15 °C Budapest

Aranyba foglalt pénzügyi szektor - Kinek, hogy sikerült 2006?

Pénzcentrum
2007. szeptember 3. 12:30

A Pénzügyi szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által kiadott Aranykönyv a pénzügyi szektor egészéről átfogó képet mutat, a számok tükrében. Nézzük, hogy az egyes szereplők, hogyan teljesítettek 2006-ban!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Mint arra maga a PSZÁF is felhívja a figyelmet, az Aranykönyv és az egyes statisztikai idősorok és táblázatok közötti eltérés oka az adatok különböző időpontokban történő kigyűjtése.


Bankszektor

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) legfrissebb, a 2006-os évre vonatkozó adatokat tartalmazó Aranykönyve alapján a tavalyi év során 40 bankszektorbeli intézmény összesített, auditált mérlegfőösszege 21 944 027 millió forint.

Az adatok összesen 8 szakosított hitelintézet adatait tartalmazzák, illetve 32 bankét, amelyek mérlegfőösszegbeli részesedéseik alapján kis- (kevesebb, mint 0,9%), közép- (kevesebb, mint 3%), és nagybankok (magasabb, mint 3%) kategóriába sorolhatók. Ennek részletezésétől mi most eltekintünk, itt most az 5 legnagyobb piaci részesedéssel rendelkező bankot tüntetjük fel, a felsorolásban nem szerepelnek a szakosított hitelintézetek.


Az összesített (szakosított hitelintézetek számait is tartalmazó) sajáttőke-arányos nyereség (ROE), akárcsak az eszközarányos nyereség (ROA) 2005-höz képest csökkent a tavalyi évben. A saját tőke értéke 2005-höz képest 291 095 millió forinttal emelkedett. A bankszektor számára további rossz hírt jelent, hogy a nettó kamatrés mutatója is csökkenést mutat 2005-höz képest.

A bankszektorra vonatkozó összesített bankbiztonsági mutató, a saját tőke aránya az összes forrásokhoz képest nem változott, mindkét évben 8,5 százalékot tett ki. A hitelek átlagos kamata a 2005-ös 12 százalékról a tavalyi évben 11 százalékra csökkent.


Szövetkezeti hitelintézetek

A szövetkezeti hitelintézetek adózott eredménye 22 százalékkal csökkent 2005-ről 2006-ra, miközben a legnagyobbak között is enyhe átrendeződés figyelhető meg az egyébként alacsony koncentrációt mutató piacon.

Pénzügyi Vállalkozások

A pénzügyi vállalkozások piaca szinte mit sem változott az elmúlt egy évben: az adózott eredmény összesen 1,06 százalékkal növekedett, az egyetlen figyelemre méltó változás, hogy a CIB Credit Zrt. tovább növelte előnyét a legnagyobb vetélytársak előtt.


Befektetési vállalkozások

A befektetési vállalkozások esetében azonban pont fordított a helyzet, az Erste Befektetési Zrt. közel 25 százalékkal növelte piaci részesedését, az Erste előretörésének a piac második legnagyobb szereplője a Concorde Zrt. volt a legnagyobb vesztese.


JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Befektetési alapok

A legnagyobb bővülést azonban a befektetési alapok mutatták, melyek esetében mind az adózott eredmény, mindpedig a nettó eszközérték növekedése meghaladta a 40 százalékos ütemet. Az alapok által kezelt eszközök összege elérte a 2557 milliárd forintot.

Biztosítók

Kiváló évet zárt tavaly a hazai biztosítási szektor, jól tükrözik ezt az összesített számok is. Míg a díjbevételek mindkét szegmensben 400 milliárd felé kerültek, addig a társaságok összesített adózott eredménye 58 milliárd forintról 56 milliárdra csökkent, míg az összesített mérleg szerinti eredmény 21 milliárd forintról 24 milliárd forintra nőtt, valszínűleg a csökkenő osztalékkifizetéseknek köszönhetően.


Az élet üzletágon elül a unit-linked (befektetési egységhez kötött biztosítás) konstrukciók térnyerését jól tükrözi az is, hogy az effajta termékek szerződői javára végrehajtott befektetések egy év alatt 188 milliárd forinttal 537 milliárd forintra duzzadt.Pénztárak

Az Aranykönyv 19 magánnyugdíjpénztár, 69 önkéntes nyugdíjpénztár, 47 önkéntes egészségpénztár, és 41 önkéntes önsegélyező pénztár 2006 év végi pénztári vagyonát, és taglétszámát tartalmazza.

Az adatok a 2005.12.31-én aktív pénztárak adataiból lettek összeállítva, a korábban megszűnt (beolvadás, végelszámolás, felszámolás) pénztárak nem szerepelnek a nyilvánosságra hozott táblázatokban. A vagyonadatok piaci értéken szerepelnek.

A legnagyobb vagyonnal rendelkező pénztárak mind a négy területen a következők:
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 28. 12:00