19 °C Budapest

Frankhitelesek figyelem: kiábrándító hír érkezett

Pénzcentrum
2011. március 7. 10:17

Az árstabilitás biztosítása érdekében közép távon emelni kell az alapkamatot - jelezte egy minapi interjúban a svájci jegybank alelnöke, Thomas Jordan. A központi bank március 17-i ülésén még nem várható kamatemelés, ám a kamatemelési várakozások érzékelhető erősödése egyáltalán nem jó hír a magyarországi frankhitelesek számára.

Egyre közelebb a svájci kamatemelés

A svájci központi banknak (SNB) közép távon emelnie kell az alapkamatot az árstabilitás biztosítása érdekében - nyilatkozta Thomas Jordan a Reuters tudósítása szerint. A hírügynökség beszámolója megjegyzi, hogy az SNB alelnökének kijelentése is megerősíti azokat a piaci nézeteket, miszerint már nincs messze az első svájci kamatemelés.

A jelenlegi piaci árazások alapján biztosra vehető a szeptemberi szigorító lépés, ám az elmúlt időszakban bekövetkezett események nyomán már az esetleges júniusi kamatemelés esélye is növekedett:

- a frank ereje ellenére gyorsuló svájci gazdasági növekedés és ezáltal erősödő inflációs nyomás

- az Európai Központi Bank elnökének legutóbbi jelzése, amiből az euróövezeti kamatemelés közeledését lehetett kiolvasni

Világos, hogy közép, illetve hosszú távon nem tartható fent az alacsony alapkamat. Az irányadó ráta alacsony szinten történő tartása ugyanis növeli annak a veszélyét, hogy nem lesz tartható az árstabilitás - fejezte ki aggodalmát múlt héten Thomas Jordan a Le Temps című lapnak.

A jegybankárok negyedévente ülnek össze, legutóbb december 16-án sem változtattak a 3 hónapos libor célsávján (0,00-0,75%). A hírügynökség emlékeztet arra, hogy legközelebb március 17-én döntenek a svájci jegybankárok az alapkamat szintjéről, és a várakozások szerint egyelőre még nem nyúlnak az irányadó rátájához, miután az infláció továbbra is nagyon alacsony és egy esetleges kamatemelés tovább növelné a svájci frank erejét.

Az Európai Központi Bank múlt csütörtöki jelzése után (miszerint az euróövezetben már áprilisban kamatemelés jöhet), egyre valószínűbb, hogy a svájci kamatemelés a harmadik negyedév előtt következik be - kommentálta a fejleményeket Eoin O'Callaghan, a BNP Paribas elemzője. Michael Saunders, a Citigroup közgazdásza szintén úgy vélekedett, hogy megnövekedett a júniusi kamatemelés valószínűsége.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 


Rossz hír a frankhiteleseknek

A magyarországi frankhitelesek számára egyáltalán nem jó hír, hogy a legutóbbi jelzések szerint inkább előbb érkezik az első svájci kamatemelés, mint utóbb. Amint arra már sok cikkünkben felhívtuk a figyelmet, a hosszabb futamidejű devizahitelek kapcsán a törlesztő részletek sokkal inkább a kamatlábakra, mint az árfolyamra érzékenyek.

Fontos azonban hozzátenni, hogy a magyarországi kereskedelmi bankok az eddigi hitelárazásaikban tartottak némi "puffert", emiatt nem feltétlenül kell azonnal reagálniuk az emelkedő külső kamatkörnyezetre.

 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 26. 19:19
People Group néven folytatja tevékenységét a jövőben a 1080p Reklám- és médiaügynökség – közölték la...
Bankmonitor  |  2022. május 26. 15:30
2022. első negyedévében korábban sohasem látott mélységbe zuhant a születésszám, így még egy lépésse...
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Holdblog  |  2022. május 26. 05:00
Túlnőtte magát a koronavírus-járvány alatti keresletfelfutás idején az Amazon. Az online kiskeresked...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?