Downtown Budapest capital at sunrise in glowing winter morning mist and clouds with bridges over curving Danube river and Gellert Hill with Liberty Statue and Castle Hill at Buda side, Hungary Europe

Néma gyilkos szedi áldozatait a magyar városokban: tízezer életet követel évente, ez nem tesszük ki az ablakba

2021. június 8. 16:48

A magyar városok levegője a 8. legegészségtelenebb volt az Európai Unióban. Az úgynevezett PM2.5, azaz a különösen apró szállópor-részecskék pedig ölnek. A hivatalos adatok szerint egészen pontosan évente 13 000 magyar hal meg idő előtt légszennyezettség következtében.

A – megkülönböztetett - levegőben szálló finompor (PM2.5) éves átlagos koncentrációja az EU városai területien fokozatosan csökken. Ennek következtében 2019-ben a szálló finomport koncentráció átlagosan 12,6 mikrogramm volt köbméterenként – derült ki az Eurostat friss kiadványából. Ezt a mutatót azért nagyon fontos monitorozni, mert az olyan szennyező anyagok, mint a levegőben található szálló finompor csökkenti az emberek várható élettartamát, a jólét érzékelésüket, miközben számos krónikus és akut légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegség kialakulásához vagy súlyosbításához is hozzájárulhat.

Javul, de még mindig veszélyes a levegő

Bár az EU-ban a városi területeken 2011 folyamatosan csökken az egy köbméter levegőmennyiségben található szálló finompor mennyisége, továbbra is jelentősek az egészségtelen hatások. Mindez igaz annak ellenére, hogy az EU-s átlag évenként nem éri a 25 mikrogammos határt. A WHO ajánlása azonban továbbra is sokatmondó,

az átlagos szennyezettség mértéke ugyanis továbbra is az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott (10μg/m3) fölött mozog átlagosan az Európai Unió városaiban.

A tagállamok közül egyébként a finompor-részecskék (PM2.5) koncentrációja Bulgária (19,6 μg/m3) és Lengyelország (19,3 μg/m3) városi területein a legmagasabbak. Őket pedig a sorban Románia és Horvátország követi 16,4 μg/m3 és 16,0 μg/m3 értékekkel. Ezzel kontrasztban a legjobb minőségű városi levegőt átlagosan az észt, finn és svéd városokban tapasztalni. Ezek mindegyike 6 μg/m3 alatti értéket mutat, azaz bőven beférnek a WHO-s ajánlásba is.  

Az összesítettet adatokból ugyanakkor látszik, hogy a magyar városok levegője kifejezetten rossznak számít az Európai Unióban. Olyannyira, hogy a 2019-es adatok alapján kijelenthető, hogy a

magyar városok levegője 8. legrosszabb volt az EU-ban.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mindez azt jelenti, hogy hazánkban egy köbméternyi városi levegőmennyiségre átlagosan 14,4 mikrogramm szálló finompor (PM2.5) jutott. Ezzel az eredménnyel majd 2 mikrogrammal vertük az EU-átlagot is, arról nem is beszélve, hogy a WHO ajánlásától több mint 4 mikrogrammal le vagyunk maradva. Az összesített adatokból az is kiolvasható, hogy az EU-ban mindösszesen 6 tagállam van, ahol a szálló finompor koncentrációja kisebb vagy egy köbméternyi levegőmennyiségben 10 mikrogrammal. Ezek a következők: Dánia, Portugália, Írország, illetve a már korábban említett Svédország, Finnország, Észtország tengely.  

A finom szállópor öl

Az úgynevezett szálló por, azaz a mikrométernél kisebb átmérőjű részecskék elsősorban a fűtés, a közlekedés, az erőművek, az ipar és a mezőgazdaság által kibocsátott rendkívül apró szemcsék. Ezen belül különböztetik meg a 2.5 mikrométernél kisebb szennyező anyagokat (PM2.5), amiknek bár nincs hivatalos órás vagy napi egészségügyi határérték, rendkívül veszélyesek - hívja fel a figyelet a Levegő Munkacsoport. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint ugyanis

az EU-ban több mint 400 000, míg Magyarországon közel 13 000 ember hal meg idő előtt a PM2.5 szennyezés miatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem