13 °C Budapest
Veszélyes táplálkozási divat terjed: minden boltban van, rengetegen veszik

Veszélyes táplálkozási divat terjed: minden boltban van, rengetegen veszik

2018. március 30. 13:07

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a speciális étrendbe is beilleszthető, illetve bio- és reformélelmiszerek. A boltok polcai dugig vannak a glutén- és laktózmentes élelmiszerekkel, bőven akad választék cukormentes termékekből is, ezek ára viszont általában jóval magasabb, mint a hagyományos árucikkeké. De vajon tényleg érdemes lemondani a szénhidrátról vagy a gluténról? Biztos, hogy jobban járunk az egészségesebbnek kikáltott élelmiszerekkel? Megéri pénzt költeni ezekre?

A vásárlók ma már nem csak egészségügyi szempontok miatt vesznek speciális étrendbe is beilleszthető, illetve bio- és reformélelmiszereket. Már két évvel ezelőtt is arról számoltak be a nagyobb áruházláncok, hogy egyre nő a gluténmentes, laktózmentes és hozzáadott cukor nélküli élelmiszerek iránti kereslet. Még annak ellenére is nagyon keresik a magyar vásárlók ezeket a termékeket, hogy ezek ára általában jóval magasabb, mint a hagyományos árucikkeké.

Mégis, ha a cukormentes vagy csökkentett cukortartalmú termékek iránti megnövekedett érdeklődést vesszük alapul, érthető a dolog: alig több mint tíz év alattduplájára nőtt a magyar cukorbetegek száma a 19 évnél idősebbek körében. Most több mint egymillió ember érintett, viszont közülük legalább fél millióan nem is tudják, hogy baj van.

Hogy miért vásárolnak egyre többen gluténmentes élelmiszert, arra is van magyarázat: a magyar lakosság 1-2 százalékát érintheti a coeilakia, vagyis a gluténérzékenység, de nem csak azok keresik ezeket a termékeket, akik egészségi állapotuk miatt rászorulnak. Ugyanis az utóbbi években sokan tértek át a gluténmentes diétára, követve többek között Victoria Beckham, Gwyneth Paltrow vagy Lady Gaga példáját.

Sokan önként mondanak le a zsírosnak, és egészségtelennek kikiáltott termékekről is, és például a 3,5 százalékos zsírtartalmú tejet a világért sem vennék meg. De vajon tényleg minden esetben jobban járunk, ha diabetikus, laktóz-, vagy gluténmentes, vagy csökkentett zsírtartalmú terméket választunk? Szakemberek szerint a válasz egyértelműen nem.

Zsírszegény tej? Ugyan már!

Vanessa Rissetto dietetikus szerint ha valaki sok tejet fogyaszt, érdemes a zsríszegény változatot beszereznie, hiszen annak alacsonyabb a kalóriatartalma, és az is előfordul, hogy valakinek gyomorproblémát okoz a hagyományos tej. Azonban e két esetet, valamint a laktózintoleranciát leszámítva a hagyományos tej egészségesebb, mint a zsírszegény. Ezt több tanulmány is alátámasztotta, köztük a 2016-os, Circulation nevű szaklapban publikált kutatás, amely szerint azoknál, akik nem tartottak zsírszegény diétát, azoknál 46 százalékkal kevesebb eséllyel alakult ki diabétesz. Ennek oka az lehet, hogy a telített zsírok,  a D-vitamin és az omega-3 zsírsavak valahogyan védelmet biztosítottak az inzulinrezisztencia ellen, és mindez egüttesen segített abban is, hogy a teljes zsírtartalmú tejtermékeket fogyasztók nem híztak el.

Ráadásul a magasabb zsírtartalmú étel fogyasztásakor a teltségérzet hosszabb időn át tart. A szakember szerint az is megfigyelhető, hogy ha valaki drasztikusan lecsökkenti a zsírfogyasztást, általában magasabb cukor- és szénhidráttartalmú ételeket fogyaszt, hogy csillapítsa éhségét.

Méregdrága és egészségtelen, ha nem vagy gluténérzékeny

Több tanulmány bebizonyította már, hogy a gluténmentes étrend nem feltétlenül egészségesebb. A glutén természetesen káros a gluténérzékeny emberek számára. De a népszerű diétás szakácskönyvek miatt sokan azt hiszik, hogy a gluténszegény étrend mindenki számára előnyös.

Aki azonban lemond a teljes kiőrlésű gabonából készült ételekről, az ugyanakkor a szívbetegségektől védő hatásairól is lemond. Nemrég a Hertfordshire-i Egyetem kutatói vizsgálták a gluténmentes termékeket arra keresve a választ, azok valóban egészségesebbek-e, mint a glutént tartalmazó áruk. Több mint 1700 készítmény átvizsgálása után azonban arra jutottak, hogy a válasz nem.

