21 °C Budapest

Koronavírus: vizsgálják az Olaszországból hazatért diákokat, tovább gyűrűzik a fertőzés

MTI
2020. február 24. 10:31

Több kínai tartomány csökkentette a készültségi fokozatát a biztató adatok nyomán, mindeközben az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) közlése szerint az "alacsonytól mérsékeltig" terjed az új koronavírus kockázata az Európai Unióban a vírus gyors olaszországi terjedése után. Megkezdődött a vizsgálata annak a tizenegy középiskolás lánynak, két tanáruknak és a két sofőrnek is, akik Olaszországból tértek haza és a koronavírus miatt karanténba kerültek. További megbetegedéseket és haláleseteket regisztráltak Dél-Koreában és Örményország két hétre lezárni készül Iránnal közös határát tekintettel a koronavírus-járványra. A tőzsdén is érezteti hatását a járvány terjedése: tovább csökkenhet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe hétfőn, mert a nemzetközi befektetői hangulat elromlott a koronavírus Kínán kívüli gyorsuló terjedése miatt. Összefoglaló.

Megkezdődött a vizsgálata annak a tizenegy középiskolás lánynak, két tanáruknak és a két sofőrnek, akik Olaszországból tértek haza és a koronavírus miatt karanténba kerültek - mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa hétfő reggel. A főorvos elmondta, a diákok és a felnőttek is jól vannak, panasz- és tünetmentesek, lázuk nincsen. Emlékeztetett, hogy az országos tisztifőorvos 14 napra rendelte el a karantént, így addig valamennyien a kórházban maradnak.

Hangsúlyozta, nem azt kell nézni, hogy honnan érkeztek, hanem, hogy voltak-e veszélynek kitéve; a diákoknak Milánó mellett, egészen közel volt a szállásuk ahhoz a területhez, amelyet az olasz hatóságok hermetikusan lezártak, ezért van szükség a karanténra.

Folyamatosan ellenőrizzük őket, egészségügyi felügyelet alatt állnak, reméljük, nem lesz semmi baj

- mondta és hozzáfűzte: az ilyen járványokat csak drasztikus intézkedésekkel lehet megfékezni vagy lassítani, így valószínű az is, hogy további hasonló intézkedések lesznek Olaszországban. Szólt arról is, hogy az a három magyar, aki (egy óceánjáró hajóról hazaérkezve) korábban került karanténba, továbbra is jó állapotban van. A vizsgálatok alapján nincs nyoma annak, hogy bármely vírusfertőzéstől szenvednének. Nekik péntekig, illetve szombatig kell a kórházban maradniuk.

"Alacsonytól mérsékeltig" terjed a járvány kockázata az EU-ban

A vírus további terjedésének a kockázata az EU-ban, az euróövezet országaiban és Nagy-Britanniában alacsony, de bizonyos tényezők miatt nem lehet kizárni - közölte kockázatértékelésében az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC). Az intézmény szerint bár a vírus több Európán kívüli országban is jelen van, most valószínűbb, hogy más országokból, nem Kínából érkező utazók révén terjed. Andrea Ammon, az ECDC igazgatója közölte, hogy a következő napokban további megbetegedésekre számítanak Olaszországban és feltehetően az EU más részeiben.

Az újabb kockázatbecslést hétfőn teszik közzé - közölte a Stockholm melletti Solnában működő uniós intézmény. Olaszországban a hét végén jelentősen nőtt a fertőzések száma. A hatóságok több mint 150 esetről tudnak, a COVID-19 nevű vírusnak vasárnap estig 3 áldozata volt.

Több kínai tartomány csökkentette a készültségi fokozatát

A járvány által második leginkább sújtott kínai tartomány, a dél-kínai Kuangtung hétfőtől kezdve a legmagasabb, 1-es fokozatú közegészségügyi vészhelyzetet 2-es fokozatra mérsékelte hétfőtől. A mintegy 113 milliós, sűrűn lakott tartományból vasárnap éjfélig 1345 fertőzöttet és hat halálozást jelentettek, miközben a gyógyultak száma elérte a 772-őt. Az egy nappal korábbi adathoz képest három új fertőzöttet diagnosztizáltak ugyaneddig.

Kuangtungon kívül az észak-kínai Sanhszi tartomány is 2-es, míg Kanszu, Liaoning, Kujcsou és Jünnan tartományok 3-as fokozatra enyhítették a készültséget, amelynek Kínában négy szintje van, és fokozatonként különböző intézkedéseket ír elő. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság hétfőn közölt adatai szerint vasárnap éjfélig Kína szárazföldi részén 409 új beteget diagnosztizáltak. Az új típusú koronavírus összes fertőzöttjének száma ezzel 77 150-re emelkedett a szárazföldi Kínában, ahol újabb 150 halálozással a járvány immár 2592 életet követelt.

Az új esetek közül 398-at jelentettek a járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományból, közülük 348-at a tartomány székhelyéről, Vuhanból. A több mint egy hónapja lezárt tartományon kívül a szárazföldi Kína többi részén ezzel szemben 11-re mérséklődött a napi új fertőzöttek száma, és a napi halálozások közül mindössze egy történt Hupejen kívül. A bizottság ugyanakkor arról is beszámolt, hogy vasárnap éjfélig 1846 újabb páciens gyógyult meg az egy nappal korábbi adathoz képest, amivel a gyógyult betegek száma 24 ezer fölé emelkedett Kínában. 

Az egy napon belül jelentett gyógyultak száma immár hatodik egymást követő napon haladta meg az új fertőzöttekét.

Az országos adat szerint a jelenleg még kezelés alatt álló betegek száma hétfőig 50 ezer alá csökkent, közülük a páciensek csaknem egyötödének az állapota súlyos. A fertőzésgyanús esetek száma vasárnap éjfélig 3434 volt. Kínai tudósok szerint az új típusú koronavírus a korábbi feltételezésekkel szemben mégsem a január 1-én bezárt vuhani hal-és húspiacról eredhetett. A Kínai Tudományos Akadémia alá tartozó Hszisuangpanna Trópusi Botanikus Kert, valamint a Kínai Agykutatási Intézet kutatói 12 országból származó, összesen 93 darab SARS-CoV-2 minta genomszekvenálását végezték el a vírus forrásának felkutatására. Az intézet internetes oldalán csütörtökön közzétett tanulmány szerint bár a vírus valóban gyorsan terjedt a szóban forgó vuhani piacon, erre nem itt volt az egyetlen példa, ugyanis december 8-án és január 6-án is nagy mértékű terjedést regisztráltak. 

A szakértők elemzése szerint lehetséges, hogy a vírus emberről emberre terjedése már december elején vagy november végén megkezdődhetett, a forgalmas piac pedig löketet biztosított a járvány további terjedésének. Az új típusú koronavírus forrása felkutatásának azért van nagy jelentősége, hogy a járványt ellenőrzés alá vonhassák, és megakadályozzák a vírus terjedésének újabb fellendülését - fogalmaztak a kutatók.

Hsziang Ni-csüan, a kínai járványügyi központ kutatója pedig szombaton a CCTV kínai állami hírcsatornának adott interjúban rámutatott: a fertőzöttek már a tünetek megjelenése előtt két nappal képesek tovább adni a vírust másnak. Ennek megfelelően mindazoknak, akik a betegség felfedezése előtti 48 órában kapcsolatba kerültek egy fertőzöttel, 14 napra karanténba kellene magukat helyezni. A vuhani hatóságok pedig szombaton bejelentették: 14 napra karanténba helyezik a felgyógyult pácienseket is, miután néhány esetben kimutatták a vírus jelenlétét a gyógyultnak minősített fertőzötteknél.

További megbetegedéseket és haláleseteket regisztráltak Dél-Koreában

Újabb 161 megbetegedést és két további halálesetet jelentettek hétfőn a dél-koreai hatóságok, amelyek az előző napon a legmagasabb szintű készültséget vezették be az új koronavírus miatt. Egészségügyi tisztségviselők a médiának megerősítették, hogy az új adatok alapján immár 763-ra emelkedett a fertőzöttek száma, és a további két halálesettel együtt eddig összesen hét ember halt bele a betegségbe. 

Mun Dzse In elnök vasárnap egy kormányülésen hangsúlyozta: Dél-Korea vízválasztóhoz érkezett a betegség történetében, és a következő napok kritikusak lesznek a helyzet kezelése szempontjából. Arra buzdította a kormányt és a helyi hatóságokat, hogy ne féljenek a lehető leghatározottabban fellépni a vírus terjedésének megakadályozása érdekében, és ne hagyják, hogy a szabályozások korlátozzák őket ebben. A megbetegedések többségét Dél-Korea negyedik legnagyobb városában, a Szöultól mintegy 300 kilométerre délkeletre fekvő, 2,5 millió lakosú Teguban regisztrálták, de a fővárosból, Szöulból is jelentettek eseteket. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szöuli városvezetés betiltotta a rendezvényeket, és felfüggesztette egy keresztény szekta miséit, hogy megfékezze a vírus terjedését.

Az osztrák hatóságok felfüggesztették a vasúti átkelést az olasz határon

Az osztrák hatóságok vasárnap felfüggesztették a vasúti átkelést az Olaszországgal közös határon, miután a Velencéből induló, Münchenbe tartó nemzetközi járaton két utasnál a fertőzés tüneteit állapították meg az új koronavírussal. Karl Nehammer osztrák belügyminiszter az ORF állami rádió szerint bejelentette: az Eurocity 86-os járat részét képező olaszországi vonatot vasárnap este még a határ olaszországi oldalán állították meg, miután két női utasnál a fertőzés jelei mutatkoztak. A szerelvény mintegy háromszáz utassal vesztegel a határon, ők a hírek szerint szabadon mozoghatnak olasz területen.

A hírügynökségi jelentések szerint maga az olasz vasúti társaság tájékoztatta a megbetegedés tüneteiről az osztrák államvasutakat (ÖBB), amely internetes honlapján azt írta, hogy a Brenner-hágó jelenleg zárva van a vasúti forgalom előtt. Ausztria legdélibb tartományának, Karintiának a helyi vezetése a nap folyamán korábban azt javasolta a lakosoknak, hogy ne utazzanak a két észak-olasz tartományba, Lombardiába és Venetóba, ahol vasárnaptól az olasz hatóságok rendkívüli korlátozó intézkedéseket vezettek be a járvány terjedése miatt.

Az olasz fegyveres erők katonái ellenőrzik a vasárnaptól kéthetes vesztegzár alá helyezett észak-olaszországi önkormányzatokból kivezető utakat, az érintett térségben leállították a vasúti és a helyi tömegközlekedést, valamint kaszárnyákat készítettek elő, ahol a fertőzés esetleges terjedésével további embereket tudnak karanténba helyezni.

Lombardiában vasárnap egy újabb koronavírusos beteg vesztette életét, aki súlyos rákbetegségben szenvedett, ezzel háromra emelkedett az olasz halálos áldozatok száma. E tartományban 90-re emelkedett az új koronavírus fertőzöttjeinek száma, az itt azonosított újabb fertőzöttekkel országosan 130 fölé emelkedett a koronavírusos esetek száma. A fertőzés másik gócpontjában, Veneto tartományban a korábbi 17-ről már 24-re nőtt a betegek száma, Emilia Romagnában 9, Piemontéban 6, Lazióban 2 fertőzött van.

Örményország átmenetileg lezárni készül Iránnal közös határát

Örményország két hétre lezárni készül Iránnal közös határát tekintettel a koronavírus-járványra - jelentette be vasárnap Jerevánban Nikol Pasinján miniszterelnök. A kormányfő Twitter-üzenetében jelezte: két hétre felfüggeszti a légi közlekedést a két ország között, és beszüntetni a szárazföldi átjárást Megri határátkelőnél. Egyúttal bejelentette, hogy hétfőn délelőtt összeül Jerevánban a koronavírus-járvány terjedésének megelőzéséért felelős bizottság, amelyen áttekintik, milyen további intézkedésekre lesz szükség. Pasinján

ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az országban egyelőre "nincs ok a pánikra".

Vasárnap Törökország is lezárta átmenetileg Iránnal közös határát a betegség terjedése miatt. Az iráni hatóságok vasárnap bejelentették, hogy három újabb halálos áldozata és 15 fertőzöttje van az új koronavírusnak. A halálos áldozatok száma így nyolcra nőtt, ezzel a fertőzés gócpontjának számító Kínán kívül eddig Iránban vesztették életüket a legtöbben a tüdőgyulladást okozó járványban.

Terjed a járvány a tőzsdén is

A határidős indexjegyzések és a tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján hétfőn akár egy százalékot meghaladó csökkenéssel is nyithatnak a főbb értékpapírpiacok, a londoni, a frankfurti és a párizsi. A koronavírus európai terjedése megemelte az értékőrzős befektetési eszközök iránti keresletet, az arany ára hétfőn két százalékot is meghaladó mértékben emelkedett, a spot ár unciánként 1678,58 dolláron 2013 februárja óta a legmagasabb szintre. Az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával a spot ár 1662,85 dolláron állt unciánként, 1,19 százalékos emelkedéssel.

Az eurót 0,21 százalékkal jegyzik gyengébben 1,0820 dolláron. Az olaj ára csökkent, a Brent 2,30 százalékkal hordónként 56,61 dollárra, a WTI 2,17 százalékkal 52,22 dollárra.

Tovább csökkenhet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe hétfőn, mert a nemzetközi befektetői hangulat elromlott a koronavírus Kínán kívüli gyorsuló terjedése miatt. Józsa Bence kommentárja szerint a vezető részvények közül az OTP visszaesett a 15 500 forintos szint alá, ami ismét ellenállást jelent, míg a támasz a 15 000 forintos szint.

A Mol árfolyama pénteken át tudta törni a 2680 forintot, ezután a 2750 forintos szint jelentheti a következő ellenállást. A Richter visszaesett a 7100-as szintről, a következő potenciális megálló 7000 forintnál húzódik. A Magyar Telekom emelkedett pénteken, itt az elemző szerint a 435 és 440 forintos szinteket érdemes figyelni.

A szakértő jelezte, hogy a Goldman Sachs a korábbi 3600 forintról 3400 forintra csökkentette a Mol 12 hónapos célárfolyamát, és továbbra is vételre ajánlja az olajpapírt. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 10,72 pontos, 0,02 százalékos csökkenéssel, 45 781,35 ponton zárt pénteken, a részvénypiac forgalma 11,7 milliárd forint volt. A Mol 40 forinttal, 1,51 százalékkal 2696 forintra erősödött, 4,0 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 40 forinttal, 0,26 százalékkal 15 320 forintra csökkent, forgalmuk 4,9 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 1,50 forinttal, 0,34 százalékkal 437,50 forintra nőtt, forgalma 319,3 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 70 forinttal, 0,98 százalékkal 7055 forintra esett, a részvények forgalma 2,2 milliárd forintot ért el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem