17 °C Budapest

Megszólalt az OTP: ezt gondolják a hiteltörlesztési moratórium meghosszabbításáról

2020. október 23. 09:00

Támogatja az egyik legnagyobb hazai pénzintézet a hiteltörlesztési moratórium meghosszabbítását - derül ki az OTP Bank szerkesztőségünkhöz eljuttatott közlemlényéből. A parlamenti döntés négy csoportnak hosszabbította meg a fizetési könnyítést jövő június végéig.

Az OTP Csoport támogatja, hogy az Országgyűlés megszavazta a hiteltörlesztési moratórium meghosszabbítását, mint írják: az intézkedés számos családnak és vállalkozásnak jelenthet segítséget, akiknek a járvány bizonytalanságot okozott. A bank ezért hatékony megoldásnak tartja a fizetési haladék meghosszabbítását. Hozzáteszik, hogy további, pontosító részletszabályok megalkotására van szükség.

Ezek megismeréséig a hitelintézet az érintett ügyfelek türelmét kéri, a részletszabályok nyilvánosságra kerülése előtt sem a telefonos ügyfélszolgálaton, sem a fiókhálózatban nem tudnak az ügyintéző munkatársak bővebb információval szolgálni a meghosszabbított moratóriummal kapcsolatban. A cég weboldalán teszi közzé a friss információkat a kormányintézkedés kapcsán.

Ahogyan korábban a Pénzcentrumon beszámoltunk róla: a hosszabbítással minden gyermeket nevelő család, minden nyugdíjas, továbbá a munkanélküliek és a közfoglalkoztatottak élhetnek, valamint azok a vállalkozások, amelyeknek a bevétele jelentősen csökkent. A moratóriummal a gyermeket várók is élhetnek, ha a magzat már legalább 12 hetes, de erről tájékoztatni kell a bankot.

18 fontos kérdés és válasz a meghosszabbított hiteltörlesztési moratóriumról

Az eredeti, minden hazai hitelre érvényes törlesztési moratórium december 31-ig marad érvényben, utána már csak az érintett csoportoknak nem kell fizetniük. Ez sokaknak nem egyértelmű, ezért most a Pénzcentrum összeszedte a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a hitelmoratóriumról.

Kinek, meddig nem kell fizetni?

A most elfogadott módosítás értelmében a gyermeket nevelő családok - függetlenül attól, hány gyermeket nevelnek -, a nyugdíjasok, a munkanélküliek és a közfoglalkoztatottak jövő június végéig mentességet kapnak a törlesztés alól. Mindenki másnak, aki nem tartozik az említett csoportokba, december 31-én megszűnik a moratórium - a jelenlegi állás szerint.

Újból meghosszabbíthatják a fizetési moratóriumot?

A márciusban kiadott rendelet szerint igen, konkrétan így fogalmaznak: "a fizetési moratórium (...) időtartamát a Kormány rendeletével meghosszabbíthatja".

Eddig fizettem a hitelem, de most nem inkább élnék a moratóriummal. Megtehetem?

Igen, a benkodnál kell jelezni, hogy szeretnéd felfüggeszteni a törlesztést.

Eddig nem fizettem a törlesztőt, de már egyenesbe jöttek a dolgok. Újrakezdhetem a törlesztést a moratórium lejárta előtt?

A lehetőség adott, a bankodnál kell érdeklődni.

A személyi kölcsönökre és a jelzáloghitelekre is vonatkozik az intézkedés?

A rendelet "az adósnak a hitelező által üzletszerűen nyújtott" hitel- és kölcsönszerződésekre vonatkozik, úgyhogy igen, a személyi kölcsönökre és a jelzáloghitelekre is vonatkozik.

Záloghitelem van, a bejelentett moratórium rám is vonatkozik?

Mindazon zálogkölcsönökre vonatkozik a fizetési moratórium, amelyek esetében a kölcsön visszafizetésének végső határideje (azaz a türelmi idő, amely időpontig a zálogtárgy értékesítésére nem kerül sor) 2020. március 18. után jár le. Ezen kölcsönökre a fizetési moratórium 2020. december 31-ig automatikusan jár.

A diákhitelemet kell törlesztenem?

Ha a fent említett csoportokba tartozol, akkor június végéig nem, egyébként december 31-ig szüneteltetheted a törlesztést.

A moratórium hatására megnövekedhet majd a törlesztőrészletem, ha vége a hiteltörlesztés felfüggesztésének?

Nem, az MNB határozottan kijelentette, hogy a bankoknak olyan megoldásokban kell gondolkodniuk, amelyek nem növelik a moratórium utáni törlesztőrészleteiket az előzőekhez képest.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Meghosszabbodik a hitelem futamideje a moratórium hatására?

Igen, az MNB korábban olyan megoldásra szólított fel a bankokat, amelyek nem eredményezik a törlesztőrészletek megnövekedését a moratórium után. Ezt úgy szeretnék elérni, hogy annyival növelik meg a hitelek futamidejét, ami a törlesztőrészleteket a jelenlegi szinten tartják majd.

Minden cégre vonatkozik a hiteltörlesztési moratórium?

Nem. A rendelet szerint nem minősülnek adósnak az állam, az önkormányzat, a Magyar Nemzeti Bankról szóló 2013. évi CXXXIX. törvény 39. §-ában meghatározott jogszabályok hatálya alá tartozó vállalkozások. Fontos, hogy a mostani hosszabbítás a cégeknek nem automatikus, külön kell kérvényezni.

A lízingelt autókra is vonatkozik a moratórium?

A rendelet szerint a moratórium a pénzügyi lízing-szerződésekre vonatkozik. Ez azt jelent(het)i, hogy az operatív lízingre, illetve tartós bérleti szerződésekre nem érvényes.

A moratórium hatálya alatt felvett hitelekre is vonatkozik a felfüggesztés?

Nem. A rendelet szerint e paragrafus rendelkezéseit a 2020. március 18. napján huszonnégy órakor fennálló szerződések alapján már folyósított kölcsönökre kell alkalmazni.

Mi van, ha nekem pont a moratórium alatt járna le a hitelem?

A rendelet szerint - ha erről külön nem állapodunk meg a bankkal - a moratórium alatt lejáró szerződés automatikusan meghosszabbodik a moratórium végéig.

Mit jelent az, hogy a tőkét és a kamatot sem kell fizetni?

A tőke mértéke a felvett hitelösszege forintban, míg a kamat egy százalékos mutató, amely a hitelünk "árát" hivatott jelezni. Azaz konkrétan befagyasztják a hiteleket, a moratórium lejárta után onnan indul újra a törlesztési időszak, ahol abbahagytuk.

Mi van az egyéb járulékos költségekkel, azt fizetni kell?

Nem kell fizetni az egyéb díjakat sem. Ahogy a törvény fogalmaz, "az adósnak a hitelező által üzletszerűen nyújtott hitel- és kölcsönszerződésből, illetve pénzügyi lízingszerződésből (a továbbiakban: szerződés) eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettsége akként módosul, hogy az adós a szerződésből eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettsége teljesítésére fizetési haladékot kap."

Tovább kell majd fizetnem a hitelemet a felfüggesztés miatt?

Igen. A törvény szerint "a szerződéses kötelezettségek teljesítésének határideje, illetve a kötelezettségvállalás időtartama a fizetési moratórium idejével meghosszabbodik". Azaz alap esetben, ha valaki erről nem rendelkezik másként a bankjával, automatikusan kitolódik majd a futamidő végdátuma.

Dönthetek úgy, hogy az eredetileg választott futamidőhöz igazítsák a törlesztőrészletemet?

"A fizetési moratórium nem érinti az adós azon jogát, hogy az eredeti szerződési feltételek szerint teljesítsen" - áll a reendeletben. Tehát megállapohatsz a bankkal, hogy ne a futamidőt tolják ki, hanem a törlesztőn emeljenek a moratórium után.

Mi van, ha a moratórium alatt hitelt szeretnék felvenni, de van egy másik, szünteltetett hitelem?

Kérdés, hogy mi történik akkor, ha valaki élt a moratórium adta könnyítési lehetőséggel, de újabb hitelt szeretne felvenni. Ebben az esetben a hitelnyújtást megelőzően a banknak -, ahogy minden más esetben is - kötelessége megvizsgálni az igénylő hitelképességét. A bankok a törvény adta keretek mellett saját belső szabályzatukban határozzák meg, hogy mi számít kizáró oknak hitelbírálatnál. A szempontok között szerepelhet az életkor, a munkaviszony, a jövedelem, és a lejárt tartozás is, azaz, hogy az igénylőnek van-e olyan adóssága, amelyet a számla kifizetésének határidejéig nem teljesített a hitelezőnek. Ha egy adós a moratórium alatt nem fizeti a törlesztőjét, nem csökken a hitelképessége, hiszen ez nem számít késedelemnek, lejárt tartozásnak.

Fontos azonban, hogy hitelfelvétel előtt az igénylő reálisan ítélje meg jövőbeni hiteltörlesztési képességét és alaposan tekintse át a hitel feltételeit.

Tájékozódjon a finanszírozási lehetőségek különböző fajtáiról, annak érdekében, hogy az igényeinek és a pénzügyi teljesítőképességének leginkább megfelelő hitelterméket válassza!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm