21 °C Budapest

Ingyenhitelből újíthatod fel az otthonod: ma indul a pénzosztás

2017. április 24. 11:32

A mai naptól igényelhető az uniós energetiahatékonysági ingyenhitel, aminek a segítségével kicserélhetjük a nyílászárókat vagy éppen korszerűsíthetjük a fűtési rendszereinket. Aki pályázni szeretne annak azonban érdemes lesz felkötni a gatyáját, ugyanis rengeteg csatolandó dokumentumra van szükség és már a hitelkérelmi formanyomtatvány is több mint 30 oldal. Mutatjuk a részleteket.


Az ország 442 MFB pontján a mai naptól igénylehető a kamatmentes energiahatékonysági hitel. Összesen 115 milliárd forint áll rendelkezésre a családi házak, lakásások energetikai korszerűsítésére és megújuló energiaforrások alkalmazására.

A nulla százalékos kamatozású hitelt természetes személyek, társasházak és lakásszövetkezetek igényelhetik. A hitel minimuma 500 ezer forint, a maxiuma családi házak esetében 10 millió, társasházak és lakásszövetkezeteknek pedig lakásonként 7 millió forint. A futamidő maximum 20 év lehet, és a pályázáshoz 10 százalék önerőre van szükség. Fontos tudunk, hogy semmilyen más járulékos banki költség nincsen, és az előtörlesztés sem jár többlet költséggel.

Az igényelt összeget felhasználhatjuk fűtési rendszerek korszerűsítésére, nyílászárók cseréjére, megújuló energiaforrásokra, például napelemek, napkollektorok beépítésére.

A várakozások szerint legalább 20 ezer lakást korszerűsíthetnek majd az uniós ingyenhitelből - állítja Bernáth Tamás, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) elnök-vezérigazgatója az MTI szerint.

Pontosan mire lehet felvenni a hitelt?

Energiahatékonyság javításra vonatkozó tevékenységek esetén

  • fűtött és fűtetlen teret elválasztó, nem nyílászáró szerkezetnek minősülő épülethatároló szerkezetek hőszigetelése
  • fűtött és fűtetlen teret elválasztó, nyílászáró szerkezetnek minősülő épülethatároló szerkezetek (ajtó és ablak) cseréje / energiamegtakarítást eredményező korszerűsítése
  • az épületek nyári hővédelmének javítása, árnyékoló vagy árnyékvető szerkezetek beépítése
  • fűtési és/vagy használatimelegvíz-rendszerek korszerűsítése
  • hővisszanyerő berendezés korszerűsítése
  • meglévő bel- és kültéri világítási rendszerek energiatakarékos átalakítása

Megújuló energiafelhasználásra vonatkozó tevékenységek esetén

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • napkollektoros rendszer telepítése
  • brikett, pellet, faapríték, faelgázosító kazánrendszer kiépítése
  • napelemes rendszer telepítése hálózati, vagy autonóm (hálózatra nem kapcsolódó) villamosenergia-termelés céljából, kizárólag a fejlesztésben érintett épület villamosenergia-ellátásához
  • földhő-víz, víz-víz, levegő-víz hőszivattyú rendszerek alkalmazása fűtésre és/vagy hűtésre és/vagy használati melegvíz-termelésre és/vagy fűtésrásegítésre

Hogyan kezdjünk neki?

Első lépésként mindenképpen érdemes végig böngésznünk a hivatalos pályázati oldalon elérhető termékleírásokat és a pályázatok eljárási rendjét. Ez után jöhet a több mint 30 oldalas hitelkérelmi formanyomtatvány, a hozzá kapcsolódó nyilatkozatok és a költségvetési táblázat kitöltése.

A neheze pedig csak ez után jön, hiszen be kell szereznünk minden szükséges csatolandó dokumentumot is, ez pedig sajnos időigényes feladat. Aki azonban minden dokumentumot beszerez, kitölti a hitelkérelmet és megfelel a feltételeknek is, várhatóan kap majd nulla százalékos hitelt, de azt nem szabad elfelejteni, hogy ezt idővel vissza is kell majd fizetni az elért energiamegtakarítás segítségével.

Milyen dokumentumokra lesz szükség?

Természetesen más dokumentumokra van szükségünk attól függően, hogy a hitelt társasházra vagy családi házra szeretnénk felvenni. A természetes személyeknek például az alábbi dokumentumokat kell összeszednie:

  • A személyi és jövedelmi adatok igazolása : ide sorolható többek között a személyi igazolvány, lakcímkártya és egy 30 napnál nem régebbi munkáltatói igazolás/ jövedelem igazolás.
  • A projektre vonatkozó dokumentumok : ezek közé tartozik egy a ház állapotára vonatkozó hitelesített energetikai tanúsítvány és egy nem hiteles, a beruházás megvalósítását követő energetikai tanúsítvány. Ezen felül szükségünk van egy feltételes kivitelezői szerződésre, költségvetésre és egy Energetikai, egy Kivitelezői és a Végső Kedvezményezett nyilatkozatra. De kellenek a szakértői költségeket alátámasztó aláírt szerződések és az érintett ingatlanra vonatkozó tulajdoni lap szemle 30 napnál nem régebbi hiteles másolatai is.
  • A kölcsön fedezetének dokumentálása : ehhez szükségünk lesz egy a fejajánlott ingatlan 90 napnál nem régebbi értékbecslésére, és egy igazolásra a fedezetként felajánlott óvadék meglétéről. De nem szabad elfelejtkeznünk a fedezetként felajánlott ingatlan 30 napnál nem régebbi, hiteles szemle tulajdoni lapjáról sem és osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlan esetében a vázrajz és közös tulajdon használatára vonatkozó szerződéséről sem.

Mire kell figyelni?

  • Az önerő elvárt mértéke a projekt elszámolható költségének minimum 10 százaléka.
  • A projekt fizikai befejezésének határideje a szerződéstől számított 12 hónap.
  • A hitelkérelem csak az MFB Zrt.-vel szerződéses kapcsolatban álló, megfelelő jogosítvánnyal rendelkező közvetítőhöz nyújtható be. Jelenleg 442 MFB ponton várják a kérelmeket.
  • Az ingatlanon alapított jelzálog, fizetésiszámla-követelésen alapított óvadék és a követelésen alapított zálogjog, mint biztosítéki formák fogadhatók el.
  • Természetes személy kölcsönfelvevő esetén 2 millió forint kölcsönösszegig biztosíték adása nem szükséges. 2 millió forint kölcsönösszeget elérő, vagy azt meghaladó kölcsön esetén a tőkekitettség legalább 70 százaléka az elvárt fedezettség mértéke.
  • Társasház és lakásszövetkezet kölcsönfelvevő esetén a tőkekitettség legalább 20 százaka az elvárt fedezettség mértéke.
  • Amennyiben a hitelfelvevő a futamidő lejártakor betölti vagy már betöltötte a 75. életévét, adóstárs bevonása kötelező. Az ilyen adóstárs a futamidő lejáratakor a 75. életévét nem töltheti be.
  • A hitelkérelem benyújtásának napját megelőzően megkezdett projekt is finanszírozható, de ebben az esetben a projektelőkészítési tevékenységekkel kapcsolatban a hitelkérelem benyújtásánál legfeljebb 180 nappal korábban kiállított számla fogadható el.
  • A kölcsönt kizárólag a hitelkérelmi nyomtatvány kitöltésével és a kötelezően előírt mellékletek csatolásával lehet igényelni.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem