23 °C Budapest
Downtown Budapest capital at sunrise in glowing winter morning mist and clouds with bridges over curving Danube river and Gellert Hill with Liberty Statue and Castle Hill at Buda side, Hungary Europe

Néma gyilkos szedi áldozatait a magyar városokban: tízezer életet követel évente, ez nem tesszük ki az ablakba

2021. június 8. 16:48

A magyar városok levegője a 8. legegészségtelenebb volt az Európai Unióban. Az úgynevezett PM2.5, azaz a különösen apró szállópor-részecskék pedig ölnek. A hivatalos adatok szerint egészen pontosan évente 13 000 magyar hal meg idő előtt légszennyezettség következtében.

A – megkülönböztetett - levegőben szálló finompor (PM2.5) éves átlagos koncentrációja az EU városai területien fokozatosan csökken. Ennek következtében 2019-ben a szálló finomport koncentráció átlagosan 12,6 mikrogramm volt köbméterenként – derült ki az Eurostat friss kiadványából. Ezt a mutatót azért nagyon fontos monitorozni, mert az olyan szennyező anyagok, mint a levegőben található szálló finompor csökkenti az emberek várható élettartamát, a jólét érzékelésüket, miközben számos krónikus és akut légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegség kialakulásához vagy súlyosbításához is hozzájárulhat.

Javul, de még mindig veszélyes a levegő

Bár az EU-ban a városi területeken 2011 folyamatosan csökken az egy köbméter levegőmennyiségben található szálló finompor mennyisége, továbbra is jelentősek az egészségtelen hatások. Mindez igaz annak ellenére, hogy az EU-s átlag évenként nem éri a 25 mikrogammos határt. A WHO ajánlása azonban továbbra is sokatmondó,

az átlagos szennyezettség mértéke ugyanis továbbra is az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott (10μg/m3) fölött mozog átlagosan az Európai Unió városaiban.

A tagállamok közül egyébként a finompor-részecskék (PM2.5) koncentrációja Bulgária (19,6 μg/m3) és Lengyelország (19,3 μg/m3) városi területein a legmagasabbak. Őket pedig a sorban Románia és Horvátország követi 16,4 μg/m3 és 16,0 μg/m3 értékekkel. Ezzel kontrasztban a legjobb minőségű városi levegőt átlagosan az észt, finn és svéd városokban tapasztalni. Ezek mindegyike 6 μg/m3 alatti értéket mutat, azaz bőven beférnek a WHO-s ajánlásba is.  

Az összesítettet adatokból ugyanakkor látszik, hogy a magyar városok levegője kifejezetten rossznak számít az Európai Unióban. Olyannyira, hogy a 2019-es adatok alapján kijelenthető, hogy a

magyar városok levegője 8. legrosszabb volt az EU-ban.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mindez azt jelenti, hogy hazánkban egy köbméternyi városi levegőmennyiségre átlagosan 14,4 mikrogramm szálló finompor (PM2.5) jutott. Ezzel az eredménnyel majd 2 mikrogrammal vertük az EU-átlagot is, arról nem is beszélve, hogy a WHO ajánlásától több mint 4 mikrogrammal le vagyunk maradva. Az összesített adatokból az is kiolvasható, hogy az EU-ban mindösszesen 6 tagállam van, ahol a szálló finompor koncentrációja kisebb vagy egy köbméternyi levegőmennyiségben 10 mikrogrammal. Ezek a következők: Dánia, Portugália, Írország, illetve a már korábban említett Svédország, Finnország, Észtország tengely.  

A finom szállópor öl

Az úgynevezett szálló por, azaz a mikrométernél kisebb átmérőjű részecskék elsősorban a fűtés, a közlekedés, az erőművek, az ipar és a mezőgazdaság által kibocsátott rendkívül apró szemcsék. Ezen belül különböztetik meg a 2.5 mikrométernél kisebb szennyező anyagokat (PM2.5), amiknek bár nincs hivatalos órás vagy napi egészségügyi határérték, rendkívül veszélyesek - hívja fel a figyelet a Levegő Munkacsoport. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint ugyanis

az EU-ban több mint 400 000, míg Magyarországon közel 13 000 ember hal meg idő előtt a PM2.5 szennyezés miatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?