1 °C Budapest

Idén többen veszik fel a Diákhitel2-t

Pénzcentrum
2013. október 4. 12:32

A iákhitel2 konstrukció iránt idén nagyobb érdeklődést mutatnak a hallgatók, mint a tavalyi évben. Október elejéig 4 148 fő Diákhitel1 és 4 321 fő Diákhitel2 igénylését hagyták jóvá - tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t a Diákhitel Központ.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Arányait tekintve jelentősen megnőtt a kereslet a Diákhitel2 iránt, hiszen a tavalyi tanévben összesen a jogosultak 16%-a igényelt Diákhitelt, míg idén egy hónap alatt a jogosultak 23%-a kérte a kötött felhasználású, kizárólag képzési költségekre fordítható hallgatói hitelt.

A 2012/13-as tanévben elindított Diákhitel2-t az önköltséges képzésre felvett hallgatók idén jóval nagyobb arányban választják az indulás évéhez viszonyítva, derült ki a Diákhitel Központ által feldolgozott hiteligénylésekből. A kizárólag képzési költségekre fordítható hitelt a 2013/14-es tanév első hónapjában 4 321-en vették fel 1 milliárd forintot meghaladó értékben, átlagosan 231 ezer forint szemeszterenkénti összegben. A jelenleg 7,5 százalékos kamatozású Diákhitel1 felvétele a tavalyi évhez hasonlóan alakul, szeptember hónapban 4 148-an, 916 millió forint összegben éltek a szabad felhasználású hitel adta lehetőséggel. Az átlag igényelt hitelösszeg - szemeszterenként - 221 ezer forint.

A szabad felhasználású Diákhitelt a Szegedi Tudományegyetem képzésein hallgatók, míg a kötött felhasználású konstrukciót a Budapesti Gazdasági Főiskola hallgatói igényelték legtöbben; ez az előző években tapasztaltakhoz képest nem jelent komoly átrendeződést az intézmények rangsorában.

Fontos változás azonban, hogy a Diákhitel2 népszerűségi listájában, az ELTE, míg tavaly a második helyen szerepelt, idén az első ötbe sem került be. A Budapesti Gazdasági Főiskolát követően legtöbben a Budapesti Corvinus Egyetemen és a Budapesti Kommunikációs Főiskolán folytatott tanulmányokra veszik fel az államilag kamattámogatott 2 százalékos kölcsönt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Diákhitel igénylésére folyamatosan van lehetőség, aki október 15-ig beadja kérelmét, november 15-ig hozzájut a kívánt összeghez.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 9. csütörtök
Natália
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?