31 °C Budapest
Beautiful yellow cat taking a vaccine.

Súlyos fertőzés terjedhet a magyarok házikedvencei körében: az étvágytalanság a legjellemzőbb tünet

2024. május 22. 06:28

Arról sokat hallani, hogy baromfik körében nagymértékben terjed a madárinfluenza - és már szarvasmarháknál is megjelent a fertőzés. Emberek esetében is azonosítottak már fertőzötteket, ez azonban egyelőre ritkán fordul elő. Fontos viszont tudni, hogy kutyákra és macskákra is veszélyes lehet a madárinfluenza - írja a Healthnews. A háziállatok egyes esetekben súlyos tüneteket is mutathatnak és halálos is lehet számukra a fertőzés. 

A madárinfluenza, amely elsősorban a madarakat érinti, világszerte előforduló A típusú influenzavírus. E vírus alacsony és magas patogenitású formái ismertek, H5N1 törzsként is ismert. A madaraknál megfigyelhető tünetek között szerepel a letargia, étvágytalanság, légúti problémák, neurológiai zavarok, gyomor-bélrendszeri panaszok, duzzanat és lila elszíneződés a tesen, valamint csökkent vagy rendellenes tojástermelés. Súlyos esetben hirtelen halál is előfordulhat. Fontos viszont tudni, hogy a madárinfluenza nemcsak vadon élő és házi szárnyasokban fordul elő, hanem emlősöknél - beleértve teheneket, kecskéket, kutyákat, macskákat és embereket - is megjelenthet.

A háziállatokra való átterjedés főként fertőzött madarakkal való közvetlen vagy közvetett érintkezés útján történik. Kutyák és macskák esetében a fertőzés gyakran a fertőzött madarak vagy azok élőhelyeinek szaglásával, nyalogatásával terjed át, illetve fertőzött állatok elfogyasztása útján. Bár egyelőre a háziállatoknál egyelőre ritkábban fordul elő a madárinfluenza, fontos, hogy a gazdák tisztában legyenek a tünetekkel, és megtegyék a megelőző lépéseket.

A kutyák és macskák esetében a legfőbb tünetek a láz, letargia, étvágytalanság és légzőszervi tünetek, kötőhártya-gyulladás, görcsrohamok jelentkezhetnek. Házikedvencként tartott madaraknál letargia, étvágytalanság, légzőszervi problémák figyelhetők meg. A betegséget jelezheti még a koordináció hiánya, hogy az állat már nem tud ülni, hanem fekszik, és emésztési panaszokat produkál. Megjelenhetnek továbbá neurológiai tünetek is. Fontos, ha az állatánál valaki étvágytalanságot tapasztal, kezdjen gyanakodni.

A kezelés jelenleg csak támogató jellegű lehet; specifikus terápia nem áll rendelkezésre.

Az erős immunrendszerű állatoknál, kevésbé súlyos fertőzés esetén az állat magától is helyrejöhet. Azonban bizonyos esetekben a fertőzés súlyosabb, ekkor érdemes orvoshoz fordulni az állattartóknak. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Healthnews cikke szerint a fertőzés elkerülése érdekében érdemes a kutyákat pórázon sétáltatni, az állatainkat távol tartani vadon élő madaraktól és haszonállatoktól. Kint tartott állatok esetében érdemes az etető- és itatótálakat olyan helyre tenni, ahol madarak nem férnek hozzá - esetleg külön madáritatót kihelyezni a kedvenc számára elérhetetlen helyen. Nem árt időnként - ahogy az embereknek is - a házikedvencek immunrendszerét megerősíteni vitaminkúrával, hogy elkerüljük a bajt.

Az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) szerint az emlősök körében alacsony maradnak az esetszámok. A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) szerint is alacsony a jelenlegi közegészségügyi kockázat. Ennek ellenére fontos tájékozódni és jó higiéniát gyakorolni mind saját magunk, mind házi kedvenceink védelme érdekében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 19. szerda
Gyárfás
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem