19 °C Budapest
:Szechenyis mansion at Nagycenk from Hungarian money - Forint

Drasztikus változások jönnek: hamarosan újabb csúcsra ugorhat az infláció

2022. augusztus 14. 15:31

A statisztikai hivatal súlyozottan bele fogja számolni az inflációba, hogy a cégautóként használt járműveket már csak piaci áron lehet tankolni. A magasabb rezsidíjak is bekerülnek a statisztikába, nálunk először a szeptemberi adatban fognak megjelenni, az uniós statisztikában viszont már az augusztusiban is, írja a HVG.

Ugyan május vége óta a külföldi személygépjárművek csak piaci áron tankolhatnak, ez nem jelent meg a KSH fogyasztóiár-statisztikáiban, illetve az inflációt mérő fogyasztóiár-indexben, mert az a lakosság által a saját felhasználásra vásárolt termékek és szolgáltatások árváltozását méri – válaszolta a KSH a lapnak.

Július 30-tól viszont már a nem magánszemély által üzemeltetett cégautókat is kizárták az árstopból,
ezt a módosítást a KSH már figyelembe fogja venni, mivel a háztartásokat is érinti. Ha a munkavállalót foglalkoztató cég magánhasználatra is felhasználható gépjárművet és üzemanyagvásárlási lehetőséget biztosít, az béren kívüli juttatásnak, illetve lakossági fogyasztásnak minősül, írta a KSH.

Mivel négy eltérő áron forgalmazzák a figyelembe vett üzemanyagokat (ársapkás benzin, piaci áras benzin, ársapkás gázolaj, piaci árú gázolaj) a statisztikai hivatalban megnézik, mennyi az üzemanyagok átlagos piaci ára, és ezt a cégautók autóállományban elfoglalt részesedése arányában súlyozottan veszik figyelembe..

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ezzel kapcsolatban a KSH augusztus 8-i tájékoztatásában azt közölte, hogy az árváltozást itt is a háztartások érintettségének arányában veszik figyelembe. A KSH készít egy becslést, hogy a lakosság által elfogyasztott áramért és gázért mekkora összeget fizetnek a régi és az új árakon, ezek hányadosa adja majd a gázra, illetve az áramra vonatkozó árindexet.

Az új adat először a szeptemberi inflációs számokban fog meglátszani, mivel szeptemberben érkeznek majd az új díjszabás alapján kiállított rezsiszámlák. Hogy ez pontosan mit jelent, azt október 11-én fogjuk megtudni. Az Eurostat azonban a szolgáltatás igénybevételének időpontját veszi figyelembe, így náluk már az augusztusi adatban benne lesz a rezsidíj-emelés. A jegybank becslése szerint a rezsidíjak emelése 3 százalékponttal fogja megdobni az inflációt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. október 5. 12:58
Manapság, ha megkérdezünk egy elemzt, melyek azok a gazdasági események, amelyek a legnagyobb fejtör...
MEDIA1  |  2022. október 5. 12:29
Kovács Dávid Gábor lett a Zwack Unicum Nyrt. marketingigazgatója szeptembertl közölte a szeszipari v...
Bankmonitor  |  2022. október 5. 11:15
Ma már közismert tény, hogy az anyagilag gondtalan nyugdíjas éveinkért még aktív korunkban tennünk k...
Kiszámoló  |  2022. október 4. 10:59
Ha rendelni akarsz valamit az Aliexpressrl és valamiért európai raktárból szeretnéd megvenni, példáu...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?