17 °C Budapest
Businessman checking stock market data. He using a mobile phone. Analysis economy data on forex earn graph. cimlapi

Visszaköszönnek a hetvenes évek: ebbe fektesd a pénzed, ha rettegsz az inflációtól

2021. október 29. 14:03

Évtizedekkel ezelőtt volt utoljára komolyabb inflációs időszak, ami végül stagflációba torkollott. Az Aegon szakértői szerint most is épp efelé tartunk: ami most történik a világban, az nem csak fellángolás, komoly strukturális átalakulások vannak mögötte. Persze ebben a környezetben is lehet jól keresni: a hetvenes években az árupiaci termékek jelentettek menedéket a befektetőknek, ami most is az egyik lehetőség.

“Utoljára a hetvenes-nyolcvanas években volt komolyabb, tartós inflációs időszak, ami végül stagflációba torkollott. Szerintem most hasonló időszak előtt állunk” – mondta az Aegon Alapkezelő konferenciáján Kardos Zsolt, a cég portfóliómenedzsere.

A szakember szerint jelenleg az amerikai jegybanknak minimális a mozgástere, ami tartósan magas inflációt hozhat a következő időszakban.

A stagfláció felé halad a világ

Mi azt gondoljuk, hogy jelenleg a világ stagfláció felé halad, ami a lehető legrosszabb gazdasági környezet tartósan magas inflációval és lassuló gazdasággal. Ma még talán nem ez az alapforgatókönyv a jövőre nézve, de jó esély van rá, hogy eljutunk majd ide

– mondta Kardos Zsolt. A portfóliómenedzser szerint az elmúlt húsz évet meghatározta Kína 2001-es csatlakozása a WTO-hoz, amivel Kína gyakorlatilag exportálta a deflációt. Ennek vége van, mert a koronavírus-járvány rámutatott az ellátási láncok gyengeségeire, megmutatta, hogy nem lehet a végtelenségig feszíteni a „just in time” rendszereket.

Ami most történik a világban, az nem csak fellángolás, komoly strukturális átalakulások vannak mögötte – hangsúlyozta Kardos. Ilyen strukturális hatás a protekcionizmus erősödése, ami olyan intenzív béremelésekhez vezet, melyeket később nehéz lesz visszacsinálni.

Emellett Kína nem akar többé a világ összeszerelő üzeme lenni, a középosztályt akarja erősíteni, illetve 2050-re a világ vezető hatalma akar lenni, ami rengeteg pénzbe kerül. További átalakulás, hogy óriási mennyiségű pénz áramlik az ESG-befektetésekbe. „Most elértünk egy olyan környezetbe, amikor a cégek azt gondolják, hogy az infláció már beszivárgott a köztudatba, és a költségeket tovább tudják hárítani” – emelte ki Kardos Zsolt.

Visszatérnek a 70-es évek?

Az Aegon Alapkezelő szakembere a hetvenes-nyolcvanas évekkel állította párhuzamba a jelenlegi helyzetet. Akkor véget ért a vietnámi háború, megszűnt az aranystandard, illetve komoly jóléti, társadalomépítési programok indultak az USA-ban. Erre rímel most az afganisztáni kivonulás, a bitcoin térhódítása és a korlátlannak hitt jólét gondolata.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Fontos azonban különbség szerinte, hogy a hetvenes években ugyan az amerikai adósság nominálisan megduplázódott, a GDP-arányában viszont alig emelkedett, vagyis „okosan költötték el a pénzt”, miközben most a nemzeti össztermékhez mérten is elszállt az amerikai adósság. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt tíz évben elköltött pénznek alig volt hosszútávú haszna, ma jól élünk, de a gyermekeink jövőjét éljük fel.

Az adósságokat vissza kell fizetni

Az amerikai jegybankároknak ma meg van kötve a kezük, hiszen az adósságot egyszer vissza kell fizetni. A Fed gyakorlatilag semmit nem tehet, hiszen ha normalizálnák a kamatokat, az évente 1000 milliárd dolláros többletkiadást jelentene a költségvetésnek. Így két lehetőségük van: vagy elinflálják az adósságot, vagy adót emelnek. Az első esetben tartósan velünk marad az infláció, a másodikban pedig realizálódik a stagfláció réme, és recesszióba süllyedhet a gazdaság. Ráadásul a jegybankárok ma már nem tudják függetleníteni magukat a tőzsdei mozgásoktól, egy komolyabb kamatemelés pedig azonnal jelentős esést váltana ki a részvénypiacon.

A Fed ma sajnos nagyon fél a recessziótól, pedig az a gazdaság velejárója, megújulást hoz a gazdaságba. Az ettől való félelem miatt nincs terük kamatot emelni

– mondta előadása zárásaként Kardos Zsolt. Ugyanakkor kiemelte, hogy persze ebben a környezetben is lehet jól keresni. A hetvenes években az árupiaci termékek jelentettek menedéket a befektetőknek, ami most is az egyik lehetőség. A másik pedig a feltörekvő piacok, melyek jellemzően dollárban vannak eladósodva, így számukra az amerikai deviza gyengülése kedvező lehet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
MEDIA1  |  2024. április 26. 11:25
A visegrádi négyek országaiban vizsgálta a médiaszabadság megítélését egy nemzetközi felmérés: elgon...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem