12 °C Budapest

Mi számít a piacnak, hogy ki mit mond az euró-bevezetésről?

Pénzcentrum
2006. augusztus 7. 15:55

Az utóbbi két hónapban több lényeges, a magyar euró-bevezetés várható idejéről szóló kormányzati nyilatkozat is napvilágot látott. Ezek során a kabinet fokozatosan kihátrált a korábban rendre hangoztatott 2010-es hivatalos céldátum mögül. A látványos kommunikációs stratégiaváltás annál kevésbé látványos piaci reakciókat eredményezett, mely az eredeti céldátum hitelességével áll összefüggésben. A

piaci szereplők már legalább egy éve azt hangoztatták, hogy legalább 1-3 éves csúszás valószínű a pénzcserénél. Úgy tűnik, hogy ezt a kormány is kezdi belátni vagy méginkább elismerni.

Jelenleg már ott tartunk, hogy a kormány inkább céldátumot sem mond a pénzcserére (így annak hitelességét sem lehet megkérdőjelezni, illetve a célt nem is lehet eltolni), és várható, hogy ez a helyzet még egy ideig így is marad. Ez persze nem jelenti azt, hogy a piac is elfeledkezne az euróról. Alábbi cikkünkben arra világítunk rá, hogy a pénzcsere csúszásával kapcsolatos kormányzati nyilatkozatoknak eddig csak minimális piaci hatása volt, a konkrét dátummal kapcsolatos hallgatás azonban egy idő után a visszájára is fordulhat.

A befektetők euró-bevezetéssel kapcsolatos bizalmának alakulását (közeledünk, vagy távolodunk a pénzcsere bekövetkeztéhez) jól mutatja az, hogy az 5 év múlvai 5 éves magyar államkötvény-hozam mennyivel van felette az euró-zóna hasonló értékének (5X5-ös forward kamatprémium - spread - az euró-zóna felett). Ennek háttere az, hogy ha pl. 5 év múlva euró-zóna tagok leszünk, akkor a pl. 2011-ben induló magyar államkötvény hozama elméletileg csak kis mértékben haladja majd meg az irányadónak tekintett német hasonló futamidejű államkötvény hozamát. A várható hozamkülönbséget a "jelenre vetíti vissza" az 5X5-ös forward, ami tehát azt mutatja, hogy a piac mekkora bizalmat szavaz az 5 év múlvai pénzcserének.

A visegrádi országokat vizsgálva elmondhatjuk, hogy az 5 év múlvai magyar euró-bevezetésben hisznek a legkevésbé a piaci szereplők, bár az utóbbi másfél hónapban kissé ismét nőtt a bizalom. Jelenleg mintegy 230 bp-os az említett magyar spread, szemben a lengyel 115 bp körüli, a szlovák 50 bp körüli felárral (a cseh "kamatprémium" enyhén negatív). Természetesen a spread az árfolyamkockázaton túl más kockázati elemeket magában foglal.

A magyar euró-bevezetéssel kapcsolatos befektetői bizalom éppen egy évvel ezelőtt volt a legnagyobb (130 bp-os felár, ld. alábbi ábra), majd jött a tavalyi deficitcél jelentős felfelé módosítása. Az "autópályatrükk" fennakadt az Európai Bizottság rostáján. Ez az euró-bevezetésel kapcsolatos bizalom jelentős további csökkenését indította el.


A fenti ábrán jól látszik, hogy pl. a szlovák kormányváltás miatti befektetői aggodalom megugrása miatt jelentősen nőtt a szlovák 5X5-ös forward spread, tehát a befektetők erősen értékelik az országspecifikus tényezőket az általános hangulaton túl is. Az is szembetűnő, hogy a piacon az elmúlt egy évben alapvetően nem nőtt a lengyel euró-bevezetéssel (amelyhez szintén nincs céldátum) kapcsolatos bizalom.

Vegyük most szemügyre kicsit részletesebben a 2006-os magyar fejleményeket! Amint az alábbi ábránkon jól látható, a magyar kamatfelár június közepi jelentős emelkedése (190-ről 240 bp környékére) elsősorban a hazai fejleményeknek volt köszönhető (jelentősen megemelt államháztartási hiánycél, befektetői csalódás a Gyurcsány-csomag szerkezete miatt).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A piac globális kockázatvállalási hajlandóságát jelző EMBI+ spread (amely a feltörekvő piaci államkötvényektől elvárt átlagos hozamfelár változását mutatja) ugyanis csupán enyhe emelkedést mutatott június közepe környékén. Az ábra ugyanakkor arra is rávilágít, hogy a július elejétől megfigyelhető határozott magyar hozamfelár-csökkenés az EMBI+ spread szintén határozott csökkenésével párhuzamosan ment végbe. Tehát itt elsősorban a külső környezet, az általános befektetői hangulat volt meghatározó.

Az időszak második felében feltüntettük a legfontosabb magyar vonatkozású eseményeket (amelyek jellemzően hatással voltak a magyar spread alakulására). Elmondható, hogy Gyurcsány Ferenc, Veres János és Járai Zsigmond euró-bevezetési időponttal kapcsolatos nyilatkozatai érdemben nem befolyásolták a magyar hozamfelár alakulását. Ez főként azzal állhat összefüggésben, hogy a piac egyébként sem gondolta elérhetőnek az eddig a kormány részéről rendszeresen hangoztatott 2010-es céldátumot, így a csúszást valószínűsítő nyilatkozatok sem keltettek meglepetést. A legutóbbi felmérések szerint a befektetők jellemzően 2013-2014-et tartják a legvalószínűbb időpontnak a magyar pénzcserére.


Mai elemzői körképünkben érzékeltettük, hogy a szakértők bár eltérően nyilatkoztak Gyurcsány Ferenc múlt pénteki bejelentéséről (miszerint a konvergencia-program nem fog konkrét euró-bevezetési céldátumot tartalmazni), de alapvetően nem ítélték kifejezetten negatívnak. Sokkal inkább azt hangoztatták (továbbra is), más szakértőkhöz (pl. nemzetközi pénzügyi szervezetek, hitelminősítők, stb.) hasonlóan, hogy az euró-bevezetést megalapozó makrogazdasági pályának kell hitelesnek lennie, nem pedig egy adott évre kitűzött dátumhoz kell igazítani a makropályát. Egy másik reggeli cikkünkben pedig arra hívtuk fel a figyelmet, hogy ezen a helytelen megközelítésen a kormány mintha próbálna tudatosan változtatni.

  
Összességében úgy gondoljuk, hogy a kormány euró-bevezetéssel kapcsolatos nyilatkozatai mindaddig nem is lesznek különösebb pozitív piaci hatással (nem befolyásolják érdemben az 5X5-ös spread-et), amíg nem sikerül a költségvetési törekvésekkel kapcsolatos hitelességét felépíteni - negatív irányba persze könnyebb az út. A kormányzati hitelesség további növekedéséhez, illetve stabilizálásához azonban mindenképpen szükség van strukturális jellegű, az államháztartás kiadási oldalát is érintő reformok végrehajtására (pl. oktatás, egészségügy, szociális támogatási rendszer, nyugdíjrendszer). A kormány hiánycsökkentéssel kapcsolatos hitelességének közép távon azonban nem kedveznek azok a múlt pénteki megismételt Gyurcsány-jelzések, hogy az elfogadott egyensúlyjavító csomagon kívül nem szükségesek további intézkedések, és nem hajlandó a kormány hozzányúlni a családtámogatási rendszerhez, illetve a nyugdíjrendszerhez (pl. 13. havi nyugdíj). A fenntarthatóság mindenképpen központi fogalommá kell hogy váljon a közép- és hosszú távú intézkedések kidolgozásánál.

Elképzelhető, hogy a piac előbb-utóbb a konkrét euró-bevezetési céldátum megnevezésével kapcsolatos vonakodás mögött nem a makropálya mögötti bizonytalanságokat, hanem inkább a korlátozott kormányzati hiánycsökkentési elkötelezettséget, a 2010-es választásokra való felkészülés (költekezés) miatti visszafogottságot látja. Ez fokozott bizonytalanságot jelenthet a 2013-2014 körüli pénzcsere megvalósíthatóságára is. Amennyiben Járai Zsigmond véleményét (a piac által várt 2013-as EMU-csatlakozás is optimistának bizonyulhat) egyre inkább magukévá tennék a piaci szereplők, az a konvergencia-befektetők újabb csalódását és fokozott negatív reakciókat (emelkedő hozamfelár, gyengülő forinz) okozhat. Amennyiben a kormány hosszabb időn át vonakodik majd hiteles, konkrét céldátumot kitűzni, az azzal a veszéllyel járhat, hogy a távoli jövő ködébe veszik a pénzcsere lehetséges bekövetkezte, a bizonytalanság (a pénzügyi horgony hiánya) pedig egyáltalán nem kedvez az adott ország pénzügyi stabilitásának.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem