3 °C Budapest

Egy asztalnál a felügyeletek: a tájékoztatásban van a siker kulcsa

Pénzcentrum
2007. október 15. 14:19

Ma kezdődött meg a IV. Nemzetközi Fogyasztóvédelmi és Edukációs Konferencia Budapesten, a három napos rendezvényen a világ 35 országában működő pénzügyi felügyeletek képviselői vitatják meg a pénzügyi képesség és a felelős hitelezés kérdéseit.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az október 15-17. között megrendezésre kerülő nemzetközi fórum szünetében, egy sajtótájékoztató keretében, osztották meg tapasztalatikat az ír, a kanadai és az amerikai szövetségek képviselői, de megszólalt az OECD biztosítással és a kockázatok felismerésével kapcsolatos pénzügyi kultúra fejlesztésével foglalkozó projektcsoportjának vezetője, Flore-Anne Messy is.

Messie elmondta, hogy az OECD kiváló lehetőséget nyújt tagországai számára arra, hogy közösen találjanak megoldást az őket egységesen érintő problémákra. A szervezet 2003-ban indította pénzügyi oktatási programját, melyet a fogyasztók egyre növekvő adóterhei és kockázatvállalási hajlandósága indokolt.

A pénzügyi piacok innovációi folytán a fogyasztók egyre komplexebb termékkel kell megbirkózniuk, ez egyenlőtlenséget szül a piacokon. Az eladósodottság egyre nő, a nyugdíj-előtakarékosság pedig nem kapja meg a neki járó helyet a családok költségvetésében. Az OECD adatai szerint Magyarországon a lakosság 17 százaléka érti csak meg az infláció fogalmát, és a háztartások több mint 30 százaléka egyáltalán nem lenne képes nyugdíjas korában megélni megtakarításaiból.

Az arányok azonban nem csak nálunk ennyire rosszak, a pénzügyi kultúra szinte mindenhol a világon fejletlen, miközben a lakosság nagy része úgy hiszi: érti azokat a termékeket, melyeket megvásárol. Erre jó példa, hogy az ausztrálok 67 százaléka vallja, hogy érti a kamatos kamatszámítást, de csak 28 százalékuk képes elvégezni az elé tett matematikai feladatot.

Az amerikai felügyelet képviseletében megjelent Jeanne M. Hogarth is az információs egyenlőtlenséget jelöli meg, mint fő okot, amely a jelenlegi jelzálogpiaci hitelválsághoz vezetett. Véleménye szerint a fogyasztók főként a törlesztőrészletek alapján döntenek, a bankok azonban nem ennek megfelelően tájékoztatják őket. A pénzintézetek a rendkívül komplex jelzálogtermékek esetében is kamatokról beszélnek, holott megoldást jelentene a problémára, ha legalább becslést adnának arról, hogy mekkora lesz a törlesztőrészlet a türelmi idő lejárta után.

Az ír felügyelet ezzel szemben a megfelelő szabályozásban látja a megoldás kulcsát, mely megteremti az információáramlás egyensúlyát. Mary O'Dea a felügyelet feladatának nevezte a fogyasztók érdeklődésének felkeltését a pénzügyi termékekkel kapcsolatos információk iránt. Ez azonban még csak fél siker, mert a fogyasztóknak képesnek is kell lenniük feldolgozni azt. A pénzügyi képesség (financial capability) az egyik legfontosabb témája a mostani konferenciának.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Pénzügyi képességekkel rendelkező személynek, Mary O'Dea elmondása szerint, a szakma azt a fogyasztót nevezi, aki képes kezelni pénzügyeit, megérti a termékek és a piac működését, és tudja honnan szerezheti be a számára szükséges információkat.

A bankváltással kapcsolatban az ír felügyelet képviselője elmondta, hogy Írországban a felügyelet a pénzintézetekkel együttműködve kidolgozott egy váltási csomagot, mely lépésenként tájékoztatja a fogyasztót arról, hogy mit kell tennie, illetve hogy miért ki a felelős. Írországban a bankoknak 7 nap alatt el kell intéznie a váltást, és további 10 nap áll rendelkezésükre, hogy az egyéb szolgáltatásokat is átvegyék. A bankváltás megkönnyítése mindenképpen hozzájárul a verseny fokozódásához, hiszen végül azok kerülnek majd előnybe, akik a legjobb árakat tudják kínálni.

A kanadai pénzügyi felügyelet képviseletében Budapestre érkezett Jim Callon is a tájékoztatás fontosságát hangsúlyozta, illetve elmondta, hogy a felügyelet legfontosabb szerepét a tájékoztatás minőségének javításában látja.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?