15 °C Budapest
Hosszú, boldog életre vágysz? A világ legidősebb emberei elárulták a titkot

Hosszú, boldog életre vágysz? A világ legidősebb emberei elárulták a titkot

2018. január 1. 13:02

Rohanás, állandó időhiány, stressz. Sokak számára ilyenek a dolgos hétköznapok. Ámulva hallgatjuk a sztorikat azokról, akik már túl vannak a 100. születésnapjukon, jó egészségnek örvendnek és nyugodt, kiegyensúlyozott élnek. Tényleg lehetséges ez? Mégis mi lehet a titkuk? Ennek jártunk utána.

A születéskor várható 75,7 éves magyar élettartam öt évvel rövidebb, mint az európai átlag. A dohányzást, az alkoholfogyasztást, az elhízást, a daganatos-, illetve a keringési betegségek miatti halálozási rátát tekintve is tartjuk helyünket a legrosszabb eredményt felmutató országok között - derül ki az OECD legfrissebb egészségügyi jelentéséből, a Health at a Glance 2017 című jelentésből. Nem túl fényes tehát a helyzet Magyarországon. Ez alapján kevés esély van arra, hogy valaki megélje a 100. vagy akár a 113. születésnapját.

Pedig van rá példa, hogy valaki egészségben, boldogan, kiegyensúlyozottan él még 100 fölött is. Spaniard Francisco Nunez Olivera december 13-án ünnepelte 113. születésnapját. Négy gyereke, 9 unokája és 15 dédunokája van.

Azt mondja, a hosszú és boldog élet titka a házilag termesztett zöldségek és a napi egy pohár vörösbor.

Ugyanakkor az őt ismerők szerint az is szerepet játszott abban, hogy nem csak hogy megélte a 113. születésnapját, de egészségileg is jó állapotban van, hogy vidéken élt, Spanyolországban, csendesen, és nem járt sok stresszel a munkája. Földművelésből élt, azt ette, amit maga termesztett, a maga ura volt.

Susannah Mushatt Jones 2016 májusában, 116 évesen hunyt el. Halála előtt egy évvel még arról beszélt, a hosszú élet titka a hús. Imádta a bacont, még 116 évesen is evett minden reggel, és néha napközben is. Dadaként dolgozott egyébként fiatalkorában, tehetős fehér családok gyermekeire vigyázott. Sokat utazott a családdal, és nagyon visszafogottan élt: nem bulizott, nem ivott, nem dohányzott. Viszont szerette a szép dolgokat. Olyannyira, hogy idős korában is odafigyelt arra, hogy szép fehérneműt viseljen. Sokkolta is az orvosokat, amikor halála előtt néhány évvel EKG-ra ment.

Ahhoz soha nem elég öreg az ember, hogy stílusos cuccokat hordjon

- mondta a Time magazinnak 2014-ben.

Emma Martina Luigia Morano Martinuzzi 2017. áprilisában, 117 éves korában halt meg. Nem volt könnyű élete. 1938-ban elhagyta erőszakos férjét, nem sokkal azután, hogy kisfia meghalt. Morano 1954-ig a városában lévő Maioni Üzem nevű jutagyárban dolgozott, később pedig egy pallanzai marianista kollégium, a Collegio Santa Maria konyháján dolgozott 75 éves koráig, amikor nyugdíjba vonult. Korábban azt nyilatkozta, a hosszú élet titka a génekben rejlik, családtagjai közül sokan értek el magas kort: anyja, egy nagynénje és több testvére is éltek még 90 évesen, egyik húga pedig százkét évesen hunyt el. Emellett a tojás jótékony hatásait is hangsúlyozta: naponta három tojást evett, kettőt nyersen, és egy főtt tojást. Emellett sokak szerint az is hozzájárult a boldog élethez, hogy nem igazán voltak egészségügyi gondjai, és ha voltak is, azt nem kórházban, hanem otthonában látták el.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mikor azt kérdezik, mit eszem és iszom, amitől ilyen sokáig élek, azt mondom, hogy mindent, kivéve sertéshúst és csirkét, és nem iszok rumot meg ilyesmiket

 - mondta Violet Brown, aki szintén idén hunyt el, 117 évesen a The Jamaica Gleanernek hét évvel ezelőtt. Arról is beszélt, szerinte a mai fiataloknak elég könnyű dolguk van: vezetékes víz, taxi és busz, ami oda viszi őket, ahová csak akarják, minden a kényelmüket szolgálja.

Amikor én fiatalabb voltam, sőt, még felnőttként is, nagyon keményen dolgoztam. Olyan keményen dolgoztam, hogy ha visszagondolok, még most is elsírom magam, de ez kellett ahhoz, hogy el tudjam tartani a családomat

 - mondta. Brown egykor szabó volt, de dolgozott háztartási kisegítőként és mezőgazdasági munkásként is.

Brown halála után, idén szeptemberben Tadzsima Nabi lett a világ legidősebb embere. 117 éves, japánban él. Nagy családban élt: kilenc gyereke, 28 unokája, 56 dédunokája van. Korának titka szerinte az egészséges életmódja: étrendje nagyrészt ramen tésztából és rizses-makrélás szusiból áll.

Arra persze, hogy pontosan mi lehet a hosszú élet titka, senki sem tudja a választ. A fenti öt példa viszont jól mutatja, hogy a dolgos mindennapok, az egészséges étkezés hozzájárulhat ahhoz, hogy idős korunkban se legyenek komoly egészségügyi problémáink, és sokáig élhessünk, boldogan.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?