1 °C Budapest

Egy asztalnál a felügyeletek: a tájékoztatásban van a siker kulcsa

Pénzcentrum
2007. október 15. 14:19

Ma kezdődött meg a IV. Nemzetközi Fogyasztóvédelmi és Edukációs Konferencia Budapesten, a három napos rendezvényen a világ 35 országában működő pénzügyi felügyeletek képviselői vitatják meg a pénzügyi képesség és a felelős hitelezés kérdéseit.

Az október 15-17. között megrendezésre kerülő nemzetközi fórum szünetében, egy sajtótájékoztató keretében, osztották meg tapasztalatikat az ír, a kanadai és az amerikai szövetségek képviselői, de megszólalt az OECD biztosítással és a kockázatok felismerésével kapcsolatos pénzügyi kultúra fejlesztésével foglalkozó projektcsoportjának vezetője, Flore-Anne Messy is.

Messie elmondta, hogy az OECD kiváló lehetőséget nyújt tagországai számára arra, hogy közösen találjanak megoldást az őket egységesen érintő problémákra. A szervezet 2003-ban indította pénzügyi oktatási programját, melyet a fogyasztók egyre növekvő adóterhei és kockázatvállalási hajlandósága indokolt.

A pénzügyi piacok innovációi folytán a fogyasztók egyre komplexebb termékkel kell megbirkózniuk, ez egyenlőtlenséget szül a piacokon. Az eladósodottság egyre nő, a nyugdíj-előtakarékosság pedig nem kapja meg a neki járó helyet a családok költségvetésében. Az OECD adatai szerint Magyarországon a lakosság 17 százaléka érti csak meg az infláció fogalmát, és a háztartások több mint 30 százaléka egyáltalán nem lenne képes nyugdíjas korában megélni megtakarításaiból.

Az arányok azonban nem csak nálunk ennyire rosszak, a pénzügyi kultúra szinte mindenhol a világon fejletlen, miközben a lakosság nagy része úgy hiszi: érti azokat a termékeket, melyeket megvásárol. Erre jó példa, hogy az ausztrálok 67 százaléka vallja, hogy érti a kamatos kamatszámítást, de csak 28 százalékuk képes elvégezni az elé tett matematikai feladatot.

Az amerikai felügyelet képviseletében megjelent Jeanne M. Hogarth is az információs egyenlőtlenséget jelöli meg, mint fő okot, amely a jelenlegi jelzálogpiaci hitelválsághoz vezetett. Véleménye szerint a fogyasztók főként a törlesztőrészletek alapján döntenek, a bankok azonban nem ennek megfelelően tájékoztatják őket. A pénzintézetek a rendkívül komplex jelzálogtermékek esetében is kamatokról beszélnek, holott megoldást jelentene a problémára, ha legalább becslést adnának arról, hogy mekkora lesz a törlesztőrészlet a türelmi idő lejárta után.

Az ír felügyelet ezzel szemben a megfelelő szabályozásban látja a megoldás kulcsát, mely megteremti az információáramlás egyensúlyát. Mary O'Dea a felügyelet feladatának nevezte a fogyasztók érdeklődésének felkeltését a pénzügyi termékekkel kapcsolatos információk iránt. Ez azonban még csak fél siker, mert a fogyasztóknak képesnek is kell lenniük feldolgozni azt. A pénzügyi képesség (financial capability) az egyik legfontosabb témája a mostani konferenciának.

Pénzügyi képességekkel rendelkező személynek, Mary O'Dea elmondása szerint, a szakma azt a fogyasztót nevezi, aki képes kezelni pénzügyeit, megérti a termékek és a piac működését, és tudja honnan szerezheti be a számára szükséges információkat.

A bankváltással kapcsolatban az ír felügyelet képviselője elmondta, hogy Írországban a felügyelet a pénzintézetekkel együttműködve kidolgozott egy váltási csomagot, mely lépésenként tájékoztatja a fogyasztót arról, hogy mit kell tennie, illetve hogy miért ki a felelős. Írországban a bankoknak 7 nap alatt el kell intéznie a váltást, és további 10 nap áll rendelkezésükre, hogy az egyéb szolgáltatásokat is átvegyék. A bankváltás megkönnyítése mindenképpen hozzájárul a verseny fokozódásához, hiszen végül azok kerülnek majd előnybe, akik a legjobb árakat tudják kínálni.

A kanadai pénzügyi felügyelet képviseletében Budapestre érkezett Jim Callon is a tájékoztatás fontosságát hangsúlyozta, illetve elmondta, hogy a felügyelet legfontosabb szerepét a tájékoztatás minőségének javításában látja.

Fedezetlen hitelezés infláció idején

Az infláció miatt nominálisan növekvő fogyasztás hozzájárulhatott a személyihitel-kihelyezés bővüléséhez, de a magasabb kamatkörnyezet keresletmérséklő hatása is egyre inkább érezhető.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. december 8. 19:07
Az egyik tanácsadást kérő ügyfél most kötött egy nyugdíjbiztosítást, a kérdés a szokásos volt, nem v...
MEDIA1  |  2022. december 8. 15:03
A Media1 megtudta, hogy még idén decemberben megújul a 90.9 Jazzy Rádió, és ezentúl egyszerűbb néven...
Holdblog  |  2022. december 8. 12:04
Mely nemzet képviselteti magát a legnagyobb létszámban a foci-világbajnokságon? Másként fogalmazva;...
MNB Intézet  |  2022. december 8. 11:10
A FIFA által rendezett futball-világbajnokság a világ második legnépszerűbb sporteseménye, több mint...
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?