Blood donation concept. Give blood save up to three lives. Woman arm with the bandage plaster showing as a blood donation volunteer.

Mi az alkalikus foszfatáz, mit jelent az alkalikus foszfatáz magas vagy alacsony értéke?

2023. július 29. 10:00

Életünk során számos alkalommal veszünk részt vérvételen, ugyanis a laborvizsgálat alapján szakorvosaink könnyűszerrel következtethetnek egészségügyi állapotunkra, a különböző értékek segíthetnek meghatározni, milyen egészségügyi problémák okozhatják tüneteinket. Az egyik, rutinvizsgálaton is ellenőrzött érték az alkalikus foszfatáz, ami gyakran csontrendszeri- vagy májproblémára utal. Járjunk utána, mi az alkalikus foszfatáz jelentése, milyen probléma állhat az alkalikus foszfatáz magas, vagy az alkalikus foszfatáz alacsony értéke mögött!

Cikkünkben a rutin laborvizsgálatokon is gyakran ellenőrzött alkalikus foszfatáz értéke kapcsán nyújtunk általános tájékoztatást olvasóinknak: tudd meg, mi az a alkalikus foszfatáz, se alkalikus foszfatáz, mit jelent az alkalikus foszfatáz magas értéke, vagy az alkalikus foszfatáz alacsony értéke. Mire utal az, ha az alkalikus phosphatase magas terhesség alatt, milyen betegségekre utal az alkalikus foszfatáz magas szintje, az alkalikus foszfatáz mi az? Járjunk utána, hogyan kell értelmezni az alkalikus foszfatáz értékét a vérből kimutatott laboreredményekben!

Mi az alkalikus foszfatáz?

Az alkalikus foszfatáz kb. 80%-ban a májból és a csontrendszerből származik, de nagyobb mennyiségben jelen van a vesékben, a bélhámban, illetve terhes nők esetében a méhlepényben is. Mivel az alkalikus foszfatáz magas vagy alacsony értéke mindig egyéb paraméterekkel együtt értelmezhető, mindig fontos megfigyelni a GOT, a GPT és a gamma-GT értékeket, vagy a BSAP, azaz emelkedett csontspecifikus alkalikus foszfatáz értékeit, hogy elkülönítésre kerüljön, csont- vagy májeredetű-e az egészségügyi problémánk.

Mennyi az alkalikus foszfatáz normál értéke?

Az alkalikus foszfatáz normális értéke 20 és 140 U/l (egység/liter) közé esik, azonban egyes laborok más referenciatartományokat is alkalmazhatnak. Fontos kiemelnünk, hogy az alkalikus foszfatáz emelkedett értéke gyermekkorban és a terhesség alatt normális, ugyanis az alkalikus foszfatáz nőknél a méhlepény növekedésével, gyerekeknél a csontnövekedéssel függ össze. Szintén alapból magasabb lehet az alkalikus foszfatáz szintje férfiaknál, illetve időskorúaknál.

Mit jelent az alkalikus foszfatáz alacsony értéke?

Az alkalikus foszfatáz alacsony értéke ritkábban fordul elő, mint az alkalikus phosphatase magas szintje, az ilyen értékek hátterében általában nem áll kezelendő betegség. Az alkalikus foszfatáz alacsony értéke hátterében gyakran vérszegénység, alultápláltság, pajzsmirigy-alulműködés vagy cinkhiány áll, de a cöliákia vagy a ritka Wilson-kór is produkálhatja.

Mit jelent az alkalikus foszfatáz magas értéke?

Az alkalikus foszfatáz magas értéke a fentiekkel ellenben gyakrabban jelez valamilyen komolyabb egészségügyi problémát, többnyire a májat, illetve a csontendszert érintő elváltozást. Az alkalikus phosphatase magas értéke utalhat epeúti elzáródásra (pl. epekő), és különféle májbetegségekre (pl. májzsugor, májgyulladás, tumor), de pajzsmirigy-problémákat, csontbetegségeket (a gyógyuló csonttörés is ide értendő, ugyanúgy, ahogy a daganat és a csontszerkezet elváltozásával járó betegségek), szarkoidózist, hasnyálmirigy gyulladást vagy angolkórt. Az alkalikus foszfatáz emelkedett értéke különféle gyógyszeres kezelések következményeképp is előfordulhat, ilyenkor nem feltétlenül áll betegség a háttérben.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A normál tartományt jelentősen meghaladó alkalikus foszfatáz érték (az alkalikus foszfatáz ötszörös vagy annál is magasabb szintje) esetén a betegek többsége valószínűsíthetően érzékeli a fennálló betegségének tüneteit is. Májproblémára utalhat a hányinger, a hasi fájdalom, a világos színű széklet, a sötét vizelet, a sárgaság vagy az általános gyengeségérzet, ellenben a törékeny csontok, a csontok formájában történő elváltozás vagy a csontfájdalom/ízületi fájdalom csontbetegség jele lehet.

Mi történik, ha az alkalikus phosphatase magas terhesség alatt?

A terhesség harmadik trimeszterében az alkalikus foszfatáz magas értéke normális, azonban, amennyiben a fentiekben felsorolt tüneteket érzékeljük a terhesség alatt, illetve, ha kórosan emelkedett, a normál érték többszöröse az alkalikus foszfatáz szintje, mindenképpen kérjük ki szakorvosunk véleményét.

Mi a teendő, ha az alkalikus foszfatáz szintje nem a normál tartományban van?

Ugyanúgy, ahogy egyik laborvizsgálati paraméter sem, úgy az alkalikus foszfatáz magas vagy éppen alacsony értéke sem értelmezhető önmagában, a csont- és májértékek figyelembevétele nélkül. Az alkalikus foszfatáz mérése általában a rutinvizsgálat része, azonban mindenképpen érdemes ellenőriznünk a szintjét, amennyiben máj- vagy csontbetegségek tüneteit produkáljuk. Amennyiben ismert betegség okozza az alkalikus foszfatáz alacsony vagy magas szintjét, az alkalikus phosphatase segíthet nyomon követni a fejlődést, meghatározni a kezelés irányát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem