Brüsszel korlátokat állítana a bankoknak

Pénzcentrum
2008. október 2. 09:00

Az Európai Bizottság tavaly augusztusban, a hitelválság kirobbanása után elkezdte kidolgozni a tőkemegfelelési direktívát (CRD), ami több technikai változtatást is tartalmaz a bankok kockázatvállalási lehetőségeit illetően - írja a Napi.

Azóta viszont több bank csődbe ment, ami további szigorítást indokol. A javaslatok között szerepel az értékpapírok újracsomagolásának korlátozása, ami a továbbértékesített követelések minimum 5 százalékának megfelelő tartalék képzését írná elő. Korábban 15 százalékot javasolt a bizottság, a bankok szakmai szervezetei azonban ezt megvétózták.

Szintén maximalizálná a más bankoktól felvehető hitelek nagyságát a direktíva, méghozzá a saját források 25 százalékában, vagy 150 millió euróban - a kettő közül a szigorúbb korlátot alkalmazva. Ez legkevésbé Nagy-Britanniának tetszik.

A több tagországban tevékenykedő bankoknak pedig minden egyes érintett országban ellenőrzőtestületet állítana fel, azonban a végső szót az anyaország kapná a tőkemegfelelési követelmények meghatározásakor.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?