0 °C Budapest

Bicskanyitogató! Utcára kerülhet a kerekesszékes házaspár

Pénzcentrum
2015. szeptember 8. 17:01

Utcára tehet a bank egy kerekesszékes házaspárt, annak ellenére, hogy a lakásuk vételárát már kifizették. A lakást építő vállalkozó nem fizette ki a pénzintézetet, így a jelzálog sem került le az ingatlanról. Hogyan fizethetik ki a bankot a tulajdonosok?

Kétségbe vagyunk esve, nincs hová mennünk. Két nyomorék ember összetette azt, amije volt, és csak annyit akart, hogy normálisan éljen. Nekünk nincs más kiút, mint a temető, mert bénák vagyunk, és az életben meggyógyulni nem fogunk

- mondta sírva a Délmagyarnak Biharvári Gyuláné.

A házaspár 2009-ben 20 millió forintért vette meg 78 négyzetméteres otthonát és garázsát egy szegedi társasházban, ügyvédek által jegyzett adásvételi szerződéssel. Mivel az építési vállalkozó nem fizette vissza a banktól felvett 400 milliós jelzáloghitelt, most a pénzintézet a tulajdonosokon veri le a tartozást. Noha a vállalkozó nevén is vannak értékes ingatlanok, és azokat szintén végrehajtás alá vonták, a sor elején a lakások állnak. A lakókat tehetik utcára.

A bank eredetileg 105 millió forintot követelt 15 lakástulajdonostól. Mivel időközben sokan még egyszer, azaz duplán kifizették a lakásuk árát, mostanra hat lakás maradt. Nyáron még úgy tűnt, a vállalkozó és a bank megegyezik, a férfi ugyanis felajánlott ingatlanokat a pénzintézetnek.

Hogyan fizethetné ki a társasház a bankot részletekre?

A rendelkezésre álló információk szerint a vállalkozó nem fizette ki a bankot, ezért követeli a pénzintézet a lakókon a tartozást.Emiatt több lehetősége van a lakóknak:

  • Kifizetik a bankot vagy
  • A Pénzügyi Békéltető Testülethez (PBT) fordulnak.

A kilakoltatástól való félelem miatt lehetséges, hogy a társasház úgy dönt, hogy együttes erővel kifizetik a banknak a 105 milliós tartozást, akkor ezt akár lakáshitelből is megtehetnék. Ezt az összeget a vállalkozón behajthatják, azonban ez várhatóan hosszú pereskedésbe torkollhat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha 15 éves futamidővel számolunk, akkor a társasház lakóinak összesen havonta 800 ezer forintot kellene összedobnia ahhoz, hogy végül tehermentesen átvehessék a lakásaikat.


Persze ilyen hiteleknél gyakran külön megállapodást lehet kötni a bankkal, de még így is többszázezer forintot kellene törlesztésre fordítania a lakóknak ahhoz, hogy megszabaduljanak a jelzálogtól.

A lakóközösség dönthet úgy, hogy a PBT-hez fordulnak, és panaszt nyújtanak be.Ebben az esetben a testület megvizsgálja, hogyan lehet elrendezni az ügyet úgy, hogy végül a lakóknak ne kelljen az ingatlanjuk vételárát többször is kifizetni.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 8. 07:00
A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) újságíróakadémiát indít annak érdekében, hogy a hazai ú...
Holdblog  |  2023. február 8. 06:22
A gépek elveszik a munkát, a mesterséges intelligencia elveszi a techóriások felhasználóit! () Komol...
Bankmonitor  |  2023. február 7. 07:04
Ügyfeleink gyakran gondolják, hogy a hitelfedezeti biztosítást hamarabb meg lehet kötni, mint a bank...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 8. szerda
Aranka
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?