16 °C Budapest
City apartments on a clear day.

Ez ám az igazi ingatlan-boom Magyarországon: egyre több ilyen épületet húznak fel

2021. december 20. 16:02

Éves összehasonlításban 21 százalékos növekedést a magyarországi ingatlanpiac, továbbra is az irodai szegmens a legnépszerűbb, de folyamatosan növekszik az igény az ipari és logisztikai ingatlanok kapcsán is – derül ki egy friss kutatásból. Az EMEA Real Estate Market Outlook 2022 kiadványból kiderül, hogy az irodapiaci kereslet a mélypont elérését követően ismét növekvő tendenciát mutat, valamint befektetői szemszögből egyre meghatározóbbak az ESG-kritériumok, a minősítésekkel rendelkező eszközök 2022-ben a legnépszerűbb befektetői célpontok lehetnek.  

2021-ben a magyar befektetési piac erőteljes élénkülést mutatott: a 40 végrehajtott volumene eléri az 1,23 milliárd EUR-t, amely éves összehasonlításban 21 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest. A legkedveltebb eszközosztály továbbra is egyértelműen az iroda (amely a teljes volumen kb. 80 százalékát teszi ki), melyet az ipari ingatlanok követnek, (az évi volumen kb. 12 százaléka), mely kapcsán a befektetői aktivitás és a tranzakciók száma egyaránt emelkedett, azonban az elérhető eszközök hiányából adódóan a meghatározó növekedés még várat magára.

A hazai befektetők megőrizték piaci erőfölényüket (a teljes volumen 70 százalékában érintett magyar befektető), a fennmaradó tranzakciók nyugat-európai (Egyesült Királyság, Ausztria, Németország, Belgium) és regionális (Csehország) vásárlók között oszlottak el. Az egyre növekvő befektetési aktivitás egyes ágazatokban az árazásra is meghatározó hatással volt: az ipari szektorban és a járvány előtti árazáshoz igazodó irodák esetében új hozammutatókat határoztak meg - derül ki a CBRE legfrissebb kutatásából.

Az ESG-kritériumok egyre meghatározóbb befektetői szemponttá válnak

A vállalat előrejelzése szerint 2022-ben az összesített európai kereskedelmi ingatlanbefektetések növekedése elérheti az 5 százalékot is, amely a világjárvány előtti értékekhez közelít. A lakossági és logisztikai ingatlanok iránti kereslet várhatóan továbbra is rendkívül erős marad, az erősödő bérlői kereslet és a kiemelt ingatlanok korlátozott készlete szintén élénkíti az irodák iránti befektetői keresletet.

Európa továbbra is élen jár a fenntartható eszközökre vonatkozó, tőkebevonásra irányuló szabályozási erőfeszítések terén, a vállalat előrejelzései szerint a befektetési stratégiák a különböző eszközosztályok helyett egyre inkább a különféle kockázati források közötti diverzifikációra fognak összpontosítani.

A nagyobb szén-dioxid-kibocsátású eszközök esetében a szigorúbb szabályozások miatt a kedvezmény várhatóan folyamatosan növekszik majd, és a befektetők feladata lesz, hogy biztosítsák, hogy az eszközök ellenállóak legyenek ezekkel a változásokkal szemben. 2022-től a legnépszerűbb befektetési célpontok lesznek várhatóan a fenntarthatóságra és az éghajlati kockázat-csökkentési stratégiákra összpontosító piacok lesznek, a CBRE pedig arra számít, hogy a vállalkozások ennek megfelelően gyorsan integrálják az ESG-kritériumokat a döntéshozatalba.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az irodapiaci kereslet túl van a mélyponton

A vállalat előrejelzései szerint az európai irodapiacok kapcsán továbbra is folytatódik az erősödő tendencia, mely várhatóan 2022-ben is kitart majd. Bár az előrejelzések szerint az érintett piacok továbbra sem érik el a járvány előtti szinteket, a CBRE 20 és 25 százalék közötti összesített lízingnövekedéssel kalkulál a jövő évre. Számos európai város esetében tetőzött az elérhető irodai kínálat, ennek megfelelően a CBRE a kínálat szűkülésére és – több jelentős piac esetében – az üresedési szint csökkenésére számít.

A közép-európai piacon ezzel szemben a teljesítések 8 százalékkal csökkentek, 2022-ben és 2023-ban pedig további csökkenés várható, így 2016 óta a legalacsonyabb szinte eshetnek az átadások. A budapesti irodafejlesztések is elmaradnak a várakozásoktól: a 101 ezer négyzetméteres terület 2020-hoz képest 56 százalékos visszaesést jelent. A bérlők ennek ellenére profitálhatnak a 2022-es fejlesztésekből, amely az előrejelzések szerint 243 ezer négyzetméter lesz (melyből 102 ezer négyzetméter elérhető bérlők számára).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 14:32
Közvetítik Kiss Norbert kamionos versenyeit is.
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem