21 °C Budapest

Fontos változtatást kér a kormánytól az iparkamara: ez mentheti meg a budapesti cégeket?

2020. május 8. 10:33

A budapesti vállalkozások visszajelzései alapján Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke levélben arra kérte Magyarország Kormányát, hogy a jelenleg társadalmi egyeztetés alatt levő GINOP - 1.2.8-20 pályázatot a VEKOP keretei között tegye elérhetővé a budapesti vállalkozások számára is. A felhívás célja, hogy ellensúlyozza a koronavírus-járvány gazdasági hatásait, és támogassa a mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását.

Az Európai Unió támogatási szabályai miatt a budapesti vállalkozások az elmúlt időszakban jóval kevesebb uniós forrást tudtak megpályázni és elnyerni, mint az ország más területein működő versenytársaik. Ezt a hátrány igyekszik mérsékelni a hazai költségvetési forrásokkal kiegészített Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP).

Most a koronavírus okozta járvány a budapesti vállalkozásokat sokkal súlyosabban érinti, mint a vidékieket, így kiemelten fontos a gazdasági válságkezelés során az EU-s szabályokból eredő támogatási aránytalanságok minél nagyobb mértékű ellensúlyozása hazai forrásokból. Ezért Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke közvetlen vállalkozói visszajelzések alapján levélben arra kérte Magyarország Kormányát, hogy a társadalmi egyeztetés alatt levő GINOP - 1.2.8-20 pályázatot a VEKOP keretei között tegye elérhetővé a budapesti vállalkozások számára is.

A felhívás elsődleges célja a koronavírus gazdasági hatásainak enyhítése a hazai vállalkozások (ezen belül is kiemelten a mikrovállalkozások) munkavállalói létszámának minél nagyobb arányú megtartásán keresztül. A pályázat továbbá támogatja az egyes KKV-besoroláshoz és alkalmazotti létszámhoz illeszkedően elérhető támogatás révén megvalósuló fejlesztéseket is.

A Kormánynak küldött levelében Nagy Elek felhívta rá a figyelmet, hogy a pályázat célkitűzése nem érhető el, ha a budapesti cégek kimaradnak a válságkezelő intézkedésekből, ugyanis ők alkotják az országosan regisztrált társas vállalkozások 40 százalékát.

NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm