20 °C Budapest

Frankhitelesek figyelem: kiábrándító hír érkezett

Pénzcentrum
2011. március 7. 10:17

Az árstabilitás biztosítása érdekében közép távon emelni kell az alapkamatot - jelezte egy minapi interjúban a svájci jegybank alelnöke, Thomas Jordan. A központi bank március 17-i ülésén még nem várható kamatemelés, ám a kamatemelési várakozások érzékelhető erősödése egyáltalán nem jó hír a magyarországi frankhitelesek számára.

Egyre közelebb a svájci kamatemelés

A svájci központi banknak (SNB) közép távon emelnie kell az alapkamatot az árstabilitás biztosítása érdekében - nyilatkozta Thomas Jordan a Reuters tudósítása szerint. A hírügynökség beszámolója megjegyzi, hogy az SNB alelnökének kijelentése is megerősíti azokat a piaci nézeteket, miszerint már nincs messze az első svájci kamatemelés.

A jelenlegi piaci árazások alapján biztosra vehető a szeptemberi szigorító lépés, ám az elmúlt időszakban bekövetkezett események nyomán már az esetleges júniusi kamatemelés esélye is növekedett:

- a frank ereje ellenére gyorsuló svájci gazdasági növekedés és ezáltal erősödő inflációs nyomás

- az Európai Központi Bank elnökének legutóbbi jelzése, amiből az euróövezeti kamatemelés közeledését lehetett kiolvasni

Világos, hogy közép, illetve hosszú távon nem tartható fent az alacsony alapkamat. Az irányadó ráta alacsony szinten történő tartása ugyanis növeli annak a veszélyét, hogy nem lesz tartható az árstabilitás - fejezte ki aggodalmát múlt héten Thomas Jordan a Le Temps című lapnak.

A jegybankárok negyedévente ülnek össze, legutóbb december 16-án sem változtattak a 3 hónapos libor célsávján (0,00-0,75%). A hírügynökség emlékeztet arra, hogy legközelebb március 17-én döntenek a svájci jegybankárok az alapkamat szintjéről, és a várakozások szerint egyelőre még nem nyúlnak az irányadó rátájához, miután az infláció továbbra is nagyon alacsony és egy esetleges kamatemelés tovább növelné a svájci frank erejét.

Az Európai Központi Bank múlt csütörtöki jelzése után (miszerint az euróövezetben már áprilisban kamatemelés jöhet), egyre valószínűbb, hogy a svájci kamatemelés a harmadik negyedév előtt következik be - kommentálta a fejleményeket Eoin O'Callaghan, a BNP Paribas elemzője. Michael Saunders, a Citigroup közgazdásza szintén úgy vélekedett, hogy megnövekedett a júniusi kamatemelés valószínűsége.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 


Rossz hír a frankhiteleseknek

A magyarországi frankhitelesek számára egyáltalán nem jó hír, hogy a legutóbbi jelzések szerint inkább előbb érkezik az első svájci kamatemelés, mint utóbb. Amint arra már sok cikkünkben felhívtuk a figyelmet, a hosszabb futamidejű devizahitelek kapcsán a törlesztő részletek sokkal inkább a kamatlábakra, mint az árfolyamra érzékenyek.

Fontos azonban hozzátenni, hogy a magyarországi kereskedelmi bankok az eddigi hitelárazásaikban tartottak némi "puffert", emiatt nem feltétlenül kell azonnal reagálniuk az emelkedő külső kamatkörnyezetre.

 

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. június 7. 16:05
Ettől a hónaptól Tóth Bence a TV2 Csoport új pénzügyi igazgatója, míg Hajós Andrea az Igazgatóság el...
Bankmonitor  |  2023. június 7. 13:23
Ha most vágnál bele életed egyik legnagyobb kalandjába, hogy felépítsd az otthonod, nem vagy könnyű...
Kiszámoló  |  2023. június 7. 13:14
Úgy egy órája hívott egy nő, “az OTP bank rögzített vonalán”, hogy arról tájékoztasson,...
Holdblog  |  2023. június 7. 12:33
A Toyota nem áll be a “minden azonnal legyen elektromos!” kórusba, a vállalat szerint ez...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?