21 °C Budapest
Mi az OCD jelentése, mi a kényszerbetegség? Mitől alakul ki a kényszerbetegség?

Mi az OCD jelentése, mi a kényszerbetegség? Mitől alakul ki a kényszerbetegség?

2023. május 14. 08:00

Kényszeres gondolatok és kényszercselekedetek határozzák meg az OCD nevű kényszerbetegségben szenvedő emberek mindennapjait – na de miért van ez így, mi az OCD betegség jelentése és mi áll a kényszeresség hátterében? Mi az a kényszerbetegség és mitől alakul ki a kényszerbetegség, azaz az OCD? Járjunk utána, mi az OCD jelentése, mik lehetnek a kényszerbetegség kialakulásának az okai?

Cikkünkben az OCD nevű pszichiátriai rendellenesség témakörét járjuk körül: tudd meg, mi az az OCD, azaz mi az OCD betegség, mi az OCD jelentése, avagy mi az a kényszerbetegség! Amellett, hogy megtudhatod, mi az a OCD, azt is eláruljuk, hogy milyen gyakorisággal fordul elő a kényszerbetegség, hogyan nyilvánulnak meg a való életben a kényszeres gondolatok és kényszeres cselekedetek, és hogy mitől alakul ki az OCD. Járjunk utána, az OCD mi az, milyen OCD teszt (OCD test) segíthet feltárni a kényszeresség valódi okát, hogyan küzdjünk a kényszerbetegség ellen, hogyan történik az OCD kezelése!

Mi az OCD jelentése?

Az OCD jelentése nem más, mint obszesszív-kompulzív zavar, azaz kényszerbetegség (OCD meaning: obsessive-compulsive disorder). Egy olyan pszichiátriai rendellenességről van szó, ahol újra és újra kényszeres gondolatok, képzetek vagy leküzdhetetlen késztetések jelentkeznek az ún. kényszercselekedetek végrehajtására. Ezek a kényszeres tevékenységek sokszor a beteg szemszögéből is irreálisak, riasztóak vagy akár fenyegetőek, egyértelműen értelmetlenek, azonban a beteg nem tud velük leállni, mert csak így csökkentheti a benne duzzadó szorongást, stresszt. Az OCD egy tudatos betegség, az elszenvedője nem veszíti el a kapcsolatot a külvilággal, tisztában van a rendellenességgel.

Mi a kényszerbetegség lényege?

Maga a „kényszer” kifejezés is az akaratunk ellen irányuló húzóerőről szól: a beteg a józan ész szabályait felülíró módon gondolkodik vagy cselekszik, hogy feloldja a szorongását. Érdekesség, hogy a kényszerbeteg személy szinte mindig teljesen tisztában van a helyzet irrealitásával – ez különbözteti meg őket a skizofréniában szenvedőktől, akikben viszont ez nem tudatosul -, és hiába nem akarnak belemenni az abszurd élethelyzetekbe, mégis meg „kell” tenniük. Fontos, hogy az OCD nevű kényszerbetegséget megkülönböztessük a kényszeres személyiségzavartól és egyéb pszichiátriai kórképektől, ugyanis maga az OCD a szorongásos pszichés zavarok közé tartozik.

Az OCD okai: mitől alakul ki a kényszerbetegség?

Az OCD, azaz a kényszerbetegség okai a tudomány előtt is homályba vesznek: valószínűsíthetően a kényszerbetegség hátterében a neurotranszmitterek csökkent szintje állhat, de feltételezhető a kényszeresség családi minta hatására történő elsajátítása és valamilyen elnyomott, rendszerint gyerekkori, a későbbi kényszerbetegséget kiváltó trauma is. Az OCD – és más pszichés problémák – jellemzően fiatal felnőttkorban alakulnak ki és rögzülnek.

Érdekesség, hogy a kényszerbetegség jellemzőbb férfiakra, mint nőkre, az esetek kétharmadában folyamatosan fennálló szokásokról van szó, egyharmadában subokban üti fel a fejét a rendellenes viselkedés. Az OCD kialakulása történhet lassan, apránként, de egyik napról a másikra is berögzülhetnek az irreális szokások – ezek számos esetben néhány hét alatt maguktól elmúlhatnak, de sokaknál sajnos éveken át fennállhat a kényszerbetegség, legyen szó kényszercselekedetekről, kényszergondolatokról (ezek intenzitása idővel alábbhagyhat).

OCD teszt: lehetek én is kényszerbeteg?

Becslések szerint a lakosság 1-3%-a szenved az OCD nevű rendellenességtől – ez nem jelenti azt, hogy a kényszerbetegség egy egész életen át fennállna, de a hetekig, hónapokig tartó periódusok sem kellemesek. Az OCD kórképével kapcsolatban mindenképpen fontos megjegyeznünk azt, hogy szinte minden embernek vannak furcsa berögzülései, „bogaras” szokásai – ezek egy bizonyos szintig teljesen normális jelenségek, amelyek sokszor a stressznek tudhatók be.

Konkrét betegségről akkor beszélünk, ha a kényszeres gondolatok és cselekvések eluralják a mindennapokat, kihatással vannak gondolkodásmódunkra, döntéshozatalunkra. A kényszerbetegség jelei, a kényszerbetegség tünetei a következőképp nyilvánulnak meg (a kényszeres gondolatok és cselekvések az esetek többségében együtt járnak, nem jellemző, hogy valakinél csak az egyik OCD tünetcsoport jelentkezik):

OCD: obszesszív gondolatok (kényszergondolatok)

A kényszerbetegség részben kényszeres cselekedetekből, részben kényszeres gondolatokból áll. A kényszergondolatok tipikusan értelmelen, tolakodó, gyakran fenyegető gondolatok, melyek kéretlenül vissza-visszatérnek, de akár körkörös gondolatok vagy teljesen beszűkült gondolkodás is létrejöhetnek, sőt, olyan esetek is előfordulnak, amikor egy gondolat teljesen kiverhetetlenné válik. Bizonyos esetekben a kényszerbetegség elszenvedője olyan logikus érvekkel támasztja alá beteges gondolatait, ami még önmagát is megijeszti.

  • Agresszív kényszergondolatok: a beteg önmagát vagy szeretteit önmaga által vagy külső tényezőtől fenyegetve érzi (szerencsétlenségektől, kínos helyzetekről, valamilyen ártalomtól való félelem), például, hogy veszélybe sodorja akarata ellenére magát vagy a szeretteit, az ettől való félelem állandó lelkiismeret-furdalással jár együtt;
  • Megszállott kényszeresség: bármilyen jellegű megszállottság (lehet pl. babona, vallási megszállottság, misztikumba vetett túlzott hit, tisztaságmánia – testi, lelki és fizikai értelemben is);
  • Szexuális kényszergondolatok: idegen, a beteg számára is taszító szexuális tartalmú gondolatok, amelyektől nem tud szabadulni;
  • Kényszeres félelmek: az OCD elszenvedője mindig keres valamilyen tárgyat a félelmeinek, gyakran döntési félelem, munkavégzési félelem formájában nyilvánul meg az OCD.
  • Kényszeres töprengés, ismételgetés, folyamatos bizonytalanság, elintézési kényszer (személyiségfüggő, de a beteg nem bírja elviselni, ha valamilyen ügy várat magára, akkor sem, ha az jelentéktelen).

A kényszeres gondolatok többsége rejtett formában zajlik, kisebb részük kényszercselekedeteket vált ki, melyeknek célja, hogy a beteg megszabaduljon a kényszergondolatoktól, mint a szorongás és a stressz forrásától.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

OCD: kompulzív cselekvések (kényszercselekedetek)

A kényszerbetegség másik fő komponensét az obszesszív gondolatokon alapuló kényszercselekvések alkotják. Rendszerint akkor következik be kényszeres tevékenység, ha a kényszergondolatok már az elviselhetetlenségig fokozódnak, így az agy a beteg akarata ellenére is enged a kényszernek és a feszültség feloldása céljából elvégezteti a beteggel a cselekedetet – ezzel gyakorlatilag beteljesedik a „rituálé”, egészen addig, míg a fokozódó kényszergondolatok újra arra nem késztetik a beteget, hogy cselekedjen (a gondolat cselekvéssé transzformálódik).

