24 °C Budapest
Koronavírus: meglepő összefüggésre bukkantak, ezeken a területeken gyorsabban terjedhet a járvány

Koronavírus: meglepő összefüggésre bukkantak, ezeken a területeken gyorsabban terjedhet a járvány

2022. február 20. 11:01

Több, egymással párhuzamosan folyó vizsgálat is egyre több kapcsolatot lát a különböző Covid-variánsok terjedése és a légszennyezettség aktuális szintje között.

A levegő szennyezettsége betegségek széles köréhez kapcsolódik, sőt, többet elsődlegesen erre vezetnek vissza. Azonban most több, egymással párhuzamosan végzett kutatás is vizsgálni kezdte a légszennyezéssel összefügő Covid-fertőzések gyors terjedését.

A héten a belgiumi székhelyű Európai Közegészségügyi Szövetség (European Public Health Alliance – EPHA, közegészségügyi kérdésekkel foglalkozó nem profitorientált európai szervezetek és ügynökségek európai ernyőszervezete) az utóbbi kérdéskörnek szentelt tanácskozást tartott. Az Infostart alapján a rendezvényről tudósító Euractiv idézte a delfti Daan Juijnt és a müncheni Annette Petterse-t, akik külön szálon futó kutatásaik következtetéseként egyaránt úgy vélték, hogy számos tényező arra utal, hogy a fertőzés a magasabb légszennyezettségű körzetekben kimutathatóan nagyobb arányú volt. Azt ugyanakkor mindketten hangsúlyozták, hogy tudományos szintű végkövetkeztetések levonáshoz még további empiritkus adatokra lesz szükség, de eddigi tanulmányaik alapján úgymond „meggyződéssel állíthatják”, hogy tisztább levegőjű közegben kevesebb megbetegedés, kevesebb tesztvizsgálat fordulhat elő.

Mind több bizonyíték arra utal, hogy a fertőzések terjedési sebessége és a levegő minősége között közvetlen kapcsolat van, amit eddig többnyire figyelmen kívül hagytunk

– jelentette ki prezentációjában a müncheni kutató. A szakértők kiemelték, hogy a légszennyezés kérdése régóta kiemelten vizsgált terület az Európai Környezetvédelmi Ügynökség tevékenységében, amely éppen tavaly novemberi jelentésében mutatta ki, hogy csupán Európában évi mintegy 300 000 haláleset köthető a levegő rossz minőségéhez.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Amennyiben kimutathatóvál válik, hogy a Covid-fertőzések, és ezzel közvetve a halálesetek számának alakulására is befolyással van a levegő minősége, akkor a kérdéskör gondos vizsgálata és a levegő tisztaságának javítása még inkább prioritássá válhat – mutatnak rá elemzők. Az Európai Bizottság jelenleg dolgozik a 2008-as levegőminőségi EU-irányelvének a felülvizgálatán, amelynek aktualizált változatára az idei év harmadik negyegédévében készülnek javaslatot tenni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 6. szerda
Csaba
27. hét
Július 6.
A csók világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?