36 °C Budapest
Ez is eljött: lassan vége az árfolyamgátnak

Ez is eljött: lassan vége az árfolyamgátnak

2016. augusztus 9. 10:02

A napokban számíthatnak törlesztőrészlet-emelkedésre azok, akik az elsők között léptek be öt éve az árfolyamgátba. E konstrukciónak az volt a lényege, hogy az adós fix árfolyamon törleszthette tovább devizahitelét, ugyanakkor egy gyűjtőszámlán halmozott fel újabb tartozást, mely a törlesztési és a valós árfolyam közötti különbségből keletkezett - erről ír ma reggel a Népszava.

Sorra kezdenek a második törlesztési szakaszba lépni azok a volt devizahiteles ügyfelek, akik öt éve léptek be az árfolyamgátba. Ők az első 60 hónapban rögzített árfolyamon törleszthették hitelüket, ugyanakkor a rögzített és a tényleges devizaárfolyam közötti különbségből eredő veszteség nem tűnt el, az folyamatosan duzzadt egy gyűjtőszámlán.

A forintosítás rájuk is vonatkozott, ám vannak, akiknek az elszámolást követően (az elengedett összegek dacára) is maradt tartozás a gyűjtőszámlájukon. Kilépve az első 60 hónapból, most 15 százalékkal emelkedhet legfeljebb a törlesztőrészletük, ugyanakkor a hitelük futamideje jelentősen megnőhet.

Újdonságnak számít a banki követeléskezelési gyakorlatban egy, a Magyar Nemzeti Bank által is támogatott módszer. Ennek keretein belül, nem teljesítés miatti felmondás esetén, nem egy harmadik félnek adja el a bank a követelést, hanem közvetlen tárgyalásokba kezd a jövőről nem fizető ügyfelével.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 23. szerda
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 13:00