6 °C Budapest
Inflation in newspapers

Egyre nő az inflációs feszültség: 2022 közepétől újabb komoly megszorításokra lehet szükség

2022. január 4. 15:03

Úgy tűnt, a járvány-válságot magunk mögött hagyhatjuk 2020-szal, azonban a 2021-es kilábalás nem úgy alakult, ahogy a gazdasági szereplők várták. A már második éve tartó veszélyhelyzetben szükségszerűen megnövelt forrás-felhasználás a fiskális folyamataink nehezen helyrehozható romlását okozta a Policy Agenda szerint.

A Policy Agenda által számított 2021. III. negyedévi Gazdasági Fejlődés Indexe – a 2020 évi jelentős visszaesést követő az év elején mért kis javulás után - ismét kedvezőtlenebb helyzetre utal. Ezt valamennyi ágazat – a leginkább kritikus ipari termelői ágazatok és az idegenforgalom – teljesítményeinek ismételt lassulása jelzi. Az exportunkban alapvető fontosságú ipar teljesítménye a III. negyedévben újra visszaesett és az év utolsó hónapjaiban sem javulnak számottevően a munkaerőpiaci folyamatok.

A már második éve tartó veszélyhelyzetben szükségszerűen megnövelt forrás-felhasználás a fiskális folyamataink nehezen helyrehozható romlását okozta. Ezt tovább erősíti most a választási ciklushoz igazodó fokozott költségvetési lazítás, a rendkívüli – a jóváhagyott büdzsében nem tervezett – kiadásnövelés, azaz a fizetéseket, a nyugdíjakat, a családtámogatásokat és a vállalkozásokat is érintő jövedelemnövelő-adócsökkentő intézkedések.

A december végén bejelentett – a szakértők által már hónapok óta jelzett szükségszerű – költségvetési szigorításokon túl a jövő év közepétől újabb komolyabb megszorításokra lehet szükség, hogy a hosszabb ideje magas költségvetés hiány csökkentése megvalósulhasson. Az egyensúlyi folyamatok megbomlása – amit az ikerdeficit 13 éve nem tapasztalt létrejötte is igazol – már ez év második felében 7%-ot meghaladó havi inflációt okozott és a magas fogyasztói áremelkedés várható fennmaradása a megkezdett monetáris szigorítás további folytatódását jelenti.

Az infláció magas üteme mellett a forint esetleges tovább gyengülése is nehezíteni fogja az egyensúly helyreállítását, mind ezekkel együtt valószínűsíthető a vállalatok gazdálkodásának feszültségei, munkaerőpiaci problémák.

Az átmeneti segítségekkel könnyített, de eddig is nehézségeknek kitett családok reáljövedelem-szűkülése újabb életviteli gondokat okozhat majd. Számolhatunk a járvány újabb hullámaival, és társadalmi-politikai feszültségekkel.

Nőttek a bérek, de az árak és a kamatok is

Az idei bérnövekedés, az egyes szakmák körére érvényes bértámogatások, a nyugdíjkorrekciók jövedelememelkedést jelentettek és ez érezhető volt a fogyasztás és a lakossági megtakarítások emelkedésében. Előző az alacsony, utóbbi folyamat a magas jövedelműek körében jelentkezett. A választási ciklusokkal együtt járó lakossági jövedelemnövelés pedig a gyermekes családok Szja visszatérítésével, a 25 éven aluliak adómenteségével, a 13 havi nyugdíj teljes összegének kifizetésével, több foglalkozás-szakma régóta elmaradt „rendkívüli” béremelésével 2022 első hónapjaitól további nagymértékű jövedelemkiáramlást jelent – bizonytalanná téve a későbbi költségvetési hiány elfogadható mértékét.

Az intézményi munkaügyi statisztika adatai alapján 2021 első három negyedévében a vállalkozásoknál, a költségvetési szerveknél és a nonprofit szervezeteknél – a közfoglalkoztatottakat is beleszámítva – 3.159 ezer főt alkalmaztak, 3,2%-kal többet mint egy évvel korábban. A nemzetgazdaságban a teljes munkaidőben foglalkoztatottak bruttó átlagkeresete három negyedév átlagában 416.200 forint volt, 8,7%-kal több mint egy évvel azelőtt. A nettó átlagkereset 276.800 forintot ért el. A bruttó medián kereset 330 ezer forint lett, ami 9,5%-kal nagyobb az előző évinél. A medián kereset 20,7%-kal volt kisebb az átlagkeresetnél. A versenyszférában a 441.400 forint átlagos kereset, 7,8%-kal haladta meg az egy évvel korábbit, míg a költségvetési intézményekben a 440.100 forint 9,6%-kal volt magasabb.

A KSH adatfelvétele alapján a jövedelmi szegénységgel vagy társadalmi kirekesztettséggel érintett népesség száma 1.752 ezer fő, ez a lakosság 18,2%-a, amely 2020-hoz viszonyítva  0,4 százalékpontos növekedés. A szegénységgel és társadalmi kirekesztettség kockázatával sújtott népességen belül a relatív jövedelmi szegénységben élők száma 1.219 ezer fő, arányuk 12,7%. A 65 évnél idősebbek körében a szegénység 2010 óta háromszorosára, 4,9%-ról 15,6%-ra nőtt.  A munkanélküliek igen nehéz helyzetét mutatja, hogy körükben a szegénységi arány 45%, az országos átlag három és félszerese.

A lakosság betétállománya 2021. szeptember végén 12.059 milliárd forintot tett ki. A forintbetétek volumene 3 milliárddal, a devizabetéteké árfolyamváltozások következtében 67 milliárd forinttal nőtt, míg tranzakciók eredményeként 7 milliárd forinttal csökkent szeptember folyamán. A háztartások betétállománya összességében tranzakciók eredményeként 123 milliárd forinttal emelkedett és a lakosság birtokában 9.777 milliárd forint értékű állampapír volt, 6,6%-kal több az év eleji állománynál. A lakosság hitelállománya 9.125 milliárd forint, a kilencedik hónapban 134 milliárd forinttal nőtt. A lakossági devizahitelek hó végi aránya a teljes lakossági hitelvolumennek mindössze 0,3%-át jelentette.

A kamatok emelkedése, a jelzálog törlesztési moratórium 2022 közepéig történő meghosszabbítása a már meglevő hitelportfolió romlását, a hitelkereslet megfontoltabbá válását vetíti előre, igen nagy differenciálódás mellett.

Nehéz évek, bizonytalanság, emelkedő kamatok

A GFI indexben a vállalati gazdálkodás mutatói az egy évvel ezelőttihez viszonyítva érezhetően javultak, hiszen a cégek beruházásait viszonylag nagyobb összegű, olcsó források támogatják. A jövőbeli kereslet nagysága és struktúrája azonban bizonytalan és sok vállalkozás nem indítja korábban tervezett beruházását. A cégek bizalmi indexei stagnálnak, mert az infláció magas szintje, az árfolyamromlás, a munkaerőpiaci helyzet nehézségei pesszimizmusukat erősíti.

Az ipari termelés még 2021. szeptemberében sem érte el a két évvel korábbi szintet, 0,3%-kal csökkent az előző hónaphoz, és 1,7%-kal az előző év azonos időszakához képest. Az első három negyedévben 12,8%-kal nőtt a termelés; a feldolgozóipari kibocsátás 12,8%-kal, az energetikai iparé 9,1%-kal emelkedett egy év alatt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az infó-kommunikációs, a pénzügyi és a kereskedelmi ágazat teljesítménye a járvány idején sem csökkent. Feltehetően 2022-re a legtöbb ágazat eléri a válság előtti GDP-szintjét, de a turisztikai ágazat, a szórakoztatóipar és a mezőgazdaság kilábalása még várat magára. Hasonlóan kérdéses a magyar ipari export alakulása, hiszen ez nagyrészt a globális termelési folyamatok függvénye.

A kiskereskedelmi forgalom volumene 2021. kilencedik hónapjában 0,7%-kal emelkedett az előző hónaphoz, és 5,8%-kal az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az internetes és csomagküldő kereskedelem 23,4%-kal bővült, az élelmiszerforgalom 1,9%-kal, a vegyes iparcikkek forgalma 5,4%-kal, a gyógyszereké 0,8%-kal emelkedett, csökkent viszont a bútoroké és a műszaki cikkeké 16,3%-kal, a számítástechnikai és egyéb iparcikkeké 0,9%-kal.

A foglalkoztatottak száma 2021-ben és várhatóan 2022-ben is 0,5%-kal emelkedik, a munkanélküliségi ráta pedig 4% körül, vagy az alatt alakul. A vállalatok nagy részének gondot jelenthet a 2022-ben is megvalósuló minimálbéremelés. A mintegy 20%-os növekedés jelentős béregyenlőtlenséget, munkahelyi feszültségeket és a munkaerőköltségek kitermelésének nehézségeit okozza.

A GFI pénzügyi mutatói a válságból történő kilábalást segítő intézkedések miatt - a gazdasági visszaesés okozta problémákon túl – komoly mértékben romlottak, a következő évekre jelentős bizonytalanságokkal terhelt pénzügyi helyzetet jeleznek. A fiskális és monetáris politika disszonanciái 2021 folyamán bizonytalanná tették az inflációval és az árfolyamalakulással összefüggő várakozásokat. Az MNB folyamatosan élni fog az alapkamatemeléssel, hogy az infláció a meghatározott sávba kerüljön.

Az infláció 2021-22-ben egyaránt 5-5,5% körüli lesz, az euró árfolyama a 2020. évi 351 után 2021-ben 358, 2022-ben pedig 360-365 forint körül lehet. Az irányadó kamat 2022 őszére elérheti a 4,5%-ot. A folyó fizetési mérleg romlik, de a külső finanszírozási képesség a 2021. évi passzívum után az EU-val transzferek folyósítása estén 2022-ben ismét aktívumot mutathat.

A külkereskedelmi forgalom csak az utóbbi hónapokban érte el a két évvel korábbi szintet. 2021 első három negyedévében az export és az import volumene egyaránt 11,9%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 927 milliárd forintot, illetve 2.582 millió eurót tett ki, azaz 410 milliárd forinttal, illetve 1.230 millió euróval kevesebbet, mint egy évvel korábban. A külkereskedelmi árszínvonal az exportban 6,3%-kal, az importban 8,7%-kal nőtt, míg a cserearány 2,2%-kal romlott. A forint gyengült az euróhoz képest 2,5%-kal, és erősödött az amerikai dollárhoz mérten 3,8%-kal. A külkereskedelmi termékforgalom felét képviselő gépek és szállítóeszközök kivitelének volumene az első kilenc hónapban nyers adatok szerint 16,4%-kal, a behozatalé 18,6%-kal emelkedett. A második legjelentősebb árufőcsoport, a feldolgozott termékek exportvolumene az első három negyedévben 8,9%-kal, az importé 9,5%-kal nőtt.

Az államháztartás – önkormányzatok nélküli – pénzforgalmi szemléletű deficitje 2021. november végén 3.931 milliárd forint volt, azaz elérte csaknem az egész évre tervezett összeget részben az EU-transzferek elmaradása miatt. A kormány decemberben több alkalommal döntött a költségvetést érintő szigorításokról. Így december elején 350 milliárd forint értékű beruházást függesztett fel, elhalasztotta a Budapest Airport 2021. évi megvásárlását is. Majd 755 milliárdos költségvetési kiigazítással a jövő évi hiánycél 4,9%-os eléréséhez kiadás-befagyasztást, illetve beruházás elhalasztást határozott el. A 2022. évre bejelentett kiskereskedelmi különadó 0,2 százalékpontos emelése mellett egyéb ágazati adók emelése is megtörténhet. A hiány további csökkentésének eszköze, hogy visszafogják az EU-támogatások megelőlegezését, és törölnek korábban elhatározott beruházásokat.

A gazdálkodó szervezetek 2021 első tíz hónapjában 1.609 milliárd forint adót fizettek, 17,7%-kal többet, mint az előző év azonos időszakában. Befizetéseik legnagyobb tételét a társasági adó képezte, a 481 milliárd forintos bevétel másfélszer annyi, 39,1%-kal több mint egy évvel korábban. A környezetvédelmi termékdíjak, az elektronikus és időalapú útdíjak, valamint a bírságbevételek 407 milliárd forintos összege 9,8%-kal, míg az egyéb központosított bevételek (köztük az elektronikus, valamint az időalapú útdíjak befizetések) 240 milliárd forintos értéke, 14,4%-kal haladta meg az előző évit.

A fogyasztáshoz kapcsolt adók bevétel tíz hónap alatt 5.813 milliárd forint volt, ami 13,9%-kal több mint egy évvel ezelőtt. Az Áfa bevételek 17,5%-kal, jövedéki adó bevételek 4,2%-kal nőttek. A pénzügyi tranzakciós illetékből is – nagyrészt a kereskedelmi bankok és a kincstár által az ügyfeleikre továbbhárított megoldás következtében – 5,4%-kal magasabb a 191 milliárd forintos bevétel. A lakosság által október végéig befizetett adók 2.643 milliárd forintot tettek ki, ami 13,7%-os növekedés. SZJA bevételek 14,3%-kal, gépjárműadók 12,9%-kal, illetékek 8,5%-kal nőttek. Az 5.583 milliárd forintos társadalombiztosítási alapok bevétele 14,7%-kal bővültek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem