Forint notes - Hungarian currency

Súlyos válaszút előtt az MNB, az újabb összeomlást kell elkerülni: lassan itt a vége a kamatcsökkentésnek?

2024. április 11. 11:57

A munkaerőpiac szűkössége miatt bőven kétszámjegyű lesz idén a bérek növekedése, így az inflációs nyomás belföldi komponense erős maradhat - írta friss blogbejegyzésében Zsiday Viktor. Így pedig az importált inflációnak rendkívül alacsonynak, sőt, inkább negatívnak kellene lennie, ami azt jelenti, hogy a forint gyengülése ebből a szempontból nem megengedhető. A befektetési szakértő szerint az MNB-nek nem sok tere van a további kamatcsökkentésre, miközben kormányzati oldalról ez az elvárás.

Habár a piaci szereplők meg vannak róla győződve, hogy a kamatpálya továbbra is lefelé vezet Magyarországon, de nagy kérdés, hogy egyáltalán vághat-e még kamatot az MNB, ha valóban el akarja érni a céljait - írta friss blogbejegyzésében Zsiday Viktor, a Hold Alapkezelő Zrt., Citadella Származtatott Befektetési Alap portfoliokezelője.

Mint kifejtette, a januári kereseti adatok arra utalnak, hogy a munkaerőpiac szűkössége miatt bőven kétszámjegyű lesz idén a bérek növekedése, amiből viszont következik az is, hogy az inflációs nyomás belföldi komponense erős maradhat.

Annak érdekében, hogy elkerüljük az infláció magasan ragadását, az importált inflációnak rendkívül alacsonynak, sőt, inkább negatívnak kellene lennie, ami azt jelenti, hogy a forint gyengülése ebből a szempontból nem megengedhető. Talán még azt is kijelenthetjük, hogy nominálisan enyhén felértékelődő forintra lenne ehhez szükség

- fogalmazott, ám a probléma szerinte az, hogy a magyar kormány kül- és gazdaságpolitikája miatt a hazai kockázati prémium magas, azaz mind a belföldi, mind a külföldi szereplők magas kamatszintet várnak el azért, hogy forint-eszközöket tartsanak. Ezt a kockázati prémiumot pedig nem tudja befolyásolni a jegybank, az számára adottság "illetve valójában saját hitelessége növelésével hosszabb távon azért tudja csökkenteni, de ez nem könnyű".

Zsiday Viktor szerint ha az MNB elszánt az infláció csökkentése és alacsonyan tartása mellett, akkor olyan kamatszintet tart fenn, ami stabilizálja a forint árfolyamát, vagy enyhén erősíti azt.

Egyébként önmagában kérdéses az is, hogy ilyen erős bérdinamika mellett egyáltalán elérhető-e az inflációs cél. Szerintem nem, de legyünk optimisták!

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- tette hozzá. Szerinte bár a kockázati prémiumot, illetve az elvárt hozamot nem tudjuk közvetlenül megfigyelni, de az elmúlt hónapok árfolyammozgása alapján úgy tűnik, hogy a jelenlegi piacon beárazott forward kamatok nem elégségesek e célnak a megvalósítására.

Valószínűnek tűnik, hogy a jelenlegi nemzetközi piaci környezetben (és ne feledjük, hogy a tőkepiaci hangulat most kifejezetten nyugodt, jónak mondható) is legalább 7-8 százalékos hozamot várnak el a forinteszközöktől a befektetők, ami nincs messze a jelenlegi 8,25 százalékos alapkamattól. Amennyiben a jegybank tovább csökkenti a kamatszintet (bármennyire is ezt várja el tőle a kormányzat, és annak különböző csatolmányai), akkor azt kockáztatja, hogy a forint tovább gyengül, az importált infláció erősödik, ami a magas hazai bérdinamika mellett valószínűsíti, hogy az infláció a vártnál magasabb szinten ragad be (5-10 százalék között)

- közölte Zsiday Viktor hozzátéve, hogy a jegybank mindezek fényében válaszút előtt áll, és nem biztos, hogy nagyon nagy tere van a kamatok további csökkentésének.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 18. 15:38
Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgatója nyilatkozott a Media1-nek a két élő választási tévévita ré...
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 17. 20:28
Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes...
Holdblog  |  2024. május 17. 14:35
A GDP idén 2,4 százalékkal nőhet, jövőre akár a 3 százalékot is meghaladhatja az ütem, de az idei év...
MNB Intézet  |  2024. május 17. 10:20
A pénzügyi műveltség terén kifejezetten jól állunk nemzetközi összevetésben. Az OECD legutóbbi felmé...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 18. szombat
Erik, Alexandra
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm