14 °C Budapest

Egy asztalnál a felügyeletek: a tájékoztatásban van a siker kulcsa

Pénzcentrum
2007. október 15. 14:19

Ma kezdődött meg a IV. Nemzetközi Fogyasztóvédelmi és Edukációs Konferencia Budapesten, a három napos rendezvényen a világ 35 országában működő pénzügyi felügyeletek képviselői vitatják meg a pénzügyi képesség és a felelős hitelezés kérdéseit.

Az október 15-17. között megrendezésre kerülő nemzetközi fórum szünetében, egy sajtótájékoztató keretében, osztották meg tapasztalatikat az ír, a kanadai és az amerikai szövetségek képviselői, de megszólalt az OECD biztosítással és a kockázatok felismerésével kapcsolatos pénzügyi kultúra fejlesztésével foglalkozó projektcsoportjának vezetője, Flore-Anne Messy is.

Messie elmondta, hogy az OECD kiváló lehetőséget nyújt tagországai számára arra, hogy közösen találjanak megoldást az őket egységesen érintő problémákra. A szervezet 2003-ban indította pénzügyi oktatási programját, melyet a fogyasztók egyre növekvő adóterhei és kockázatvállalási hajlandósága indokolt.

A pénzügyi piacok innovációi folytán a fogyasztók egyre komplexebb termékkel kell megbirkózniuk, ez egyenlőtlenséget szül a piacokon. Az eladósodottság egyre nő, a nyugdíj-előtakarékosság pedig nem kapja meg a neki járó helyet a családok költségvetésében. Az OECD adatai szerint Magyarországon a lakosság 17 százaléka érti csak meg az infláció fogalmát, és a háztartások több mint 30 százaléka egyáltalán nem lenne képes nyugdíjas korában megélni megtakarításaiból.

Az arányok azonban nem csak nálunk ennyire rosszak, a pénzügyi kultúra szinte mindenhol a világon fejletlen, miközben a lakosság nagy része úgy hiszi: érti azokat a termékeket, melyeket megvásárol. Erre jó példa, hogy az ausztrálok 67 százaléka vallja, hogy érti a kamatos kamatszámítást, de csak 28 százalékuk képes elvégezni az elé tett matematikai feladatot.

Az amerikai felügyelet képviseletében megjelent Jeanne M. Hogarth is az információs egyenlőtlenséget jelöli meg, mint fő okot, amely a jelenlegi jelzálogpiaci hitelválsághoz vezetett. Véleménye szerint a fogyasztók főként a törlesztőrészletek alapján döntenek, a bankok azonban nem ennek megfelelően tájékoztatják őket. A pénzintézetek a rendkívül komplex jelzálogtermékek esetében is kamatokról beszélnek, holott megoldást jelentene a problémára, ha legalább becslést adnának arról, hogy mekkora lesz a törlesztőrészlet a türelmi idő lejárta után.

Az ír felügyelet ezzel szemben a megfelelő szabályozásban látja a megoldás kulcsát, mely megteremti az információáramlás egyensúlyát. Mary O'Dea a felügyelet feladatának nevezte a fogyasztók érdeklődésének felkeltését a pénzügyi termékekkel kapcsolatos információk iránt. Ez azonban még csak fél siker, mert a fogyasztóknak képesnek is kell lenniük feldolgozni azt. A pénzügyi képesség (financial capability) az egyik legfontosabb témája a mostani konferenciának.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Pénzügyi képességekkel rendelkező személynek, Mary O'Dea elmondása szerint, a szakma azt a fogyasztót nevezi, aki képes kezelni pénzügyeit, megérti a termékek és a piac működését, és tudja honnan szerezheti be a számára szükséges információkat.

A bankváltással kapcsolatban az ír felügyelet képviselője elmondta, hogy Írországban a felügyelet a pénzintézetekkel együttműködve kidolgozott egy váltási csomagot, mely lépésenként tájékoztatja a fogyasztót arról, hogy mit kell tennie, illetve hogy miért ki a felelős. Írországban a bankoknak 7 nap alatt el kell intéznie a váltást, és további 10 nap áll rendelkezésükre, hogy az egyéb szolgáltatásokat is átvegyék. A bankváltás megkönnyítése mindenképpen hozzájárul a verseny fokozódásához, hiszen végül azok kerülnek majd előnybe, akik a legjobb árakat tudják kínálni.

A kanadai pénzügyi felügyelet képviseletében Budapestre érkezett Jim Callon is a tájékoztatás fontosságát hangsúlyozta, illetve elmondta, hogy a felügyelet legfontosabb szerepét a tájékoztatás minőségének javításában látja.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 8. 17:02
A miniszterelnök legidősebb lánya publikusra állította át az Instagram-fiókját, így mostantól bárki...
Bankmonitor  |  2024. május 8. 16:57
További két évvel meghosszabbítaná a kormány az új építésű lakásokra érvényes 5 százalékos áfát. Ala...
Holdblog  |  2024. május 8. 09:11
Újabb áldozatra vadászik az amerikai értékpapír-felügyelet, épp a Robinhood elleni pert készíti elő....
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 7. 20:57
A májusi Top 10-es listám hatodik helyezettje. A ROIC miatt figyeltem fel rá, amikor a listát nézege...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 8. szerda
Mihály
19. hét
Május 8.
Fagylalt nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem