12 °C Budapest
Financial background of Hungarian money - forints currency

Százezernyi magyar sorsáról születik döntés: rengeteg pénz múlhat rajta, mi lesz így a hitelekkel?

2024. február 26. 17:06

Van tér az alapkamat vágására, de a jegybanknak most jobban észnél kell lennie, mint az elmúlt hónapok során bármikor. Ezt mind Virovácz Péter, mind pedig Trippon Mariann elmondták ma lapunknak, mikor arról kérdeztük őket: mennyire reális az, hogy nyárra 6,25 legyen itthon az alapkamat. Palkó István nem számít arra, hogy alacsonyabb kamatokkal találkoznak majd a lakáshitelekre várók, mert a piaci környezet egyelőre nem túl támogató ebben.

A magyar gazdaságpolitika rövid- és hosszútávú tervei és alakulása szempontjából is döntő fontosságú ülést tart holnap a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A grémium arról dönt, hogy a jegybanki alapkamatot a jelenlegi 10%-os szintről mekkora mértékben vágják meg. Mint az előző ülés jegyzőkönyvéből is kiderült, még a tanács tagjait is meg kellett arról győzni, hogy az előző kamatvágás 75 bázispontos legyen; most azonban nagyon úgy tűnik, hogy van tér a nagyobb mértékű kamatcsökkentésre.

Az azonban egyáltalán nem mindegy, hogy ha most merészebbet is lép a jegybank, akkor ebben az évben meddig engedhetik el a lovaikat: a Pénzcentrum által megkérdezett elemzők szerint azért az fontos lenne, hogy a jegybank tényleg csak óvatosan bánjon a kamatvágással is. Felmerült bennünk az is, hogy ha valóban megvalósul nyárra a hazai elemzők által várt 6,5%-os alapkamat, az mit jelent a lakáshitelesek szempontjából, különös tekintettel azokra, akik most vennék fel a hitelt, akár több éves várakozás után?

Optimista jóslat, vagy teljesen vakon van a hitelminősítő?

A világ egyik legnagyobb és legismertebb hitelminősítő- és elemzőcége, a Morgan Stanley nemrég közzétett elemzésében azt írta, hogy előrejelzésük szerint a magyar elemzőknél is pozitívabb, 6,25%-os szintre várja a jegybanki alapkamatot hazánkban a nyárra. A közgazdászok és elemzők továbbra is arra számítanak, hogy az MNB 100 bázisponttal 9%-ra csökkenti az irányadó kamatlábat, de mind írták: továbbra is jelentős kockázatot látnak abban is, hogy a jegybank az óvatosság oldalára áll, és fenntartja a 75 bázispontos ütemet - erről lapunk is beszámolt nemrég.

Arra számítunk, hogy az alapkamat júniusban eléri a 6,25%-ot, amelyet véleményünk szerint az MNB tartani is fog az év hátralévő részében

- áll a Morgan Stanley előrejelzésében.

A jegybanki alapkamat még 2020 tavasza, a koronavírus-világjárvány idején szökött fel akkor már évek óta nem látott magasságba. A helyzet nem javult akkor sem, amikor két évvel ezelőtt kitört az orosz-ukrán háború, ugyanis ekkor egy mikroválság is végigsöpört a világon, nem kímélve persze a magyar gazdaságot sem.

A jegybank azonban tavaly év végén már látott arra teret, hogy ha nagyon óvatosan is, de végre nekikezdjen a kamatcsökkentésnek. Októberben, csaknem egy év teljes mozdulatlanság után, már 75 bázispontot lejjebb ment a kamat, azóta pedig fokozatosan megy lejjebb az érték. A Portfolio ma megjelent körképében viszont az elemzők is megosztottak voltak a kérdésben: volt, aki szerint a jegybank még nem meri meglépni a 100 bázispontos vágást, de olyan vélemények is napvilágot láttak, melyek szerint ha tér van rá, akkor a jegybank meg is fogja lépni a nagyobb csökkentést.

Infláció, forint és nyugodt piac egyszerre kéne

Virovácz Péter, az ING vezető elemzője a Pénzcentrum kérdésére azt mondta: egyáltalán nem túl optimista a hitelminősítő előrejelzése, bár ők maguk ennél óvatosabb jóslással készültek a nyárra.

Nem elrugaszkodott a Morgan Stanley jelzése, mi az ING-nél is nagyjából 6,5 százalékos alapkamatot várunk júniusra. Nagyon sok fog múlni a forint árfolyamán és a különböző fundamentumokon, folytatódnia kell ezenkívül az inflációs folyamatoknak is. A Morgan Stanley az év első felét jól látja, a második fele azonban homályba vész: 2024 végére az 5 százalék körüli alapkamatot sem tartják kizártnak, ez azonban szerintem már túlzó kamatvágás lenne

- összegzett lapunknak az elemző. Azt is hozzátette, hogy természetesen sok mindennek kellene teljesülnie ahhoz, hogy a jóslat majd nyáron ne tűnjön a földtől elrugaszkodottnak.

Fontos megjegyezni, hogy a forint árfolyama persze önmagában nem lesz elég, és az inflációs csökkenésének folyamata is csak akkor lehet tartós, ha a jegybank egyszer majd lassít a kamatvágási folyamaton - ezt pedig meg is kell tennie, még akkor is, ha ebben a hónapban és még egy másikban bele is fér majd a 10 bázispontos alapkamat-csökkenés. A durva mértékű alapkamat-vágás ugyanis magában hordozza az infláció újabb növekedését, amit muszáj elkerülni

- mondta még erről Virovácz Péter.

Túl sok mindennek kéne jól alakulnia

Sokkal óvatosabbnak látszik Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője. Szerinte a Morgan Stanley nyárra vonatkozó, Magyarországról szóló jóslata talán túlzottan is bizakodó.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A 6,25 százalékos nyári alapkamatszint bejöhet ugyan, de ahhoz az összes csillag egyszerre történő, rendkívül kedvező együttállásának kellene bekövetkeznie. El kell kerülni a forintárfolyam durva ingadozását, nem szabad komoly sokknak történnie a világpiacon, valamint az EU-s pénzek esetén sem megengedhető semmilyen blokkolás, de még ennek az elméleti lehetősége sem. Ha azonban ebben a pár hónapban még az infláció is a várt mértékben csökken, akkor elviekben nincs akadálya a 6,25-ös alapkamat-szintnek - bár még picit így is túl optimista jóslatnak érezzük, mi a CIB-nél inkább a 6,5-ös szintet lőttük be reális forgatókönyvnek

- mondta Trippon Mariann a Pénzcentrumnak. Ezután, ahogy Virovácz Péter, ő is jelezte, hogy a jegybanknak óvatosan kell vágnia a kamatot, ha most meg is lépik a 100 bázispontos csökkentést, az semmiképpen sem tarthat örökké.

Az infláció vissza fog csúszni, és az év végére már ismét 5 százalék körüli lesz a havi értéke. Ezt a jegybanknak mindenképpen figyelembe kell vennie a kamatvágásnál, amint azt is, hogy ha most van is fundamentális tér a 100 bázispontos vágásra, egy vagy két hónapban lehet egyedül megcsinálni, utána pedig sokkal óvatosabban kell csinálni a további vágásokat, amíg a 6,5 százalékig nem ér el a kamatszint

- fejtette ki a CIB Bank vezető elemzője.

Mi lesz a hitelfelvétellel, ha csökken az alapkamat?

A kamatcsökkentésnek a magyar társadalom egy része biztosan örülni fog, ők pedig a hitelt felvenni tervezők. Az öröm azonban csak rövid lehet, még azok körében is, akik a brutálisan magas kamatok miatt akár évek óta halasztják a hitelfelvételt és az új lakás vásárlását. Palkó István, a Portfolio vezető elemzője szerint egyáltalán nem várható, hogy a lakáshitelekben érdemi változást hoz a jegybanki alapkamat csökkentése.

A lakáshitelek kamata most már jó ideje köszönőviszonyban sincs az alapkamattal. A bankok ajánlataiban szereplő kamatok már január eleje óta 6-7% között vannak a jelenleg 10%-os alapkamattal szemben. Nem számítok tehát arra, hogy az alapkamat csökkenésének érdemi hatása lesz a lakáshitelek árára, sokkal inkább a nemzetközi hozamkörnyezet és ennek nyomában a hosszú referenciahozamok (állampapír-hozamok, BIRS) fogják ezt meghatározni. Az MNB rövid távú döntései helyett tehát elsősorban a piaci folyamatoktól lehet ezt várni

- mondta Palkó István.

A Portfolio elemzője azt is hozzátette, hogy bár a hitelpiacon sokan fognak megjelenni, az egyáltalán nem biztos, hogy kisebb kamatokat is fognak találni.

Egyre nagyobb arányban jelenhetnek meg a lakás(hitel)piacon azok, akik eddig a kamatok csökkenésére vártak, ugyanakkor jelen pillanatban nem látszik, hogy mitől csökkenhetne tovább a lakáshitelek kamata, a nemzetközi környezet ugyanis nem igazán támogatja ezt. A várható lakásáremelkedés miatt már racionális döntés lehet az is, hogy valaki a mostani, jellemzően 6-7% közötti hitelkamat mellett vesz fel lakáshitelt, hiszen többet lehet bukni egy jelentősebb lakásáremelkedésen, mint amennyit nyerhetünk egy csökkenő kamaton

- mondta még erről Palkó István.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem