21 °C Budapest

Idén többen veszik fel a Diákhitel2-t

Pénzcentrum
2013. október 4. 12:32

A iákhitel2 konstrukció iránt idén nagyobb érdeklődést mutatnak a hallgatók, mint a tavalyi évben. Október elejéig 4 148 fő Diákhitel1 és 4 321 fő Diákhitel2 igénylését hagyták jóvá - tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t a Diákhitel Központ.

Arányait tekintve jelentősen megnőtt a kereslet a Diákhitel2 iránt, hiszen a tavalyi tanévben összesen a jogosultak 16%-a igényelt Diákhitelt, míg idén egy hónap alatt a jogosultak 23%-a kérte a kötött felhasználású, kizárólag képzési költségekre fordítható hallgatói hitelt.

A 2012/13-as tanévben elindított Diákhitel2-t az önköltséges képzésre felvett hallgatók idén jóval nagyobb arányban választják az indulás évéhez viszonyítva, derült ki a Diákhitel Központ által feldolgozott hiteligénylésekből. A kizárólag képzési költségekre fordítható hitelt a 2013/14-es tanév első hónapjában 4 321-en vették fel 1 milliárd forintot meghaladó értékben, átlagosan 231 ezer forint szemeszterenkénti összegben. A jelenleg 7,5 százalékos kamatozású Diákhitel1 felvétele a tavalyi évhez hasonlóan alakul, szeptember hónapban 4 148-an, 916 millió forint összegben éltek a szabad felhasználású hitel adta lehetőséggel. Az átlag igényelt hitelösszeg - szemeszterenként - 221 ezer forint.

A szabad felhasználású Diákhitelt a Szegedi Tudományegyetem képzésein hallgatók, míg a kötött felhasználású konstrukciót a Budapesti Gazdasági Főiskola hallgatói igényelték legtöbben; ez az előző években tapasztaltakhoz képest nem jelent komoly átrendeződést az intézmények rangsorában.

Fontos változás azonban, hogy a Diákhitel2 népszerűségi listájában, az ELTE, míg tavaly a második helyen szerepelt, idén az első ötbe sem került be. A Budapesti Gazdasági Főiskolát követően legtöbben a Budapesti Corvinus Egyetemen és a Budapesti Kommunikációs Főiskolán folytatott tanulmányokra veszik fel az államilag kamattámogatott 2 százalékos kölcsönt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Diákhitel igénylésére folyamatosan van lehetőség, aki október 15-ig beadja kérelmét, november 15-ig hozzájut a kívánt összeghez.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 26. 20:39
A legendás újságíró és szerkesztő, illetve egykori MÚOSZ-elnök 81 éves volt. Több mint 60 éven át do...
Bankmonitor  |  2024. július 26. 13:13
A mai kormányinfón elhangzottak alapján a speciális adózási formát választó egyéni vállalkozók könny...
ChikansPlanet  |  2024. július 26. 11:57
Az Északkelet-Ausztráliában található Nagy-Korallzátony még az űrből is fantasztikus látványt nyújt,...
Holdblog  |  2024. július 26. 08:02
Ne hagyjátok, hogy kicsinyes érdekek mozgassanak benneteket. A Budapesti Corvinus Egyetem az idei di...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm