27 °C Budapest
Screen with stock market indicators and cash euro banknotes (stocks, success, money, business, inflation, crisis, markets)

Húzott egy váratlant a KSH: erre a bejelentésre tényleg senki sem számított

2024. március 27. 18:32

A Központi Statisztikai Hivatal egy nappal korábban, már április 2-án közzé teszi a kormányzati szektor egyenlegéről szóló jelentését, amiben makrogazdasági szempontból lesz szemezgetni való bőven.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) korábban teszi közzé „A kormányzati szektor egyenlege, 2023. év és 2023. IV. negyedév” című gyorstájékoztatóját - közölte a KSH. A kiadvány megjelentetése sokáig április 3-ra volt várható, ám most kiderült, hogy az már április 2-án elérhető lesz. 

A KSH-nak ebben lesz is miről adatokat közölnie, hiszen a kormányzati szektor mérlege már az év első három negyedévében sem volt túl acélos, aminek fényében különösen érdekes lehet, hogy mit hozott az év vége. Konkrétabban: a hiány 3,7%-os volt a GDP arányában a III. negyedévben, ami 264 milliárd forinttal, 2 százalékponttal lett kedvezőbb az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az első három negyedévbne mért hiány ugyanakkor 5,4%-ot tett ki az első három negyedévben, ami az előző év azonos időszakához képest 1363 milliárd forinttal, GDP-arányosan 2,1 százalékponttal lett kedvezőtlenebb. 

Mint ahogyan arról sem érdemes megfeledkezni, hogy a kormány az év utolsó munkanapja után, azaz december 30-án hozta nyilvánosságra a hivatalos középtávú makrogazdasági és költségvetési előrejelzését, amiből kiderült: várakozásuk szerint 2023-ban a GDP 5,9 százaléka lehet a költségvetés hiánya, ami azt is jelenti egyben, hogy elvéti az októberben 3,9 százalékról 5,2 százalékra emelt magasabb hiánycélját is. 

Márpedig a kormány ezzel gyakorlatilag a költségvetés legfontosabb funkcióját gyengítette tovább: a horgony szerepét. Ha ugyanis a befektetők, a hitelminősítők, a gazdaság legkülönbözőbb szereplői azt látják, hogy a hiánycél bármikor változhat és annak tulajdonképpen nincs is következménye, akkor elkönyvelik magukban azt is, hogy a büdzsé legfontosabb száma nincs is kőbe vésve. Ha pedig a puzzle legfontosabb darabja bármikor megváltozhat, akkor az egész kirakós értelme, jelentősége megkérdőjeleződik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. június 24. 21:15
Márciusban módosítottam a rajzomon, aminek a lényege az volt, hogy egy ending diagonal jön lefelé 20...
MEDIA1  |  2024. június 24. 20:26
A Media1 még a hétvégén e-mailben feltett néhány kérdést Magyar Péternek, a Tisza Párt alelnökének,...
Bankmonitor  |  2024. június 24. 16:26
Napvilágot láttak a végleges pályázati feltételek, júliustól már tényleg elstartolhat az új otthonfe...
Kiszámoló  |  2024. június 24. 11:51
Magyarország a nyolcvanas-kilencvenes években az elmaradottsága okán kimaradt a csekkes fizetésből é...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 25. kedd
Vilmos
26. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm