Blood research,Scientist hand holding test tube with blood in laboratory.

Durva, mennyi pénzt kereshetsz a véreddel: most emelték meg a kifizetéseket

2023. január 5. 16:04

A minimálbér 2023-ban 16%-kal, bruttó 32 ezer forinttal emelkedett, és mivel számos egyéb ellátmány juttatás is ehhez az összeghez van igazítva, így azok is nőttek január 1-től: például a gyermekgondozási díj (gyed), a hallgatói gyed, a gyermekek otthongondozási díja is, de a vérplazma donoroknak járó költségtérítés összege is növekedett. 

Nagyvárosainkban ma már egyre sűrűbben találkozhatunk plazmagyűjtő pontokkal, ahol térítés ellenében szinte bárki adhat vérplazmát. Ám ennek megvannak a szabályai: a plazmaadás gyakoriságára vonatkozó szigorú szabályozást mindenütt nemzeti szabályozó testületek határozzák meg. A magyar előírások szerint plazmát adni 72 óránként és 365 nap alatt maximum 45 alkalommal lehet.

Plazmadonor lehet minden 18 év és 60 év közötti egészséges személy, aki legalább 50 kg testsúlyú, a megelőző 4 hónapban nem csináltatott tetoválást vagy piercinget, illetve nem szoptat vagy terhes.

Mivel a plazmaadás több időt vesz igénybe, mint a véradás, a donorok minden plazmaadás után rendeletben szabályozott mértékű költségtérítést (a mindenkori minimál órabér ötszöröse készpénzben), valamint egyéb juttatásokat kapnak.  A minimálbér 2023-ban 16%-kal, bruttó 32 ezer forinttal emelkedett, és ez így érinti a „plazmásokat” is:

A teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított alapbér kötelező legkisebb összege(minimálbér) a teljes munkaidő teljesítése esetén 2023. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén 232 000 forint, hetibér alkalmazása esetén 53 340 forint, napibér alkalmazása esetén 10 670 forint, órabér alkalmazása esetén 1334 forint.

-áll a Magyar Közlönyben. 2023-tól tehát br. 6670 forintot kaphatnak, akik vérplazmát adnak, a tavalyi 5500 forint helyett. Ám mivel a pénzben folyósított költségtérítésen felül sok helyen ajándékutalványban is részesülhetnek a plazmaadók, így alkalmanként 8000-18 000 forintnyi támogatás is kapható

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A plazmaadás előtt a donorjelöltnek átfogó orvosi vizsgálaton kell átesnie, és a plazmaadás csak megfelelő eredmények esetén engedélyezett. A vizsgálat napján a regisztrációt követően először egy részletes egészségügyi felmérő kérdőívet kell kitölteni, amely a jelentkező egészségét érintő kérdésekből áll.

Az orvosi vizsgálat során a plazmaközpont orvosa fizikálisan is megvizsgálja a donort, vérnyomást, pulzust mér és átbeszéli vele a kérdőívet. A plazmaadás során nyert plazmamintából minden alkalommal HIV, hepatitis B és hepatitis C vírusok szűrővizsgálatát végzik el, és a bizonyos gyógyszereket szedő, aktív fertőzésben szenvedő, nem teljesen egészséges személyeket kiszűrik.

Szakmai megbecsülés, elismertség kutatás 2023

A Pénzcentrum új felmérése ismét arra keresi a választ, hogy milyen az egyes szakmák megítélése Magyarországon: elismertek-e, a társadalmilag hasznos szakmának tekinthetők-e, illetve túl- vagy alulfizetettnek tartott hivatások-e. Két éve, 2021-ben már elvégeztük ugyanezt a kutatást - melynek eredményei itt olvashatók -, így össze tudjuk majd vetni a korábbi adatokkal az új válaszokat. Ez alapján az is kiderül majd, mely szakmák megítélése változott sokat az elmúlt években. Köszönjük, hogy kérdéseinkre adott válaszaiddal segíted a munkánkat!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem