7 °C Budapest

Na, ez az összefogás: segítenek az önkormányzatok a bajba jutottakon!

MTI
2020. november 17. 22:04

A koronavírus-járvány első hullámához hasonlóan segítik a rászorulókat a vidéki nagyvárosok önkormányzatai: védőfelszerelést osztanak, ételt visznek az időseknek, és van, ahol anyagi támogatást is nyújtanak.

  • Székesfehérváron minden 2020. január 1. után született gyermek és családja számára megemelték a születési támogatást 20 ezerről 50 ezer forintra, az önkormányzat 2021-ben is ad ötezer forintos támogatást a 65 éven felüli fehérváriaknak, illetve jövőre is stabilan folyósítja a fehérvári kulturális intézményekben dolgozók bérkiegészítését - közölte Cser-Palkovics András polgármester. Az önkormányzat az időseknek a tüdőgyulladás elleni védőoltás beadásának háziorvosi költségét, a kisgyermekeknek a rotavírus elleni és a B-típusú agyhártyagyulladás elleni védőoltások beadásának háziorvosi költségét átvállalja.
  • Kaposváron a járványügyi intézkedések szigorúbb betartatását rendelte el Szita Károly polgármester. A somogyi megyeszékhelyen egy hét alatt megduplázódott a koronavírus okozta megbetegedések száma, ezért fokozottabban ellenőrzik a kormány és az önkormányzat járványügyi szabályainak betartását - tudatta a polgármesteri hivatal. A város a kórházi dolgozók szűrésére kétezer, a koronavírus kimutatására alkalmas gyorstesztet vásárolt a Kaposi Mór Oktató Kórháznak.
  • Hódmezővásárhelyen a bezárt önkormányzati intézmények dolgozói közül azok, akik feladat nélkül maradtak, segítenek a rászorulók ellátásában. E tevékenységbe önkénteseket is bevonnak. Az érintettek az önkormányzat krízistelefonszámán kérhetnek segítséget a bevásárláshoz vagy a gyógyszerek kiváltásához. Emellett szociális segélyezéssel támogatják a rászorulókat.
  • Szekszárdon az önkormányzat folyamatosan pótolja az intézmények védőeszközeit - tudatta Ács Rezső polgármester. Azt írta, 3000 FFP-2-es, 12 ezer orvosi maszk, 36 ezer gumikesztyű és 370 liter fertőtlenítőszer beszerzése van folyamatban. Közlése szerint határozott a közfoglalkoztatás támogatásáról.
  • Pécsett az önkormányzat egyeztet a szociális területen érintett intézményekkel és a szférában működő civil szervezetekkel, hogy megállapítsák, hol van szükség beavatkozásra - közölték. Egyebek mellett a Magyar Vöröskereszttel karöltve azon dolgoznak, hogy a karanténba került nehéz sorsú családok élelmiszerhez jussanak.
  • Kecskeméten március óta működik a több szervezet összefogásával elindított Gondoskodó Szolgálat, amely az egyedül élő időseket segíti - közölte Szemereyné Pataki Klaudia polgármester. A szolgálat elsősorban 65 év feletti, családi segítség nélkül élőknek nyújt támogatást alapvető élelmiszerek, gyógyszerek és tisztálkodási szerek beszerzésével és házhoz szállításával, egy-egy rászorulónak hetente legfeljebb kétszer.
  • Szolnokon a járvány miatt nehéz helyzetbe került családokat a Humán Szolgáltató Központon, az Egyesített Szociális Intézményen, illetve a "Szolnok segít" karitatív programon keresztül támogatják elsősorban alapvető élelmiszerek, gyógyszerek beszerzésével.
  • A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbátor önkormányzata 3100 forintos áron biztosítja a koronavírus-gyorsteszt elvégzését a városban lakóknak vagy ott tartózkodási hellyel rendelkezőknek - közölte Máté Antal polgármester. A tesztelést a jövő héten két alkalommal tartják meg, de további igények esetén más időpontokban is folytatják.
  • Ismét működteti telefonos ügyfélközpontját a debreceni önkormányzat - közölte a polgármesteri hivatal. A helyi járványügyi intézkedésekkel kapcsolatos tájékoztatás mellett a rászoruló időseknek biztosítják a hozzáférést a házi segítségnyújtáshoz, a karanténban lévőknek segítenek a bevásárlásban, csekkbefizetésben, gyógyszerkiváltásban. A városban működő civil szervezeteket tömörítő karitatív testület önkéntesei novemberben és decemberben is élelmiszercsomagokat juttatnak el a rászorulóknak.
  • Békéscsabán minden felnőtt- és gyermekháziorvosnak, valamint fogorvosnak védőfelszereléseket - maszkot, kesztyűt, kézfertőtlenítőt, köpenyt - osztott ki az önkormányzat - közölte Szarvas Péter polgármester.
  • Salgótarján önkormányzata honlapján közli azt a telefonszámot, amelyet a 70 éven felüliek és a házi karanténban lévők hívhatnak, ha élelmiszer-vásárlásban és gyógyszerbeszerzésben kérnek segítséget, valamint egy olyan telefonszámot, amelyet azok a fogyatékkal élő emberek érhetnek el, akik támogatásra szorulnak
  • Balassagyarmaton az önkormányzat biztosítja a gyógyszer- és élelmiszerszállítást azoknak a 65 év felettieknek, akik vállalják, hogy otthon maradnak, illetve akik karantén vagy egészségi állapotuk miatt máshogy nem tudják ezt megoldani.
  • Zalaegerszegen újraindul a Segít a város elnevezésű program. Balaicz Zoltán polgármester közölte: a kezdeményezéssel a 70 év feletti embereknek többi között az étel házhoz szállításával, bevásárlással és gyógyszerkiváltással nyújtanak segítséget. A veszélyhelyzetben a zalai megyeszékhelyen az egészségügyi dolgozók mellett a szociális intézmények dolgozói is ingyenesen utazhatnak a helyi járatokon.
  • Nagykanizsán 21 ezer háztartásba juttatnak el maszkokat. Lakásfenntartási hozzájárulással támogatják mindazokat, akik a veszélyhelyzet miatt veszítették el munkahelyüket.
  • Szombathelyen azoknak a 65 évesnél idősebb embereknek, akik egyedül élnek és a veszélyhelyzet idején segítségre szorulnak, az önkormányzat dolgozói házhoz viszik az alapvető élelmiszereket, gyógyszereket és segítenek a postai küldemények feladásában is. Százezer forint egyszeri támogatást kaphatnak az önkormányzattól a munkaügyi központ által hivatalosan regisztrált álláskeresők, akik a vészhelyzet idején veszítették el a munkahelyüket.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm