1 °C Budapest
Businessman checking stock market data. He using a mobile phone. Analysis economy data on forex earn graph. cimlapi

Visszaköszönnek a hetvenes évek: ebbe fektesd a pénzed, ha rettegsz az inflációtól

2021. október 29. 14:03

Évtizedekkel ezelőtt volt utoljára komolyabb inflációs időszak, ami végül stagflációba torkollott. Az Aegon szakértői szerint most is épp efelé tartunk: ami most történik a világban, az nem csak fellángolás, komoly strukturális átalakulások vannak mögötte. Persze ebben a környezetben is lehet jól keresni: a hetvenes években az árupiaci termékek jelentettek menedéket a befektetőknek, ami most is az egyik lehetőség.

“Utoljára a hetvenes-nyolcvanas években volt komolyabb, tartós inflációs időszak, ami végül stagflációba torkollott. Szerintem most hasonló időszak előtt állunk” – mondta az Aegon Alapkezelő konferenciáján Kardos Zsolt, a cég portfóliómenedzsere.

A szakember szerint jelenleg az amerikai jegybanknak minimális a mozgástere, ami tartósan magas inflációt hozhat a következő időszakban.

A stagfláció felé halad a világ

Mi azt gondoljuk, hogy jelenleg a világ stagfláció felé halad, ami a lehető legrosszabb gazdasági környezet tartósan magas inflációval és lassuló gazdasággal. Ma még talán nem ez az alapforgatókönyv a jövőre nézve, de jó esély van rá, hogy eljutunk majd ide

– mondta Kardos Zsolt. A portfóliómenedzser szerint az elmúlt húsz évet meghatározta Kína 2001-es csatlakozása a WTO-hoz, amivel Kína gyakorlatilag exportálta a deflációt. Ennek vége van, mert a koronavírus-járvány rámutatott az ellátási láncok gyengeségeire, megmutatta, hogy nem lehet a végtelenségig feszíteni a „just in time” rendszereket.

Ami most történik a világban, az nem csak fellángolás, komoly strukturális átalakulások vannak mögötte – hangsúlyozta Kardos. Ilyen strukturális hatás a protekcionizmus erősödése, ami olyan intenzív béremelésekhez vezet, melyeket később nehéz lesz visszacsinálni.

Emellett Kína nem akar többé a világ összeszerelő üzeme lenni, a középosztályt akarja erősíteni, illetve 2050-re a világ vezető hatalma akar lenni, ami rengeteg pénzbe kerül. További átalakulás, hogy óriási mennyiségű pénz áramlik az ESG-befektetésekbe. „Most elértünk egy olyan környezetbe, amikor a cégek azt gondolják, hogy az infláció már beszivárgott a köztudatba, és a költségeket tovább tudják hárítani” – emelte ki Kardos Zsolt.

Visszatérnek a 70-es évek?

Az Aegon Alapkezelő szakembere a hetvenes-nyolcvanas évekkel állította párhuzamba a jelenlegi helyzetet. Akkor véget ért a vietnámi háború, megszűnt az aranystandard, illetve komoly jóléti, társadalomépítési programok indultak az USA-ban. Erre rímel most az afganisztáni kivonulás, a bitcoin térhódítása és a korlátlannak hitt jólét gondolata.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Fontos azonban különbség szerinte, hogy a hetvenes években ugyan az amerikai adósság nominálisan megduplázódott, a GDP-arányában viszont alig emelkedett, vagyis „okosan költötték el a pénzt”, miközben most a nemzeti össztermékhez mérten is elszállt az amerikai adósság. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt tíz évben elköltött pénznek alig volt hosszútávú haszna, ma jól élünk, de a gyermekeink jövőjét éljük fel.

Az adósságokat vissza kell fizetni

Az amerikai jegybankároknak ma meg van kötve a kezük, hiszen az adósságot egyszer vissza kell fizetni. A Fed gyakorlatilag semmit nem tehet, hiszen ha normalizálnák a kamatokat, az évente 1000 milliárd dolláros többletkiadást jelentene a költségvetésnek. Így két lehetőségük van: vagy elinflálják az adósságot, vagy adót emelnek. Az első esetben tartósan velünk marad az infláció, a másodikban pedig realizálódik a stagfláció réme, és recesszióba süllyedhet a gazdaság. Ráadásul a jegybankárok ma már nem tudják függetleníteni magukat a tőzsdei mozgásoktól, egy komolyabb kamatemelés pedig azonnal jelentős esést váltana ki a részvénypiacon.

A Fed ma sajnos nagyon fél a recessziótól, pedig az a gazdaság velejárója, megújulást hoz a gazdaságba. Az ettől való félelem miatt nincs terük kamatot emelni

– mondta előadása zárásaként Kardos Zsolt. Ugyanakkor kiemelte, hogy persze ebben a környezetben is lehet jól keresni. A hetvenes években az árupiaci termékek jelentettek menedéket a befektetőknek, ami most is az egyik lehetőség. A másik pedig a feltörekvő piacok, melyek jellemzően dollárban vannak eladósodva, így számukra az amerikai deviza gyengülése kedvező lehet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 28. 14:46
Bár egy amerikai, a magyar kormánnyal baráti újságíró írt Orbán Viktor zárt ajtók mögött, csütörtök...
Bankmonitor  |  2023. január 28. 13:49
A Babaváró hitel 2019 júliusa óta elérhető a feltételeknek eleget tevő házasok számára. A maximális,...
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?