Potato croquettes being deep fried in deep fryer. Removable frying basket in 170 ºC oil. High point of view.

A magyarok többsége eszi, mégis bizalmatlan ezzel a kényelmi étellel: de mi az igazság?

2024. szeptember 17. 21:32

Egy friss országos reprezentatív kutatás szerint a hazai felnőtt lakosság döntő többsége (82 százaléka) fogyaszt valamilyen gyakorisággal gyorsfagyasztott, panírozott, baromfihúsból készült terméket. A kutatásból az is kiderül, hogy nagyon sok a tévhit ezekkel kapcsolatban. A terméktípus fogyasztóinak 43%-a úgy gondolja, hogy kompromisszumot jelentenek ezek a termékek. 

Kezdődik az iskola, és újra itt vannak a dolgos hétköznapok, kevesebb idő jut a főzésre is. Újra nagy kihívás elé állítja a családokat a mindennapi változatos étkezés biztosítása. Előszeretettel kerülnek a kosarunkba a gyorsfagyasztott, panírozott húsok is, amelyek jól jönnek a rohanó hétköznapokban, ha gyorsan és egyszerűen szeretnénk meleg ebédet vagy vacsorát készíteni akár az egész családnak. Egy friss kutatás szerint azonban sok előítélet is társul ezekhez a termékekhez. De mi az igazság?

A friss kutatás szerint az emberek kétharmada ugyan megbízik a termékek csomagolásán feltüntetett információkban, de mindössze 12% azok aránya, akik teljes mértékben hitelt adnak ennek, (55%-nak néha vannak kétségei). Kevesen tudják, de a jogszabályok részletesen szabályozzák, hogy a címkén milyen információkat kötelező a gyártónak feltüntetni a termékre vonatkozóan. Többek között ezek azok az elvárások, amelyek biztosítják azt, hogy a címkén szereplő adatok teljeskörűek és megfelelőek.

A bolti gyorsfagyasztott panírozott húsok összetételéről és minőségéről sokféle legenda kering, ugyanakkor fontos leszögezni, hogy a termékek megnevezése és a csomagoláson levő információk mindent elárulnak a termékről. Ilyen többek között a hústartalom, a húsrész, amiből a termék készült (például csirkemellfilé) vagy hogy az adott termék tartalmaz-e mondjuk tartósítószert, színezéket vagy hozzáadott ízfokozót.  Példaként: ha egy termék 55-60 százalék hústartalmú, csirkemellfiléből vagy combfiléből készült, ráadásul szerepel a csomagoláson, hogy színhúsból készült, akkor nagy valószínűséggel magas minőségű termékkel van dolgunk

– mondta Dén Melinda kiemelt termék- és csomagolásfejlesztési vezető a VALDOR képviseletében. Hozzátette:

azt javaslom, mindig olvassuk el mi szerepel a címkén és ezek alapján válasszunk gyorsfagyasztott panírozott húsokat. Bár a jelenlegi gazdasági helyzet a pénztárca barát termékeknek kedvez, érdemes tisztában lenni azzal is, hogy a feltűnően olcsóbb vagy alacsonyabb minőségű termékek nem mindig adják vissza azt az ízvilágot és élményt, amelyet elvárunk. Ezt a rizikót nagy eséllyel elkerülhetjük, amennyiben egy jól bevált, megbízható márka, gyártó termékét választjuk

A kutatás alapján megoszlanak az elvárások, hogy ki mit tekint magas hústartalomnak egy gyorsfagyasztott panírozott csirkemell esetében. Az elvárt átlagos hústartalom 68%, de vannak olyanok is (a terméktípust fogyasztók 22%-a, nem fogyasztók 44%-a), akik 80% alatti hústartalommal nem érnék be.

Mennyi a megfelelő hústartalma egy „jó” rántott húsnak?

Fontos leszögezni, hogy a rántott hús nemcsak a húsból áll, ezért az 55-60 százalékos hústartalom a bolti rántott húsnál már magasnak számít. Gondoljunk csak bele: a hús mellett ott vannak még például a fűszerek, a panírréteg vagy a sütés során felvett olaj is, csakúgy, mint az otthoni rántott húsnál is” – tette hozzá Dén Melinda.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Érdekesség, hogy a kutatásban a hústartalom nem szerepelt a legfontosabb választási szempontok között a panírozott, gyorsfagyasztott termékek esetében, pedig elmondható, hogy a hústartalom alapvetően határozza meg ezen termékek minőségét.  Megelőzte az ár (55%) és hogy milyen állat húsából készül (49%), valamint a húsrész (például comb vagy mell) is (47%). A nők és fiatalabbak ezen a téren tudatosabbnak bizonyultak, esetükben fontosabbnak bizonyult a hústartalom az átlagnál.

A megkérdezettek közel harmada szerint a gyorsfagyasztott, panírozott termékek pépből, zsírral, egyéb anyaggal összekeverve készülnek (27%), és majdnem fele szerint sok adalékanyagot tartalmaznak. Mindössze 6% véli úgy, hogy színhúsból és nem húspépből készülnek.

 

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Temérdek magyar él óriási tévhitben: azt hiszik, olcsón vásárolnak, pedig így sokkal jobban megérné

"Gyakori tévhit, hogy fenntarthatóan élni drága. (...) Pedig a fenntarthatóság sokkal gazdaságosabb" - Hegedűs Kristóf.

Megelégelték a fővárost, a Mátrába költöztek: lesajnált csodakertet próbál megmenteni a fiatal pár

Egy fiatal közgazdász házaspár miért dönt úgy, hogy a budapesti életet hátrahagyva a Mátrába költözik, és megment egy 3,2 hektáros, kivágásra ítélt gyümölcsöskertet?

Három kiló ruháért másik három kilót kapsz - így forgasd fel a ruhatáradat! (x)

Anita a kislányának keresett használt télikabátot az online piacon, de a hatalmas kínálat ellenére sem találta meg, amit keresett. Így született meg a Ruhacsúszda ötlete.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. március 7. péntek
Tamás
10. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Green Transition & ESG 2025
A Green Transition & ESG egy gyakorlatorientált konferencia
AI in Business 2025
Az AI-boom még nemhogy nem csengett le, hanem még csak most jön a java
Biztosítás 2025
A magyar biztosítási piac újabb kihívásokkal és lehetőségekkel néz szembe 2025-ben
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. december 9. 10:33