A kutatásunk alapján kijelenthetjük, hogy a gluténmentes élelmiszerek fogyasztása az egészség szempontjából semmivel nem jobb, mint a glutént tartalmazó termékeké, tehát a gluténmentes diéta nem tekinthető egy egészségesebb alternatívának azok számára, akiknél a glutén elhagyása orvosilag nem indokolt

- idézi a Daily Mail Dr. Rosalind Fallaize-t. Sőt, az is kiderült, hogy a gluténmentes élelmiszerek zsírtartalma nagyobb, a protein és rost tartalmuk azonban a hagyományos élelmiszerekhez képest kevesebb.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Fagyasztott zöldség vagy gyümölcs? Én csak frisset eszem!

Az amerikai élelmiszerbiztonságért felelős hivatal (FDA) már 1998-ban megállapította, hogy a gyorsfagyasztott termékek tápanyagtartalmának egészségre gyakorolt előnyös hatásai azonosak a hasonló friss termékekével, megfelelő fagyasztási technológia mellett. Ezt több kutatás is alátámasztotta, köztük a tavalyi a Journal of Food Composition and Analysis kutatás is. Szakemberek két éven át vizsgálták fagyasztott, frissen vásárolt és elfogyasztott, valamint a vásárlás után hűtőben tárolt brokkoli, karfiol, kukorica, zöldbab, borsó, spenót, áfonya és eper tápanyag- és vitamintartalmát, különös tekintettel a C és az A vitaminra és a folsavra.

Eredményeink azt mutatják, hogy a fagyasztott termékek és a friss zöldségek és gyümölcsök tápanyagtartalmukat tekintve közel azonos, sőt, bizonyos esetekben még előbbiek jobbak is. Például az A vitamin tartalmat tekintve a fagyasztott termékek jobban teljesítettek

 - mondta Dr. Ronald Pegg professzor, a kutatás vezetője. A friss zöldségek és gyümölcsök többségét azelőtt szedik le, hogy teljesen beérnének, így van idejük, hogy a szállítás során érjenek be, esetleg ennek elősegítése érdekében még kémiai érésbefolyásolókat is alkalmazhatnak náluk. Hosszú utat tesznek meg, mielőtt a fogyasztók asztalára kerülnek. Jelentős idő telik el a leszedés majd az elosztóközpontokba történő szállítás között, ugyancsak sok időbe telik, mire szállítás után az élelmiszerüzletekbe érnek. Ott további néhány napot töltenek a raktárban vagy a polcokon, mielőtt a vásárlók konyhájába kerülnének.

Ráadásul a vevők nagy része nem is fogyasztja el azonnal a megvásárolt terméket. A zöldségek és gyümölcsök jó eséllyel napokat töltenek még a hűtőben, ez alatt az idő alatt pedig további értékes tápanyagokat és vitaminokat veszítenek. Ugyanis például a C-vitaminszint egyből a leszedés után zuhanni kezd, minél több idő telik el a szüretelés és fogyasztás közt, annál tovább tart ez a folyamat.

Fagyasztott termék esetén más a helyzet. Ilyenkor szüretelés előtt megvárják, míg megérik a zöldség és a gyümölcs, és nagyon rövid időn belül fel is dolgozzák azokat. Így a minimumra csökkentik azon tápanyagok mennyiségét, melyek elvesznek a feldolgozási eljárás során. A szüretelés és mosás után a zöldségeket általában blansírozzák, (1-2 percig forró vízbe mártják a zöldségeket, így pusztítják el az ártalmas baktériumokat, miközben a zöldség íze, állaga és színe megmarad. Ezt az eljárást gyümölcsök esetében nem szokták alkalmazni), megszárítják, aztán lefagyasztják, végül csomagolják.

Agave szirup vagy finomított asztali cukor

Rengetegen ódzkodnak a finomított cukortól, és vásárolnak helyette különféle édesítőszereket: agave szirupot vagy kókuszcukrot például. Ezeknek ugyanis alacsonyabb a glikémiás indexe. (A glikémiás index (GI) 1 és 100 közötti érték, amely azt mutatja, hogy egy adott élelmiszer milyen gyorsan és mennyire emeli meg a vércukorszintet.)

Ugyanakkor a Daily Mailnek nyilatkozó dietetikus szerint ha megnézzük a kalóriatartalmat, azt láthatjuk, hogy nincs jelentős különbség a három termék között.

NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?