9 °C Budapest
Koronavírus: ha készülsz a karanténra, jobb ha beszerzed ezeket az alapvető élelmiszereket, háztartási eszközöket - túlélőkészlet

Koronavírus: ha készülsz a karanténra, jobb ha beszerzed ezeket az alapvető élelmiszereket, háztartási eszközöket - túlélőkészlet

2020. március 9. 16:15

Igazoltan immár 9 koronavírussal fertőzött ember van hazánkban, ám feltehetően tovább emelkedik ez a szám. Összeszedtük, hogy karantén elrendelése esetén melyek azok a tartós élelmiszerek, háztartási eszközök, melyek segíthetnek gond nélkül átvészelni ezt az időszakot.

Habár sok jóval nem biztattak minket, a járvány kitörése után egy darabig azért még reménykedhettünk, hogy minket nem ér el a koronavírus: nem így történt. március 4-én két iráni állampolgárnál diagnosztizálták a kórt, és azóta összesen 9 Magyarországon tartózkodó ember igazoltan fertőzött, de feltételezhető, hogy ennél több esetre is fény derül a közeljövőben.

Az olaszországi eseményeket látvaegyáltalán nem kizárt, hogy a március 15-i központi ünnepség elhalasztásán, és a kórházakban, szociális intézményekben elrendelt látogatási tilalmon túl, további intézkedéseket is foganatosít a kormányzat annak érdekében, hogy megakadályozzák a járvány további terjedését.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy vajon hazánkban is sor kerülhet-e iskolák és más intézmények lezárására, valamint a karantén, határzár és hasonló intézkedések bevezetésére. Olaszországhoz hasonlóan egy hazai járványhelyzet esetén szükségszerű lépés lehet a bölcsődék, óvodák, iskolák, középfokú és felsőfokú oktatási intézmények működésének felfüggesztése. A döntéshozóknak számos jogi eszköz áll rendelkezésre egy járványhelyzet kezelésére. Bizonyos területeken korlátozhatják vagy akár meg is tilthatják a személyforgalmat, a lakosok egymással való érintkezését.

És habár a szakemberek óva intenek a felesleges termékfelhalmozástól, hiszen biztosítottnak látják az üzletek ellátását, azért nem árt körbenézni, milyen tartós élelmiszerek, háztartási cikkek vannak otthon, és ha valamiből fogyóban van a készlet, pótoljuk!

Gyógyszerek

Első és legfontosabb, ha van a családban krónikus beteg, és rendszeresen szed gyógyszert, akkor gondoskodjunk róla, hogy legyen otthon több hétre elegendő adag számára. Emellett nézzük át, van-e otthon:

 • láz- és fájdalomcsillapító
 • hashajtó/széntabletta, hányáscsillapító
 • lázmérő
 • kötszer és fertőtlenítőszer
 • fertőzések esetén életmentő lehet az olyan oldat, mely pótolja az elveszített ásványi anyagokat
 • feltétlenül legyen otthon legalább két hétre elegendő C-vitamin, multivitamin az egész családnak

Víz és tartós élelem

Élelem nélkül több napig is ki lehet bírni, de folyadék nélkül sokkal rövidebb ideig. Aki biztosra megy, így mindenképpen felhalmoz személyenként legalább napi 2 liternyi folyadékot. Ám aki igazán körültekintő, az napi 4 liter vízzel számol, így futja majd esetlen tisztálkodásra is belőle ara az esetre, ha a vezetékes vízszolgáltatás felmondaná a szolgálatot. Erre célra tökéletesen megfelelnek az üres ásványvizes palackok, alapos mosás után. Fénytől és hőtől védett helyen tartsuk őket, az így tárolt víz akár fél évig minden gond nélkül eláll. De ivóvíz tárolására alkalmas, 10-20 literes kannákat is befoghatunk erre a célra. Vízen kívül legyenek otthon jó tápértékkel bíró ételek: tartós tej, kétszersült, keksz, és olyan kenyér, mely sokáig eláll. Tartós élelmiszerek: bab, lencse, csicseriborsó, valamint az ezek elkészítéséhez elegendő hozzávaló, azaz , liszt, cukor és olaj.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Nem árt beszerezni konzerveket sem: halat, készételeket, különféle húskészítményeket. Viszonylag sokáig eláll a burgonya, a répa és az alma, ezekből is érdemes tehát bespájzolni, lletve mirelit-termékekből (gyorsfagyasztott zöldségkeverékek, előkészített húsok) is, így nem kell majd nélkülöznünk kb. semmit, ha időszakosan lennének fennakadások.

Tiszta otthon, rendes ház: tisztítószerek

Gondoljunk arra, hogy karantén idején is kell tisztálkodni, mosni a ruhákat, valamint takarítani az otthonunkat. Szükségünk lesz tehát:

 • szappanra (mindenmennyiségben)
 • fogkrémre
 • mosószerre (a mosószóda takarításhoz is jó)
 • ecetre, ami nem csak fertőtleníti a felületeket, de öblítőként is funkcionálhat
 • wc papírra, valamint
 • fertőtlenítőszerekre, gumikesztyűre, szemeteszsákokra.

Legyen minden rendben: anyakönyvek, kötvények, szerződések

Az otthon töltött napok alatt érdemes rendbe szedni és egy helyre pakolni a személyes iratokat, igazolványokat, összeszámolni mennyi készpénz van otthon, helyezzük biztonságba az anyakönyvi kivonatokat, a betétszámlakönyveket, részvényeket, kötvényeket, és a szerződéseket.

Túrjuk fel a padlást vagy a pincét egy zsebrádióért, hiszen végszükség esetén jó szolgálatot tehet. Gondoskodjunk zseblámpáról és tartalék elemekről. Ha gyerek is van a családban, az ő szórakoztatásukról is érdemes előre gondoskodni filmekkel könyvekkel társasjátékokkal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 5. 20:40