Orosz-ukrán háború: folytatódnak a béketárgyalások, eloltották a tüzet az atomerőműnél

Orosz-ukrán háború: folytatódnak a béketárgyalások, eloltották a tüzet az atomerőműnél

2022. március 4. 07:22

Mutatjuk a tegnap esti és ma reggeli legfontosabb híreket az orosz-ukrán háború kapcsán. Áttörés nélkül ért véget az orosz és az ukrán felek béketárgyalása tegnap, humanitárius folyosókat hoznak létre a menekülteknek. Elemzők szerint Oroszország már az idén nagy gazdasági károkat szenved majd el a meghozott szakciók következtében.

Az Oroszországgal folytatott tárgyalások második fordulója tegnap este nem hozott áttörést, de előzetes megállapodás született humanitárius folyosók létrehozásáról. Abban is megállapodás született, hogy a biztonságos folyosók területén tűzszünet lép életbe. Oroszország és Ukrajna várhatóan több tárgyalási fordulót tart majd. A harmadik fordulóra rövidesen sor kerül, szintén Fehéroroszország területén.

Londoni pénzügyi elemzők szerint az ukrajnai invázió miatt bevezetett súlyos szankciók miatt Oroszország már az idén több százmilliárd dollárt veszíthet és több hellyel lejjebb kerülhet a világ legnagyobb gazdaságainak listáján. Oroszország - Ukrajnával együtt - a hidegháború vége óta eltelt három évtizedben sem tudott ugyanolyan mértékben felzárkózni az Egyesült Államok egy főre jutó GDP-szintjéhez, mint a térségbeli országok közül Magyarország, Csehország és Lengyelország, sőt még inkább lemaradt az amerikai jövedelmi szinttől.

Határozatot fogadott el tegnap Bécsben a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kormányzótanácsa, felszólítva Oroszországot, hogy "azonnali hatállyal szüntesse be az ukrajnai atomlétesítmények körüli harci cselekményeket". A szervezet főigazgatója csütörtök este az erő alkalmazásának beszüntetését sürgette a zaporizzsjai atomerőmű közelében, ahol az orosz csapatok az erőmű dolgozóinak otthont adó Enerhodar város felé nyomultak előre, amelynek a polgármestere szerint lövöldözés történt egy polgári ellenőrzőpontnál. A határozatban a NAÜ az ukrajnai háborút úgy ítélte meg: "súlyos közvetlen veszélyt jelent e létesítményekre és a személyzetükre", és "magában hordozza egy nukleáris baleset vagy incidens kockázatát, amely egyaránt veszélybe sodorná Ukrajna és a szomszéd országok lakosságát, valamint a nemzetközi közösséget".

Ezt követően kigyulladt péntek hajnalban az Ukrajna délkeleti részén fekvő zaporizzsjai területen található atomerőmű az orosz csapatok támadását követően. Az ukrán vészhelyzeti hatóságok közleménye szerint a lángok egy oktató épületben csaptak fel, az erőműkomplexumon kívül. A zaporizzsjai atomerőmű a legnagyobb ilyen létesítmény Európában; 6, egyenként 950 megawatt teljesítményű reaktora van. Az ukrán nukleáris energiatermelés csaknem felét, a teljes ukrajnai áramtermelés mintegy ötödét adja.

Erre a brit kormány az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli összehívását kezdeményezte. Boris Johnson brit miniszterelnök telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel azt követően, hogy orosz csapatok támadását követően tűz ütött ki Európa legnagyobb atomerőművében. Ma reggel az ukrán vészhelyzeti hatóságok Facebokon azt közölték, hogy sikerült eloltani az atomerőműnél péntek hajnalban keletkezett tüzet. A zaporizzsjai terület katonai igazgatóságának vezetője, Olekszandr Sztaruh Facebookon azt közölte, hogy a nukleáris biztonságot helyreállították. A tűznek nincsenek áldozatai.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A civil szervezetek, magánszemélyek, cégek mellett művészek, sportolók, tudósok és szurkolók fogtak össze, hogy segítséget nyújtsanak az ukrajnai háború miatt menekülőknek. A 1357-es nemzeti adományvonalra és annak számlaszámára (11711711-22222222) már több mint 282 millió forint érkezett - közölte csütörtökön a Jónak lenni jó!.

Címlapkép: The New York Times

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. augusztus 10. 20:59
Rendszeresen beszélek emberekkel, akik vállalkozni szeretnének, mert vagy túl keveset keresnek, vagy...
MEDIA1  |  2022. augusztus 10. 17:17
Az ATV és az M1 Híradó nevében elkészült fiktív riportokban népszersítenek szélhámosok egy szerencse...
Holdblog  |  2022. augusztus 10. 14:34
Milyen a kínaiak élete? Esznek és dolgoznak. Ezt már oly sokan kérdezték tlem, és én mindig ezt vála...
Kasza Elliott-tal  |  2022. augusztus 9. 23:20
Most nem céget elemzek, hanem elmondom, engem hogyan érint az, hogy az Erste benyeli a Random Capita...
Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?