A kényszerbetegség, azaz az OCD különlegessége, hogy az elvégzendő rituálé mindenek felett áll. Ha a beteg néha ellen is tud állni neki, az esetek többségében akkor is el kell végeznie, de nem mindegy, hogy hogyan! A kényszercselekedetnek mindig ugyanúgy, egy meghatározott módon kell zajlania – ha ez nem sikerül, akkor nem csökken a belső feszültség, újra kell kezdeni és addig ismételni, míg tökéletesen meg nem valósul. Könnyen elképzelhetjük, hogy mi az az OCD, ha a következő cselekményeket magunk elé képzeljük – biztosan van olyan ismerősünk (ha nem mi magunk csináljuk), aki ilyen kényszeres rituálék szerint éli az életét:

  • Ellenőrzési kényszer: önellenőrzés és mások ellenőrzése (egymás után többször), pl. bezárt ajtó, elzárt gáz, elvégzett munka indokolatlanul sokszori ellenőrzése; tisztaság ellenőrzése (bakterofóbia, kényszeres kézmosás és takarítás), számolási kényszer;
  • Precizitási kényszer: az OCD elszenvedője kényszeresen hajkurássza a tökéletességet, rendszerez, adminisztrál, újraszámolgatja, újra ellenőrizgeti tökéletesen elrendezett dolgait, kényszeresen követi a szabályokat, rendet rak, szimmetriát keres;
  • Kényszeres gyűjtögetés: bizonyos tárgyak felhalmozása, ami olyan kórossá is válhat, hogy a beteg a háztartási hulladéktól sem képes megválni (ide soroljuk a szexuális partnerek kényszeres „gyűjtögetését” is).

A rituálék hossza eltérő: egyesek olyan tevékenységeket végeznek, melyek gyorsan oldják a fesztültséget (pl. kezet mosnak, de azt egy nap alatt akár százszor is), míg mások több órás rituálékat tartanak, melyeknek az adott időpontban, sorrendben, megszakítás nélkül kell lezajlaniuk – ha valami meggátolja őket ebben, az intenzív szorongást, már-már kétségbeesést vált ki belőlük, rettegnek attól, hogy valami baj történik, ha ezek nincsenek elvégezve.

Az OCD diagnosztizálása és kezelése

Így, hogy tudjuk, mi az OCD jelentése, avagy mi a kényszerbetegség lényege és mikor öltenek kóros mértéket a furcsa berögzülések, már nagy valószínűséggel el tudjuk dönteni, hogy kezelésre szorulnak-e a problémáink. Kényszerbetegség gyanújával akkor érdemes pszichológushoz fordulni, ha a kényszeres gondolatok és cselekvések már kihatással vannak normál életvitelünkre, súlyosabb esetekben pszichiáter szakorvos segítségét kell kérnünk.

A kényszerbetegség gyakran valamilyen más pszichiátriai rendellenesség kísérőbetegségeként kerül diagnosztizálásra, nem ritka, hogy valamilyen személyiségzavarral (pl. borderline személyiségzavar), hangulatzavarral (pl. depresszió) együtt jelenik meg – fontos, hogy a kényszerbetegség kivizsgálása és az OCD kezelése során minden lehetséges mentális problémát feltárjunk, mert ez befolyásolhatja a kezelést is.

Az OCD kezelése során speciális kognitív viselkedésterápiát alkalmaznak, amit szorongásoldó gyógyszeres kezeléssel is támogathatnak, ha a kényszerbetegség súlyossága indokolja. Fontos, hogy a pszichoterápia során fény derüljön az OCD kiváltó tényezőire, a beteg esetleges traumáira és annak feldolgozásával feloldódjanak a kényszeres gondolatok. A kényszerbetegség, OCD ellen a terápia és a gyógyszerek mellett gyakran javasolják még a szigorú napirendet, az önfegyelem fejlesztését, a relaxációs gyakorlatok végzését és az egészséges, kiegyensúlyozott életmódra való törekvést is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem