2021. február 27. szombat Ákos, Bátor

Vérnyomáscsökkentő-botrány: 10-20-szor drágábbak lehetnek a cseregyógyszerek


Június 29-én, pénteken robbant a vérnyomáscsökkentő-botrány, mely során 27 gyógyszer forgalmazását függesztették fel. Azóta az üggyel kapcsolatban, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezési-egészségügyi Intézet (OGYÉI) elmondta, hogy mintegy 200 ezren szedhették a felfüggesztett gyógyszereket, melyekben a hatóanyag szennyeződött, rákkeltő hatású. Ennek ellenére senkinek nem ajánlották, hogy azonnal abbahagyja a gyógyszerek szedését, azzal ugyanis jóval nagyobb bajba keverhetik magukat a betegek. Ezzel szemben azt javasolták, hogy egy hónapon belül mindenki váltson gyógyszert. Igen ám, de a legfrissebb információk szerint a cseregyógyszerek egy része akár 10-20-szor annyiba is kerülhet, mint a szennyezett termékek.

Ahogy arról június 29-én a Pénzcentrumon is beszámoltunk, az OGYÉI 27 vérnyomáscsökkentő gyógyszer forgalmazását függesztette fel, mivel azokban rákkeltő hatású szennyeződést találtak. Azóta azonban az is kiderült, hogy 200 ezren szedhették a felfüggesztett gyógyszereket, nekik ugyanakkor semmiképp sem ajánlották a bevont gyógyszerek szedésének azonnali szüneteltetését, azzal ugyanis óriási egészségügyi kockázatnak tennék ki magukat. Ehelyett az OGYÉI azt javasolta, hogy egy hónapon belül mindenki váltson gyógyszert.

Igen ám, de az OGYÉI által frissen közreadott, szennyeződésmentes - valsartanalapú medicinák - orvosságok nem élveznek tb-támogatást. Ezért a betegeknek a lecserélni kényszerült gyógyszerük árának tízszeresét vagy akár hússzorosát kellene fizetniük az újakért - írja a HVG. Ezek a készítmények lehetnek - az OGYÉI iránymutatása szerint - a Novartis originális, egykor szabadalommal védett Diovanja, a szlovén Krka gyógyszergyár valamennyi és a Teva némelyik valsartanos készítménye.

(A borítókép illusztráció.)
Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

02.25-03.03
Országos

Spar

02.25-03.03
Országos

Aldi

02.25-03.03
Országos

Lidl

02.25-03.03
Országos

Interspar

02.24-03.31
Országos


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked