Egyelőre tilos, de nem lehetetlen (újabb devizahitel jöhet)

Pénzcentrum
2006. január 11. 08:59

A hazai pénzintézeti vezetők szinte egyöntetű véleménye az, hogy a lakossági ügyfelekért folyó verseny hamarosan rákényszerít egy vagy több bankot, hogy jenhitelt dobjon piacra - ami egyébként több országban is tilos. - írja a Napi Gazdaság

A hazai pénzintézeti vezetők szinte egyöntetű véleménye az, hogy a lakossági ügyfelekért folyó verseny hamarosan rákényszerít egy vagy több bankot, hogy jenhitelt dobjon piacra - ami egyébként több országban is tilos. – írja a Napi Gazdaság
 
A piaci szereplők döntő többsége úgy véli, csak idő kérdése, és a lakossági szegmensben versenyző bankok valamelyike kijön a piacra az első jenhiteles konstrukcióval. A bankok lesik egymást, ám aligha véletlen, hogy mindeddig egyikük sem lépett erre a rögös útra. Mint a HVB Banknál figyelmeztettek: miközben kétségtelen, hogy mind az euró, mind a svájci frank esetében jelentősek a kamatemelési várakozások, a változások várható mértéke – a franknál 0,25, az európai fizetőeszköznél pedig fél százalékpontos kamatemelést valószínűsítenek ez évre a szakemberek – túl kicsiny ahhoz, hogy jelentősen változtatna a jelenlegi kamatréseken. A másik ok, ami visszariasztja a bankokat a jenhiteltől, az az – mondták el a CIB-nél –, hogy szemben az euróval és a frankkal, kontinensünkön bizony igen szűkösek a jenforrások.
Ha pedig ezt a problémát le is küzdjük, ott van még az árfolyam-volatilitás: míg az elmúlt egy évben a svájci frank 12 százalékos sávban mozgott, addig a jen kilengése 23 százalékos volt, ami rendkívüli mértékben megnöveli az árfolyamkockázatot. Emellett nem csekély további veszélyt jelent, hogy bár valóban rendkívül vonzó a rendkívűl alacsony irányadó kamat, a piac igen bizalmatlan ezzel a „mesterséges” kamatszinttel szemben. Piaci elemzők szerint Japán gazdasági stabilitását megingathatja az, hogy idővel a szigetországban mindenképp el kell kezdeni a rendkívül gyenge minőségű, ám annál jelentősebb méretű hitelkinnlevőség konszolidálását.

Pablo Fritz, az Inter-Európa Bank lakossági üzletágvezetője reméli, hogy a jenalapú devizahitelek piacra dobása kapcsán a kereskedelmi bankok példás önmérsékletet tanúsítanak majd. Elég csak az elmúlt évtized osztrák jenhitelbotrányára gondolni – aligha véletlen, hogy bizonyos európai országokban egyszerűen tilos a jenhitelezés – emlékeztet a szakember.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. június 29. 21:59
Emlékszünk még, amikor a kormány ingyenessé tette a kéményseprést a lakosságnak? Nem, nem arra, hogy...
MEDIA1  |  2022. június 29. 18:04
A kormánypárti médiaholding lapjai holnap jelennek meg utoljára. Elbocsátásokra is sor kerül a Media...
Holdblog  |  2022. június 29. 09:59
A magyar jegybank elég határozottan lépett kedden, és üzenetet küldött a piac szereplőknek, hogy nem...
MNB Intézet  |  2022. június 28. 10:22
Despite a broad consensus on phasing out fossil fuels, some people still hesitate about the actual e...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?