27 °C Budapest
Ingyenhitelből újíthatod fel az otthonod: ma indul a pénzosztás

Ingyenhitelből újíthatod fel az otthonod: ma indul a pénzosztás

2017. április 24. 11:32

A mai naptól igényelhető az uniós energetiahatékonysági ingyenhitel, aminek a segítségével kicserélhetjük a nyílászárókat vagy éppen korszerűsíthetjük a fűtési rendszereinket. Aki pályázni szeretne annak azonban érdemes lesz felkötni a gatyáját, ugyanis rengeteg csatolandó dokumentumra van szükség és már a hitelkérelmi formanyomtatvány is több mint 30 oldal. Mutatjuk a részleteket.


Az ország 442 MFB pontján a mai naptól igénylehető a kamatmentes energiahatékonysági hitel. Összesen 115 milliárd forint áll rendelkezésre a családi házak, lakásások energetikai korszerűsítésére és megújuló energiaforrások alkalmazására.

A nulla százalékos kamatozású hitelt természetes személyek, társasházak és lakásszövetkezetek igényelhetik. A hitel minimuma 500 ezer forint, a maxiuma családi házak esetében 10 millió, társasházak és lakásszövetkezeteknek pedig lakásonként 7 millió forint. A futamidő maximum 20 év lehet, és a pályázáshoz 10 százalék önerőre van szükség. Fontos tudunk, hogy semmilyen más járulékos banki költség nincsen, és az előtörlesztés sem jár többlet költséggel.

Az igényelt összeget felhasználhatjuk fűtési rendszerek korszerűsítésére, nyílászárók cseréjére, megújuló energiaforrásokra, például napelemek, napkollektorok beépítésére.

A várakozások szerint legalább 20 ezer lakást korszerűsíthetnek majd az uniós ingyenhitelből - állítja Bernáth Tamás, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) elnök-vezérigazgatója az MTI szerint.

Pontosan mire lehet felvenni a hitelt?

Energiahatékonyság javításra vonatkozó tevékenységek esetén

 • fűtött és fűtetlen teret elválasztó, nem nyílászáró szerkezetnek minősülő épülethatároló szerkezetek hőszigetelése
 • fűtött és fűtetlen teret elválasztó, nyílászáró szerkezetnek minősülő épülethatároló szerkezetek (ajtó és ablak) cseréje / energiamegtakarítást eredményező korszerűsítése
 • az épületek nyári hővédelmének javítása, árnyékoló vagy árnyékvető szerkezetek beépítése
 • fűtési és/vagy használatimelegvíz-rendszerek korszerűsítése
 • hővisszanyerő berendezés korszerűsítése
 • meglévő bel- és kültéri világítási rendszerek energiatakarékos átalakítása

Megújuló energiafelhasználásra vonatkozó tevékenységek esetén

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 • napkollektoros rendszer telepítése
 • brikett, pellet, faapríték, faelgázosító kazánrendszer kiépítése
 • napelemes rendszer telepítése hálózati, vagy autonóm (hálózatra nem kapcsolódó) villamosenergia-termelés céljából, kizárólag a fejlesztésben érintett épület villamosenergia-ellátásához
 • földhő-víz, víz-víz, levegő-víz hőszivattyú rendszerek alkalmazása fűtésre és/vagy hűtésre és/vagy használati melegvíz-termelésre és/vagy fűtésrásegítésre

Hogyan kezdjünk neki?

Első lépésként mindenképpen érdemes végig böngésznünk a hivatalos pályázati oldalon elérhető termékleírásokat és a pályázatok eljárási rendjét. Ez után jöhet a több mint 30 oldalas hitelkérelmi formanyomtatvány, a hozzá kapcsolódó nyilatkozatok és a költségvetési táblázat kitöltése.

A neheze pedig csak ez után jön, hiszen be kell szereznünk minden szükséges csatolandó dokumentumot is, ez pedig sajnos időigényes feladat. Aki azonban minden dokumentumot beszerez, kitölti a hitelkérelmet és megfelel a feltételeknek is, várhatóan kap majd nulla százalékos hitelt, de azt nem szabad elfelejteni, hogy ezt idővel vissza is kell majd fizetni az elért energiamegtakarítás segítségével.

Milyen dokumentumokra lesz szükség?

Természetesen más dokumentumokra van szükségünk attól függően, hogy a hitelt társasházra vagy családi házra szeretnénk felvenni. A természetes személyeknek például az alábbi dokumentumokat kell összeszednie:

 • A személyi és jövedelmi adatok igazolása : ide sorolható többek között a személyi igazolvány, lakcímkártya és egy 30 napnál nem régebbi munkáltatói igazolás/ jövedelem igazolás.
 • A projektre vonatkozó dokumentumok : ezek közé tartozik egy a ház állapotára vonatkozó hitelesített energetikai tanúsítvány és egy nem hiteles, a beruházás megvalósítását követő energetikai tanúsítvány. Ezen felül szükségünk van egy feltételes kivitelezői szerződésre, költségvetésre és egy Energetikai, egy Kivitelezői és a Végső Kedvezményezett nyilatkozatra. De kellenek a szakértői költségeket alátámasztó aláírt szerződések és az érintett ingatlanra vonatkozó tulajdoni lap szemle 30 napnál nem régebbi hiteles másolatai is.
 • A kölcsön fedezetének dokumentálása : ehhez szükségünk lesz egy a fejajánlott ingatlan 90 napnál nem régebbi értékbecslésére, és egy igazolásra a fedezetként felajánlott óvadék meglétéről. De nem szabad elfelejtkeznünk a fedezetként felajánlott ingatlan 30 napnál nem régebbi, hiteles szemle tulajdoni lapjáról sem és osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlan esetében a vázrajz és közös tulajdon használatára vonatkozó szerződéséről sem.

Mire kell figyelni?

 • Az önerő elvárt mértéke a projekt elszámolható költségének minimum 10 százaléka.
 • A projekt fizikai befejezésének határideje a szerződéstől számított 12 hónap.
 • A hitelkérelem csak az MFB Zrt.-vel szerződéses kapcsolatban álló, megfelelő jogosítvánnyal rendelkező közvetítőhöz nyújtható be. Jelenleg 442 MFB ponton várják a kérelmeket.
 • Az ingatlanon alapított jelzálog, fizetésiszámla-követelésen alapított óvadék és a követelésen alapított zálogjog, mint biztosítéki formák fogadhatók el.
 • Természetes személy kölcsönfelvevő esetén 2 millió forint kölcsönösszegig biztosíték adása nem szükséges. 2 millió forint kölcsönösszeget elérő, vagy azt meghaladó kölcsön esetén a tőkekitettség legalább 70 százaléka az elvárt fedezettség mértéke.
 • Társasház és lakásszövetkezet kölcsönfelvevő esetén a tőkekitettség legalább 20 százaka az elvárt fedezettség mértéke.
 • Amennyiben a hitelfelvevő a futamidő lejártakor betölti vagy már betöltötte a 75. életévét, adóstárs bevonása kötelező. Az ilyen adóstárs a futamidő lejáratakor a 75. életévét nem töltheti be.
 • A hitelkérelem benyújtásának napját megelőzően megkezdett projekt is finanszírozható, de ebben az esetben a projektelőkészítési tevékenységekkel kapcsolatban a hitelkérelem benyújtásánál legfeljebb 180 nappal korábban kiállított számla fogadható el.
 • A kölcsönt kizárólag a hitelkérelmi nyomtatvány kitöltésével és a kötelezően előírt mellékletek csatolásával lehet igényelni.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 27. kedd
Olga, Liliána
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 27. 15:15