29 °C Budapest
Whooping cough bacteria Bordetella pertussis, 3D illustration. Gram-negative coccobacilli bacteria which cause children infection whooping cough

60 éve nem volt ennyi szamárköhögéses eset: már 119 csecsemő betegedett meg, hárman meghaltak Csehországban

2024. április 17. 09:20

Több mint 60 éve nem volt ennyi szamárköhögéses eset Csehországban, mint idén tavasszal. Az éve eleje óta még mindig terjedőben lévő betegség felkeltette az érdeklődést a védőoltás iránt, a cseh egészségügyi rendszer azonban nincs felkészülve ekkora keresletre - írja az Infostart. Az egészségügyi minisztérium azt ígéri, hogy a héten 100 ezer vakcinát szerez be külföldről, hogy megállítsa a betegség továbbterjedését.

Amíg az elmúlt évben mindössze 500 megbetegedést regisztráltak országszerte, addig az idei év eddig eltelt időszakában már nyolcezret. Ennél több szamárköhögéses esetet utoljára 1963-ban jegyeztek fel Csehországban. Csak a múlt héten újabb 1500 beteg esetében állapította meg az orvos, hogy szamárköhögésben szenved. „A szamárköhögés minden korcsoportban előfordul, sőt idén már 119 egyévesnél fiatalabb gyermek is megbetegedett” – tájékoztatott Štěpánka Čechová, az Országos Egészségügyi Intézet szóvivője, hozzátéve, hogy a betegség leginkább a 15-19 évesek körében terjed, a betegek körülbelül egyharmadát ők teszik ki - írták. Az Országos Egészségügyi Intézet szóvivője szerint a fertőzöttek 2,3 százaléka szorult kórházi kezelésre.

2023-ban megközelítőleg 24 ezer embert oltottak be szamárköhögés elleni vakcinával, idén már ennek majdnem a dupláját, 45 ezret. A vakcinák iránt pedig egyre többen érdeklődnek, csakhogy kevés van belőlük az országban. Jelenleg épp annyi, amennyivel a várandós nőket be tudják oltani. A többi vakcina érkezését e hétre ígérte az egészségügyi minisztérium - írták. A tárca Franciaországból és Kanadából szerzi be a szükséges vakcinákat. A szakemberek azt ajánlják a lakosoknak, hogy oltassák be magukat a betegség ellen, mert a védőoltás jelenti a legbiztonságosabb és leghatékonyabb védekezést.

A szamárköhögés egy súlyosan fertőző bakteriális betegség. Kezdetben a tünetei megegyeznek az orrfolyással, lázzal és enyhe köhögéssel járó megfázáséval. Ezt később hetekig tartó súlyos köhögési rohamok követik. Eddig három halálos áldozatot szedett a kór. Egy 62 éves férfi, egy 84 éves nő és egy csecsemő esett a betegség áldozatául.

Így áll a szamárköhögés Magyarországon

Az NNGYK legfrissebb közlése szerint Magyarországon a múlt héten 6 esetet jelentettek, így 2024-ben eddig összesen 10 szamárköhögéses esetet tartanak számon. Összevetésképpen tavaly egész évben 2 igazolt fertőzés történt, 2022-ben 3, de a 2017 és a 2021 közötti évek mediánja is 14 eset volt. Idén pedig már a 14. héten 10 esetnél tartunk. Tehát az előfordulás jóval gyakoribb, de a környező országokhoz viszonyítva ezek elenyésző számok.

Január végén a szomszédos Horvátországban és Szerbiában is rekordszámú szamárköhögéses esetről számoltak be az ottani központi közegészségügyi-járványügyi hivatalok. Az NNGYK ennek kapcsán akkor azt közölte: "Magyarországon az átoltottság a kötelező oltásnak és a védőoltásokkal kapcsolatos járványügyi felügyeleti tevékenységnek köszönhetően magas, 98% feletti. Nagyobb járványok előfordulására nem kell számítani, sporadikus esetek azonban mindig előfordulhatnak."

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"A családban, a közeli hozzátartozóknak adott védőoltás segít megvédeni a fertőzéstől az idősebbeket, illetve az egészségi állapotuk miatt nem oltható személyeket. Kiterjedtebb oltatlan gócokban (pl. oltásellenesek csoportjában) viszont könnyebben terjed a baktérium, sokan megbetegedhetnek. A felnőttek egy emlékeztető oltással felfrissíthetik a gyermekkori védettséget. Különösen fontos az oltás beadatása, ha újszülött érkezik, érkezett a családba. A csecsemők az első oltásaikat 2-3-4 hónapos korban kapják. Ha a csecsemő még az oltások nyújtotta védettség kialakulása előtt fertőződik, a betegség súlyos, akár életveszélyes is lehet a számára. Éppen ezért fontos kiemelni, hogy a korai életszakaszban a csecsemő fertőződését a családtagok, különösen az anya védettsége előzheti meg. Ehhez az szükséges, hogy a családtagok még a baba érkezése előtt emlékeztető oltást kérjenek saját maguk számára" - hívja fel a figyelmet az NNGYK.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem