Az elnök emellett 2000 dolláros juttatást ígért az alacsony és közepes jövedelmű amerikaiaknak, amelyet a vámbevételekből finanszíroznak.
Barnul, foltosodik? A hazai sztárkertész szerint most kell lépni, különben oda az idei paradicsomtermés
Paradicsomvész a kertben? Barnul, lehullanak a virágok, sárgulnak a levelek, alig akad rajta szedni való? Ezek a tünetek nem csupán múló problémák – ha nem figyelünk rájuk időben, könnyen odaveszhet az egész szezon. Júliusban dől el a nyári termés sorsa: ha most lépünk, még megmenthetjük a növényeinket, és bőséges szüretre számíthatunk. Hogy mit tehetünk ebben az időszakban, ha egészséges, gazdag paradicsomtermést szeretnénk? Kósa Dániel kertészmérnök tanácsai segítenek: természetes módszereket és jól bevált házi praktikákat mutatunk be – lépésről lépésre.
A nyári kert koronázatlan királya kétségtelenül a friss, napérlelte paradicsom. Kevés dolog ér fel azzal az élménnyel, amikor reggel mezítláb kilépünk a kertbe, és saját nevelésű paradicsomfürtünkről csippenthetünk le egy lédús szemet. Azonban a bőséges és egészséges termés elérése nem mindig egyszerű – a növényeket gombás betegségek, kártevők és az időjárás viszontagságai egyaránt fenyegethetik. Bár a paradicsom nem tartozik a legnehezebben nevelhető növények közé, mégis akad néhány fontos szempont, amire érdemes odafigyelni a sikeres termesztéshez.
A levélpöndörödés, a hervadás, a virághullás vagy a barna foltok megjelenése mind-mind árulkodó jelei lehetnek annak, hogy valami nincs rendben a növénnyel. Éppen ezért fontos, hogy a nyár derekán is megfelelő gondoskodásban részesüljenek a palánták. Nézzük is meg, mit tehetünk júliusban annak érdekében, hogy paradicsomaink egészségesen fejlődjenek, és gazdag termést hozzanak – a HelloVidék kérésére Kósa Dániel kertészmérnök osztotta meg tanácsait és hasznos praktikáit.
Napfény, jó talaj és odafigyelő gondoskodás – a siker alapjai
A paradicsom fény- és melegkedvelő növény, ezért legalább napi 6-8 órányi közvetlen napfényre van szüksége a megfelelő fejlődéshez. Árnyékos helyen a növény elnyúlik, gyengén virágzik, és kevesebb termést hoz.
- Talaj: Tápanyagban gazdag, laza, morzsalékos földet igényel. Az ültetéskor érett komposzt vagy istállótrágya hozzáadása előnyös.
- Öntözés: Mérsékelt, rendszeres locsolás ajánlott, mindig a talajt célozva, a leveleket kerüljük, hogy megelőzzük a gombás betegségeket. A mulcsozás (szalma, fűnyesedék) segít a talajnedvesség megtartásában és a gyomok visszaszorításában.
Kacsozás – miért és hogyan?
A kacsozás során a paradicsomnövény oldalhajtásait, az úgynevezett hónaljrügyeket távolítjuk el, mielőtt azok hajtássá fejlődnének. Bár ezek az oldalhajtások virágot is hozhatnak, túl sok energiát vonnak el a fő termés elől. Miért érdemes kacsozni?
- Erőteljesebb növekedés, több tápanyag jut a meglévő fürtökhöz.
- Jobb szellőzés, kevesebb gombás megbetegedés.
- Egyszerűbb növényápolás, könnyebben kezelhető forma.
Mikor álljunk neki? Kósa Dániel szerint hetente egyszer, száraz időben, legjobb reggel, kézzel, tiszta mozdulatokkal eltávolítva a hajtásokat. Különösen fontos a folytonnövő (indeterminált) fajtáknál.
Így előzhetjük meg a paradicsomvészt!
A paradicsomot leginkább gombás kórokozók fenyegetik, melyek közül a legismertebb a paradicsomvész (Phytophthora infestans).
- Tünetek: Barnuló, rothadó levelek, sötét foltok a termésen, gyors terjedés.
- Kialakulás: Nedves, párás, hűvös időszakban (esős július-augusztus).
- Védekezés: Szellős ültetés, kacsozás, alacsony lombozat eltávolítása, esővédett takarás (pl. fóliasátor).
- Bio-kertben a réztartalmú készítmények, mint a bordói lé, engedélyezettek.
Fontos újdonság: a tejes permetezés
Kósa Dániel még kiemelte, hogy a tejes permetezés természetes és hatékony módszer, amely különösen jól alkalmazható a biokertészetben. A tejben lévő enzimek és tejsavbaktériumok ugyanis gátolják a lisztharmat és fitoftóra szaporodását, így megelőző szerként kiválóak.
- Használat: 1 rész tej + 4-5 rész víz, heti egyszer, száraz időben, reggel. Friss nyers tej vagy tejsavó ajánlott, a pasztörizált bolti tej gyengébb hatású.
- Figyelem: Ne legyen túl tömény, mert a leveleket megégetheti, és a szaga is kellemetlen lehet.
Egyéb veszélyek a paradicsomra – Így ismerd fel, így védd meg a termést!
Összegyűjtöttük még 7+1 gyakorta előforduló problémát, de azt is megmutatjuk, mi okozhatja ezeket, és milyen megoldásokkal orvosolhatók hatékonyan.
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)
- Virághullás, kevés termés: A túl meleg vagy túl hideg (10 °C alatti) idő, erős szél, túl sok nitrogén, foszforhiány, kártevők és betegségek is okozhatják. Használj támasztékot, kiegyensúlyozott tápanyagot, és válassz rezisztens fajtákat!
- Levélpöndörödés: Levelek kunkorodása gyakori probléma. Okozhatja vírus (pl. ToMV), kártevő (liszteske), gyomirtó, túl sok nitrogén vagy kevés kalcium. Használj ragacsos csapdát, kerüld a vegyszereket, öntözz helyesen, figyelj a tápanyagokra!
- Napégés a termésen: Erős napfény hatására a paradicsom megéghet. Metszd okosan a növényt, hogy maradjon árnyék, és időben szüretelj, ne hagyd túléretten a napon!
- Hervadás: Túl sok vagy túl kevés víz, szélsőséges hőmérséklet, gyökérproblémák is állhatnak a háttérben. Öntözz ritkán, de alaposan, és mindig hagyd kicsit kiszáradni a talajt két locsolás között!
- Lisztharmat: Fehér porszerű bevonat a leveleken? A gomba meleg, párás környezetben támad. Ritkítsd a lombozatot, javítsd a szellőzést, távolítsd el a fertőzött részeket, és használj nem olajat természetes gombaölőként.
- Barna foltok a leveleken: Fertőzések, tápanyaghiány vagy környezeti stressz is okozhatja. Azonnal távolítsd el a fertőzött leveleket, és semmisítsd meg őket – ne komposztáld!
- Repedezett, torz termések: Hirtelen vízingadozás – az egyik fő oka a termések repedésének és eldeformálódásának. Ne öntözz rendszertelenül! Kerüld a túl sok nitrogént, és szüretelj időben, ne hagyd túléretten a terméseket a növényen.
7+1. Kártevők támadása
- Lombrágó hernyók: Szabad szemmel is észrevehetők – kézzel szedd le őket, vagy vonzz hasznos rovarokat!
- Gyapottok bagolylepke: A termés belsejét rágja – a feromoncsapda a leghatékonyabb védelem.
- Levéltetvek: Nem csak szívogatnak, hanem mézharmatot is termelnek, amin megtelepedik a korompenész. Figyelj rájuk, mielőtt nagyobb baj lenne!
Hogyan fokozhatjuk a termést természetes módon?
A paradicsom ugyan önporzó növény, de a terméskötődést jelentősen segíthetjük némi kézi támogatással: ha finoman megrázogatjuk a virágzó növényeket, vagy puha ecsettel végigsimítunk a virágokon – különösen fóliasátorban –, növelhetjük a terméshozamot. A beporzás mellett a megfelelő tápanyag-utánpótlás is kulcsfontosságú: a káliumban gazdag trágyák, mint a fahamu, a csalánlé vagy a házilag készített komposzttea hatékonyan serkentik a gyümölcsképződést. Kósa Dániel kertészmérnök szerint viszont óvatosan kell bánni a nitrogénnel: ha túl sokat juttatunk ki belőle, a paradicsom inkább a lombozatot növeszti a termések helyett.
Az öntözésnél a legfontosabb szabály, hogy inkább ritkábban, de bőségesen locsoljunk, mélyre hatóan – például hetente kétszer –, és soha ne a növény leveleit, hanem kizárólag a talajt nedvesítsük. Ez segít elkerülni a gombás fertőzéseket, és egészségesebb gyökérfejlődést biztosít.
@zoldbolt ♬ Suns - Official Sound Studio
Mi legyen a zöld paradicsommal a szezon végén?
A hűvösebb napok közeledtével gyakori probléma, hogy sok zöld paradicsom marad a növényen. Ezeket érdemes leszedni, ha épek és egészségesek, mert utólag is biztonságosan beérlelhetők.
Tegyük őket lazán egy papírdobozba vagy vászonzsákba egyetlen érett almával – az alma által kibocsátott etiléngáz természetes módon gyorsítja az érési folyamatot. A zöld paradicsomokat tartsuk meleg, sötét helyen, 20–24 °C-os hőmérsékleten – így néhány napon vagy egy-két héten belül bepirosodnak, és menthető a termés jelentős része.
-
Legendák a polcokon: vasárnapig akár közel féláron kaphatók a Lidl vásárlók legkedveltebb termékei
A friss vajas croissant és a Milbona kávés tejitalt november 16. vasárnapig jelentős kedvezménnyel lehet megvásárolni.
-
Nyakunkon a Black Friday, egyszer használatos bankkártyával lehet a legbiztonságosabb az online fizetés
A Gránit Bank ügyfélkörének digitális affinitását jelzi, hogy körükben az egyszer használatos kártya (EHK) használata még magasabb, az ügyfelek harmada él ezzel a lehetőséggel.
-
Három bankot is felvásárolt, most már a tőzsdére lépne a magyar közösségi bank
A Pénzcentrum Fáy Zsoltot, a MagNetbank elnökét az elmúlt évek akvizícióiról, a növekedési tervekről, közösségi bankolásról, de a permakultúrális gazdálkodásról is kérdezte.
-
HL: Az öngondoskodás nem végrendelet – így adhat valódi védőhálót a családjának (x)
A legtöbben úgy gondolkodnak az öngondoskodásról, mint megtakarításról vagy jól megírt végrendeletről.








