Egyre kevesebben kötnek árfolyamgát szerződést

Egyre kevesebben kötnek árfolyamgát szerződést

MTI
2014. október 13. 18:15

Jelentősen visszaesett augusztusban az újonnan kötött árfolyamgát szerződések száma: 417 szerződést kötöttek a hitelintézetek devizahiteles ügyfelei, körülbelül egyharmadát az előző havinak - közölte honlapján hétfőn az MNB.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az árfolyamgát szerződések kumulált darabszáma 185 617 darab volt augusztus végén. Ebből a megnyitott, aktív gyűjtőszámlák száma elérte a 173 299 darabot, ebből a hitelintézeteknél nyitottak 168 505 , a pénzügyi vállalkozásoknál pedig 4794 gyűjtőszámlát.

A legtöbb árfolyamgát szerződést - 18 ezret - 2012 júniusában kötötték. Idén csak áprilisban lépte át a számuk a 2 ezret.

A hitelintézeteknél nyilvántartott lakossági deviza jelzáloghitel szerződések száma, a július végi 471 ezer darabról augusztus végére 468 ezer darabra csökkent. A hitelintézeteknél megnyitott gyűjtőszámlák aránya - a lakossági deviza jelzáloghitelek számához viszonyítva - 35,8 százalékról 36,0 százalékra nőtt.

A már rögzített törlesztési árfolyamú devizakölcsönök állománya idén augusztus végén 1525 milliárd 624 millió forint volt, ennek 96 százalékát a hitelintézetek, míg 4 százalékát a pénzügyi vállalkozások nyújtották. A hitelintézeteknél ez az összes lakossági deviza jelzáloghitel állományának a 41,3 százaléka.

A gyűjtőszámla hitel állomány augusztusban 1,62 milliárd forinttal nőtt, így augusztus végére elérte a 25 milliárd 342 millió forintot.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Az árfolyamgát konstrukcióban részt vevő devizahiteles ügyfelek augusztusban 2,525 milliárd, eddig összesen pedig 44 milliárd 753 millió forint rögzített árfolyam feletti kamat megfizetése alól mentesültek, amelyet a pénzügyi intézmények a hiteladósokkal szemben nem jogosultak érvényesíteni.

 

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?