12 °C Budapest

Zacibiznisz - minden pénzé tehető!

Pénzcentrum
2006. augusztus 11. 08:00

Vannak alkalmak mikor nagyon gyorsan készpénzre van szükségünk, és már nincs időnk kivárni a banki hitelbírálatot sem. Ilyenkor megoldásként kínálkozhat a kézizálog-hitel, ugyanis megfelelő zálogtárgy esetében gyorsan, hosszadalmas hitelbírálat nélkül tudunk pénzhez jutni.

Vannak alkalmak mikor nagyon gyorsan készpénzre van szükségünk, és már nincs időnk kivárni a banki hitelbírálatot sem. Ilyenkor megoldásként kínálkozhat a kézizálog-hitel, ugyanis megfelelő zálogtárgy esetében gyorsan, hosszadalmas várakozás nélkül tudunk pénzhez jutni.

A zálogházak szinte majdnem minden "valamire való" tárgyunkra (arany és ezüst ékszerek, szőrmék, műtárgyak, festmények, bőráruk, műszaki- és sportcikkek, autó) folyósítanak zálogkölcsönt, és ezek a hitelek teljesen anonimek.

Maga a kölcsön felvétele végtelenül egyszerű. Besétálunk a hozzánk legközelebb eső zálogházba az általunk értékesnek tartott tárgyunkkal, ahol a becsüs megvizsgálja azt, és megállapítja a zálogtárgy értékét és a maximálisa nyújtható kölcsön összegét.

Ezt követően megválaszthatjuk a kölcsön futamidejét ami 45 nap vagy 3 hónap lehet, valamint dönthetünk a hitel összegéről is (természetesen maximum a nyújtható kölcsön mértékéig). A kölcsön után fizetendő díjtétel a zálogtárgy, a futamidő és a felvenni kívánt kölcsön függvénye. Rövid futamidő (45 nap) és a zálogértékhez viszonyított alacsony kölcsön igény (50% alatt) esetén a legkedvezőbb díjtételek mellett lehet kölcsönhöz jutni, egyes termékek (nemesfém, porcelán, műtárgy) esetében azonban akár a zálogérték 75 százaléka is hitelezhető. A kezelési díjon felül felmerülő költség még az adott zálogtárgy tárolási díja, valamint a kölcsön kamata ami évi 28 százalék.

A pillanatnyi pénzzavarunk elmúltával, ha kifizettük a kölcsön összegét visszakapjuk értékeinket. Jó hír, hogy két héten belüli kiváltás esetén nem kell kamatot fizetnünk. Ha viszont nem tudjuk kiváltani zálogba adott tárgyainkat, akkor késedelmi kamatot ( a kölcsönösszeg évi 6 százaléka) és kezelési pótdíjat (2,9-11,6 százalékig) számítanak fel. Egy hónapos türelmi idő után viszont a zálogház értékesítheti zálogtárgyunkat.

Kocsit zálogba?

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A zálogkölcsönök egy speciális fajtája mikor az autónkat ajánljuk fel zálogként és veszünk fel rá kölcsönt. A hitel felvételének menete nagyjából megegyezik az előzőekben leírtakkal. Megvizsgálják kocsink műszaki állapotát. Az autónak legalább egy éve kell, hogy a tulajdonunkban legyen, vagy ha a kocsi nincs egy éves, akkor mi legyünk az első tulajdonosok. Feltétel még, hogy a gépjármű forgalmi értéke meghaladja a 300,000 Ft-ot, és érvényes forgalmi engedéllyel, felelősségbiztosítással és eredetvizsgával kell hogy rendelkezzen. Ezek vizsgálatát követően köthetjük meg a kölcsönszerződést, amelyben rögzítésre kerül a hitel futamideje (7 illetve 30 nap vagy 3 hónap lehet), valamint a hitel összege (a zálogtárgy zálogértékének 50-60 százaléka futamidőtől függően). Majd átadjuk autónk forgalmi engedélyét, összes kulcsát és szervizkönyvét (már ha van), aláírjuk a záloghitel fedezetéül szolgáló értékesítési megállapodást, és már vihetjük is a pénzt.

A hitel kamata ebben az esetben a kölcsön összeg évi 28 százaléka (napi kamatszámítással) , a kezelési díj mértéke 5 és 7 százalék között van, tárolási díj pedig 300Ft/nap/gépjármű. Természetesen itt is van türelmi idő kezelési pótdíj (2.4-4.8 %) és késedelmi kamat (évi 6 százalék napi kamatszámítással a késedelmes időszakra) mellett.

Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy ha van egy 900.000 Ft zálogértékű autónk (ennyire értékelte a becsüs és minden más egyebet is rendbe találtak) és 3 hónapra szeretnénk az adható legnagyobb (50 százalék) zálogkölcsönt felvenni a terhére, akkor a költségek az alábbiak szerint alakulnak:

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06