Aranyba foglalt pénzügyi szektor - Kinek, hogy sikerült 2006?

Pénzcentrum
2007. szeptember 3. 12:30

A Pénzügyi szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által kiadott Aranykönyv a pénzügyi szektor egészéről átfogó képet mutat, a számok tükrében. Nézzük, hogy az egyes szereplők, hogyan teljesítettek 2006-ban!

Mint arra maga a PSZÁF is felhívja a figyelmet, az Aranykönyv és az egyes statisztikai idősorok és táblázatok közötti eltérés oka az adatok különböző időpontokban történő kigyűjtése.


Bankszektor

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) legfrissebb, a 2006-os évre vonatkozó adatokat tartalmazó Aranykönyve alapján a tavalyi év során 40 bankszektorbeli intézmény összesített, auditált mérlegfőösszege 21 944 027 millió forint.

Az adatok összesen 8 szakosított hitelintézet adatait tartalmazzák, illetve 32 bankét, amelyek mérlegfőösszegbeli részesedéseik alapján kis- (kevesebb, mint 0,9%), közép- (kevesebb, mint 3%), és nagybankok (magasabb, mint 3%) kategóriába sorolhatók. Ennek részletezésétől mi most eltekintünk, itt most az 5 legnagyobb piaci részesedéssel rendelkező bankot tüntetjük fel, a felsorolásban nem szerepelnek a szakosított hitelintézetek.


Az összesített (szakosított hitelintézetek számait is tartalmazó) sajáttőke-arányos nyereség (ROE), akárcsak az eszközarányos nyereség (ROA) 2005-höz képest csökkent a tavalyi évben. A saját tőke értéke 2005-höz képest 291 095 millió forinttal emelkedett. A bankszektor számára további rossz hírt jelent, hogy a nettó kamatrés mutatója is csökkenést mutat 2005-höz képest.

A bankszektorra vonatkozó összesített bankbiztonsági mutató, a saját tőke aránya az összes forrásokhoz képest nem változott, mindkét évben 8,5 százalékot tett ki. A hitelek átlagos kamata a 2005-ös 12 százalékról a tavalyi évben 11 százalékra csökkent.


Szövetkezeti hitelintézetek

A szövetkezeti hitelintézetek adózott eredménye 22 százalékkal csökkent 2005-ről 2006-ra, miközben a legnagyobbak között is enyhe átrendeződés figyelhető meg az egyébként alacsony koncentrációt mutató piacon.

Pénzügyi Vállalkozások

A pénzügyi vállalkozások piaca szinte mit sem változott az elmúlt egy évben: az adózott eredmény összesen 1,06 százalékkal növekedett, az egyetlen figyelemre méltó változás, hogy a CIB Credit Zrt. tovább növelte előnyét a legnagyobb vetélytársak előtt.


Befektetési vállalkozások

A befektetési vállalkozások esetében azonban pont fordított a helyzet, az Erste Befektetési Zrt. közel 25 százalékkal növelte piaci részesedését, az Erste előretörésének a piac második legnagyobb szereplője a Concorde Zrt. volt a legnagyobb vesztese.


NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Befektetési alapok

A legnagyobb bővülést azonban a befektetési alapok mutatták, melyek esetében mind az adózott eredmény, mindpedig a nettó eszközérték növekedése meghaladta a 40 százalékos ütemet. Az alapok által kezelt eszközök összege elérte a 2557 milliárd forintot.

Biztosítók

Kiváló évet zárt tavaly a hazai biztosítási szektor, jól tükrözik ezt az összesített számok is. Míg a díjbevételek mindkét szegmensben 400 milliárd felé kerültek, addig a társaságok összesített adózott eredménye 58 milliárd forintról 56 milliárdra csökkent, míg az összesített mérleg szerinti eredmény 21 milliárd forintról 24 milliárd forintra nőtt, valszínűleg a csökkenő osztalékkifizetéseknek köszönhetően.


Az élet üzletágon elül a unit-linked (befektetési egységhez kötött biztosítás) konstrukciók térnyerését jól tükrözi az is, hogy az effajta termékek szerződői javára végrehajtott befektetések egy év alatt 188 milliárd forinttal 537 milliárd forintra duzzadt.Pénztárak

Az Aranykönyv 19 magánnyugdíjpénztár, 69 önkéntes nyugdíjpénztár, 47 önkéntes egészségpénztár, és 41 önkéntes önsegélyező pénztár 2006 év végi pénztári vagyonát, és taglétszámát tartalmazza.

Az adatok a 2005.12.31-én aktív pénztárak adataiból lettek összeállítva, a korábban megszűnt (beolvadás, végelszámolás, felszámolás) pénztárak nem szerepelnek a nyilvánosságra hozott táblázatokban. A vagyonadatok piaci értéken szerepelnek.

A legnagyobb vagyonnal rendelkező pénztárak mind a négy területen a következők:
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 23. 19:50
Ezerrel megy közpénzből a pártkampány Kecskeméten, az ellenzéki pártok jogi lépéseket fontolgatnak.
Bankmonitor  |  2024. május 23. 17:10
Az első Babaváró igénylőknél a közeljövőben jár le az 5 év, ha nem született gyermek, akkor megemelk...
MNB Intézet  |  2024. május 23. 10:52
Az ágens alapú gazdasági modellezés lényege, hogy számítógépen létrehozunk egy virtuális gazdaságot,...
Holdblog  |  2024. május 23. 09:15
Rekordévre készül a konténerhajók piaca. Tavaly sosem látott mennyiségű szállítókapacitás állt szolg...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem