28 °C Budapest
Így húzhatnák ki a bajból Matolcsyék a magyar családokat: miért nem lépnek?

Így húzhatnák ki a bajból Matolcsyék a magyar családokat: miért nem lépnek?

2018. június 28. 12:00

Történelmi mélypontra esett a forint az euróval és a dollárral szemben is, ami a nyár beköszöntével súlyosan érinti azokat a magyar családokat, akik nyaralni indulnak, de azok is bőrükön fogják érezni a gyengélkedő forint hatását, akik nem mennek külföldre. A legfontosabb szereplő a kérdésben, aki azonnal megállíthatná a forint esését, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ők viszont nem fogják megóvni a magyar családokat a pluszköltségektől, legalábbis egyelőre. 

Legutóbb ma reggel foglalkoztunk vele, hogy történelmi mélypontjára jutott a magyar fizetőeszköz értéke a dollárral és az euróval szemben, azzal a kérdéssel pedig, hogy ez hogyan érinti a magyar családok idei nyaralását, ebben a cikkben foglalkoztunk. Röviden összefoglalva: minél gyengébb a magyar fizetőeszköz az úti célunk valutájához képest, annál drágább a külföldi nyaralás forintban. 

A forint árfolyama pedig így alakult az elmúlt években:

A fentiek alapján nem lehet összehasonlítani a 10 évvel ezelőtti árakat az ideiekkel egy sima szorzattal, hisz ezen idő alatt a forint és az euro, valamint a dollár is vesztettek az értékükből (ez az infláció), ráadásul valutánként különböző mértékben. 

És pont itt, az inflációnál jön képbe a Magyar Nemzeti Bank, melynek célja, hogy a forint vásárlóértéke megmaradjon, tehát árstabilitás legyen hazánkban, az éves infláció mértéke pedig 3 százalék körül alakuljon.

Ezen inflációs cél elérésére a jegybanknak több eszköze is van, ezek közül az egyik legfontosabb a kamatráták meghatározása a Monetáris Tanács döntésein keresztül. E kamatrátáktól függ többek között, hogy 

  • az állam mennyi pénzt fizet a tevékenysége finanszírozására kölcsönadott pénzekre a hitelezőknek (ez az államkötvények hozama), 
  • a bankok mennyiért adnak kölcsön pénzt egymásnak, továbbá, hogy
  • miképpen alakulnak a vállalati és lakossági hitelkamatok is.
A Monetáris Tanács tagjai

Matolcsy György - az MNB elnöke
Gerhardt Ferenc - az MNB alelnöke

Windisch László - az MNB alelnöke
Nagy Márton - az MNB alelnöke
Báger Gusztáv
Kardkovács Kolos
Korcziszky György
Parragh Bianka
Pleischinger Gyula

Amennyiben alacsony a kamat, akkor a vállalkozások (és az állam) olcsón jutnak pénzhez, ezt hívják laza monetáris politikának, ami alapvetően támogatja, hogy fejlődjön a gazdaság, ezt láthatjuk az elmúlt években. 

A kamatrátákkal ugyanakkor az árfolyamra is hatást lehet gyakorolni.

Ez azért fontos, mert régi megfigyelés, hogy amennyiben gyengül a forint, akkor beindul az infláció, hisz a vállalatok külföldről csak drágábban tudják beszerezni a termékeket, amiket majd drágábban értékesítenek a vásárlóknak. Ez bizonyos szektorokban vagy termékek esetén elég egyértelmű (mondjuk a benzin estetében), máshol viszont már nem ennyire, de erről később.

A jegybanknak tehát, ha el akarja érni a már említett árfolyamstabilitást Magyarországon, a nagyobb valutákkal szembeni forintárfolyamon is elvileg rajta kéne tartania a szemét. Az MNB alapkamata viszont évek óta csökken, és érdekes grafikont kapunk, ha az alapkamatot egy grafikonon ábrázoljuk az euro árfolyamával.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fentiekből ezen az idősíkon az derül ki, hogy ahogy csökkentették az elmúlt években a kamatot, úgy gyengült a forint az euróhoz képest. Jelenleg pedig az is igaz, hogy a magyar családok nyaralásán segíthetne a jegybank Monetáris Tanácsa, hisz ha megemelné a kamatokat, akkor ettől várhatóan

  • erősödne a forint, így csökkenne az euro és a kuna árfolyama, 
  • amitől pedig olcsóbbá válnának a külföldi nyaralások. 

Mindemellett a már említett benzináron is segítene az erősebb forint, hisz az olaj világpiaci árán kívül a dollár árfolyama is jelentős mértékben befolyásolja, hogy mennyit kell fizetni a benzinért a hazai töltőállomásokon.

De akkor miért nem lép a Monetáris Tanács és emeli meg a kamatokat?

A 2008-as válság óta azt figyeltük meg, hogy az árfolyamváltozás nincs akkora hatással az inflációra, mint korábban. Ez azt jelenti, hogy hiába gyengül a forint az euróval szemben, az árak nem indulnak meg Magyarországon olyan elánnal fölfelé, mint ahogy az 2008 előtt megfigyelhető volt

- mondta el a Pénzcentrumnak Madár István, a Portfolio vezető elemzője. A szakértő hozzátette, hogy mivel a jegybanknak önmagában nincs árfolyamcélja, ha azt látja, hogy hiába kerül egyre több forintba egy euro, a magyarországi árak stabilak maradnak, akkor nem fog kamatot emelni, hisz célját, a hazai árak stabilitását így is eléri, az alacsony kamatokkal pedig támogathatja a gazdaság növekedését. Mindemellett ez nem azt jelenti, hogy a jegybanknál azt gondolják, hogy semmilyen hatással nincs az euro árfolyama a hazai árakra.

Az elemzői várakozások szerint 330-340 forintnál már elképzelhető, hogy a jegybank szigorít a politikáján, ez ugyanis már nagyobb mértékben lehetne hatással a hazai infláció szintjére

- nyilatkozta Madár István a Pénzcentrumnak. 

Az árfolyamgyengülés azonban nemcsak nekünk szúrt szemet. Július 4-ére várják a parlament költségvetési bizottsága elé Matolcsy György jegybankelnököt - írja az Mfor, ami a bizottság honlapjára feltöltött előzetes napirendben szúrta ki az információt. A Magyar Nemzeti Bank vezetőjétől tájékoztatást várnak a forint gyengüléséről, annak költségvetési hatásairól és az MNB ezzel kapcsolatos terveiről.

Borítókép forrása: MTI Fotó / Máthé Zoltán

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 21. 09:59
2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kam...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?