mi lehet az oka, aztán gyorsan fény derült az igazságra. Mivel az illető nem tudta fizetni a hitelét, minket vontak felelősségre

- folytatta a műsorvezető. Joshit nagyjából 150 ezer forint terhelte, ami akkoriban tetemes összegnek számított, így azt a korábbi színész hosszú éveken át kénytelen volt fizetni. A műsorvezető elmondása szerint anyagilag és emberileg is mélyen érintette az ügy, úgyhogy ma már semmilyen papírt nem ír alá úgy, hogy azt nem olvassa el alaposan.

Könnyen megégetheted magad

Bár Joshi Bharatot tudta nélkül tették meg kezesnek, ez átverés nélkül is megtörténhet bárkivel. Főleg akkor, ha éppen valakit a saját családjából vagy a baráti társaságából talál meg valaki kezességgel. Persze segíteni mindig szívet melengető dolog, de olykor nem szabad megfeledkezni a kockázatokról sem.

A bankok ugyanis legtöbb esetben akkor kérnek egy hitel megadásához kezességvállalást, ha a kérvényező személy hitelfelvételét túlzottan kockázatosnak tekintik. Azaz a leendő ügyfél nem rendelkezik olyan fizetéssel, illetve vagyontárgyakkal, amik elég biztosítékot jelentenének a banknak akkor, ha a hitelfelvevő nem tudná fizetni a hitelét.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ez pedig az első intő jelnek kell lennie akkor, ha valakit kezességgel találnak meg. Tovább bonyolítja a dolgokat, hogy a kezességnek két ismert fajtája van, az egyik a sima kezesség, a másik készfizető kezesség. Előbbi esetben, ha az adós nem fizet, a bank megpróbálja rajta behajtani a tartozást, és a kezesnek csak ezt követően kell fizetnie. Utóbbi esetben azonban a bank egyből fordulhat a kezeshez, hogy az fizesse meg a nem fizetett tartozást. Ez esetben kérni sem lehet, hogy próbálják meg az adóson behajtani a pénzt.

Bárkiről is legyen szó tehát, érdemes különösen résen lenni akkor, ha valaki a kezesének kér fel bennünket a hitelfelvételénél. Jó megoldás lehet inkább lebeszélnünk a hozzánk közelállót, hogy inkább ne álljon bele egy olyan hitelfelvételébe, ami túl kockázatos a számára. Ha ez adott esetben nem sikerül, még mindig jobb nemet mondani, mint utáni nyögni az adósságot úgy, hogy érdemileg mi sem egy új lakást, sem egy új autót sem semmit nem láttunk abból, amiért fizetünk.

(Borítókép: MTI Fotó - Kovács Attila)

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. augusztus 14. 14:34
Vakmajom szerint nem túlzás azt állítani, hogy a Better Call Saul cím amerikai tévésorozat átformált...
MEDIA1  |  2022. augusztus 12. 19:52
Leadja az Elcserélt élet (Um Lugar ao Sol) cím brazil telenovellát az RTL Klub.
Kiszámoló  |  2022. augusztus 12. 11:08
A KAVOSZ újra elindította a vállalkozóknak szóló Széchenyi hiteltermékeket, igaz lényegesen rosszabb...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 11. 11:16
A legtöbb vállalkozónak szinte égnek áll a haja, amikor hiteligénylésrl és adminisztrációról, regisz...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 14. 16:05