12 °C Budapest
Ezt most sok magyar hiteles megköszönheti Matolcsynak

Ezt most sok magyar hiteles megköszönheti Matolcsynak

2016. március 22. 15:01

Meglepetésre a jegybank 15 bázisponttal csökkentette az alapkamatot. A döntéssel jól járhatnak, akik most akarnak hitelt felvenni, de akik inkább megtakarítanának, könnyen hoppon maradhatnak.

Az előzetes elemzői konszenzussal, és a jegybanki jelzésekkel szemben kedd délután a Magyar Nemzeti bank (MNB) alapkamatot vágott, így az új irányadó ráta holnaptól 1,35 százalék helyett csupán 1,2 százalék lesz. A 15 bázispontos csökkenés aránylag magas a korábbi kamatcsökkentési sorozat óvatos vágásaihoz képest.

Mennyivel lesz olcsóbb a hitelünk?

Az MNB adatai szerint az év eleje óta 46 százalékkal nőtt a hitelfelvételi kedv az előző évhez képest. Az újonnan felvett kölcsönök kamatának további esését okozhatja, különösen akkor, ha a kamatvágás a következő hónapokban is folytatódik.

Azonban nemcsak az újonnan felvett hitelek adósai járhatnak jól. A változó kamatozású (referencia) kölcsönök hitelkamata is eshet. Erre viszont csak referencia fordulónapján kerül sor:

  • A 3 hónapos BUBOR (budapesti bankközi kamatláb) három havonta,
  • A 6 hónapos BUBOR hat havonta,
  • A 12 hónapos BUBOR pedig 12 havonta változhat.

A közeljövőben nem változik viszont a fixált hitelek kamata, ezek ugyanis adott időszakra rögzített. A fixálás lehet:

  • 3 éves,
  • 5 éves,
  • 10, 15 és 20 éves is, illetve
  • Teljes futamidőre rögzített kölcsön is létezik.

Ezeknél a hiteleknél egyelőre nem várható változás, azonban amikor a kamatperiódus lejár, akkor az aktuális kamatokhoz igazodik a hitelkamat is.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Érdemes egyáltalán megtakarítani?

Az alacsony jegybanki kamat miatt már gyakran vadászni kell az értelmezhető kamatot adó megtakarításokat. Ennek ellenére több banknál is kínálunk az alapkamatot meghaladó bankbetét ajánlatot, ezekre érdemes minél előbb lecsapni, hiszen a váratlan kamatvágásra a bank reagálhat az újonnan lekötött betétek kamatának csökkentésével.

Az állampapírok kamatai is csökkenhetnek, viszont közvetlenül nem érinti a kamatvágás a Prémium Magyar Államkötvényeket, ezek kamatát az inflációhoz képest határozzák meg. Örülhetnek a kötvényesek, akik korábban már bevásároltak, hiszen a fix kamatozású (és a diszkont) kötvények hozamai megugranak a kamatcsökkentés hatására.

Persze vannak olyan megtakarítások, amelyeken nem változtat jelentősen a mostani döntés. Ilyenek például a lakástakarék pénztárak, vagy a nyugdíj célú megtakarítások, ezek hozamát ugyanis az állami támogatás határozza meg a saját hozam mellett.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?