11 °C Budapest
A 35-year-old woman in a bright yellow jacket is sitting in front of a laptop in emotional tension. The concept of working from home, freelance

Mi a teendő, ha nem kaptam szja-visszatérítést? Ezért nem utalták az adóvisszatérítést a határidőig

2022. február 14. 14:02

Miért nem kaptam szja-visszatérítést? Mit csináljak, ha nem jött meg az szja-visszatérítés? Ez a teendő, ha nem utaltak szja-visszatérítést. Kinek jár szja-visszatérítés 2022-ben?

Mint arról beszámoltunk, 2022. február 2-án megkezdődött a kormány által még a nyáron beígért 2021-es évre vonatkozó személyi jövedelemadó visszatérítése. Első körben azok kapták meg a pénzt, akik postai úton kérték a kézbesítést. Azoknak, akiknek utalja a NAV az adóvisszatérítést, február 10-én kezdték meg a folyósítást, de Varga Mihály pénzügyminiszter azt közölte, minden jogosult család legkésőbb hétfőig (február 14.) megkapja a neki járó összeget.

Azonban olvasóink közül is sokan panaszkodnak, hogy bár jogosultak, levelet is kaptak Orbán Viktortól az szja-visszatérítésről, de mindeddig nem érkezett meg a pénz a számlájukra. Mi a teendője annak, aki jogosult az szja-visszatérítésre, de nem érkezett meg a pénz február 14-ig? Ennek jártunk most utána.

Emlékeztetőül, a dolgozó szülők az átlagbér szintjéig kapják vissza a tavaly befizetett személyi jövedelemadójukat (szja), a visszatérítés maximális összege szülőnként elérheti a 809 ezer forintot. Ha mindkét szülő dolgozik és tavaly fizettek szja-t, egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást (ekhót) vagy kisadózó vállalkozások tételes adóját (katát), akkor mindketten megkapják a családi adó-visszatérítést.  A családi támogatás keretében a kormány 1,9 millió embernek nagyjából 610 milliárd forintot utal vissza.

Nem kaptam meg az szja-visszatérítést, pedig jogosult vagyok: mit kell tennem?

Annak, ha valaki jogosult rá, de mégsem kapta meg az adóvisszatérítést, lehet az az oka, hogy nem töltötte ki a VISSZADO nyomtatványt az ügyfélkapuján keresztül. Aki elmulasztotta 2021. december 31-ig benyújtani a nyilatkozatot, vagy a NAV sem ismeri az utaláshoz szükséges adatait,

az szja-bevallásában veheti igénybe az adó-visszatérítést, amelyhez segítséget nyújt a NAV által elkészített bevallási tervezet.

Ám, ha valaki dolgozott és adózott is 2021-ben, kitöltötte a nyilatkozatot, ennek ellenére a február 14-i nap végéig nem jött meg az szja-visszatérítése, akkor érdemes utánajárni, mi történt. Ehhez érdemes megkeresni a NAV-ot, például a 1819-es infóvonalon (nem kell semmi mást beírni a telefonba, csak a 1819-et tárcsászni).

Emellett a NAV-ponttal rendelkező Kormányablakokban lehet érdeklődni a problémáról.

Levelet kaptam, szja-visszatérítést nem: mit tegyek?

Ha levél is érkezett a miniszterelnöktől, akkor feltehetően a pénznek is meg kell érkeznie február 14-én nap végéig. A postai értesítések ugyanakkor általános tájékoztatást tartalmaznak, konkrét számadatokat a visszatérítés összegéről nem.

Az szja-visszatérítés előlegének kiutalása nem függ a tájékoztató levél kézhezvételétől vagy annak időpontjától. Ha valaki ennek ellenére bizonytalan, érdemes átböngészni a NAV rendkívül részletes tájékoztatását erről a témáról, nagy eséllyel ott a válasz. Ha február 14-ig nem érkezik meg a pénz, akkor érdemes a NAV-nál, vagy a Kormányalakokban érdeklődni, amelyek elérhetőségeit az előző bekezdésben megtalálod.

Kinek jár szja-visszatérítés 2022-ben?

A visszatérítésre az jogosult, aki 2021. legalább egy napján jogosult családi kedvezményre, vagyis, aki:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • családi pótlékra jogosult,
  • a családi pótlékra jogosultnak a házastársa, és családi pótlékra nem jogosult (nevelőszülő, gyám házastársa),
  • a várandós nő és a vele közös háztartásban élő házastársa (az élettárs nem),
  • családi pótlékra saját jogán jogosult, vagy a vele közös háztartásban élő hozzátartozója (ideértve a gyerek szüleinek hozzátartozóit is),
  • rokkantsági járadékban részesülő, vagy a vele közös háztartásban élő hozzátartozója (ideértve a gyerek szüleinek hozzátartozóit is)

Élettársi kapcsolatban élők hogy kapnak szja-visszatérítést?

Az adó-visszatérítésre minden gyermeket nevelő olyan magánszemély jogosult, aki 2021 bármely napján családi kedvezményre jogosult, akkor is, ha családi kedvezményt nem vesz igénybe, vagy nem ő veszi igénybe.

  • Ha az élettársak közösen nevelik a közös gyermeküket, szülőként mindketten jogosultak a családi kedvezményre és az adó-visszatérítésre is.
  • Ha az élettársak csak az egyikük gyermekét nevelik közösen, akkor a gyermek szülőjével együtt élő élettárs csak akkor jogosult a családi kedvezményre és az adó-visszatérítésre, ha a családi pótlékra is jogosult.

Elvált szülők esetében mindkét fél kap szja-visszatérítést?

A visszatérítés annak a szülőnek jár, aki 2021 legalább egy napján jogosult volt családi kedvezményre.

  • Ha a szülők 2021-ben váltak el, és a válásig mindketten jogosultak voltak családi kedvezményre, akkor mindkét fél jogosult a visszatérítésre.
  • Ha a szülők 2021 előtt váltak el, akkor a visszatérítés annak a szülőnek jár, aki 2021-ben családi kedvezményre volt jogosult.
  • Ha az elvált szülők 2021-ben felváltva gondozták gyermeküket, és ezért a családi pótlékra, valamint a családi kedvezményre is 50-50 százalékban jogosultak, akkor a visszatérítést mindkét szülő igénybe veheti.

Szja-visszatérítés a családi adókedvezmény mellett

Az adó-visszatérítésre az is jogosult, akitől év közben a munkáltató azért nem vont le adóelőleget, mert a családi kedvezmény az adóalapját teljes mértékben lecsökkentette. Levont adóelőleg hiányában azonban nincs mit visszaigényelni.

Ha a magánszemélynek van olyan összevont adóalapba tartozó jövedelme, ami után saját maga fizette meg az adóelőleget év közben, például magánszemélynek adott bérbe ingatlant, és abból családi kedvezményt nem érvényesített, akkor a bevallásában kérheti a negyedévente megfizetett adóelőleg visszatérítését.

Kaphat-e szja-visszatérítést a rokkantsági járadékos személy?

A rokkantsági járadékos személy jogosult családi kedvezményre, ezért adó-visszatérítést is kaphat, ha van olyan jövedelme (például munkabér), ami után a visszatérítés igénybe vehető.

Ha a családi kedvezményt nem tudja igénybe venni, mert nincs adóköteles jövedelme, akkor a vele közös háztartásban élő hozzátartozói közül egy személy igénybe veheti helyette.

Kaphat-e adóvisszatérítést, aki saját jogán kap családi pótlékot?

A családi pótlékra saját jogán jogosult személy jogosult családi kedvezményre, ezért adó-visszatérítést is kaphat, ha van olyan jövedelme (például munkabér), ami után a visszatérítés igénybe vehető.

Ha a családi kedvezményt nem tudja igénybe venni, mert nincs adóköteles jövedelme, akkor a vele közös háztartásban élő hozzátartozói közül egy személy igénybe veheti helyette.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Bankmonitor  |  2024. április 19. 07:25
A Babaváró kölcsön maximális összegét 10 millióról 11 millió forintra emelték 2024-ben. De mekkora p...
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem