2020. július 2. csütörtök Ottó

Vérnyomáscsökkentő-botrány: 10-20-szor drágábbak lehetnek a cseregyógyszerek


Június 29-én, pénteken robbant a vérnyomáscsökkentő-botrány, mely során 27 gyógyszer forgalmazását függesztették fel. Azóta az üggyel kapcsolatban, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezési-egészségügyi Intézet (OGYÉI) elmondta, hogy mintegy 200 ezren szedhették a felfüggesztett gyógyszereket, melyekben a hatóanyag szennyeződött, rákkeltő hatású. Ennek ellenére senkinek nem ajánlották, hogy azonnal abbahagyja a gyógyszerek szedését, azzal ugyanis jóval nagyobb bajba keverhetik magukat a betegek. Ezzel szemben azt javasolták, hogy egy hónapon belül mindenki váltson gyógyszert. Igen ám, de a legfrissebb információk szerint a cseregyógyszerek egy része akár 10-20-szor annyiba is kerülhet, mint a szennyezett termékek.

Ahogy arról június 29-én a Pénzcentrumon is beszámoltunk, az OGYÉI 27 vérnyomáscsökkentő gyógyszer forgalmazását függesztette fel, mivel azokban rákkeltő hatású szennyeződést találtak. Azóta azonban az is kiderült, hogy 200 ezren szedhették a felfüggesztett gyógyszereket, nekik ugyanakkor semmiképp sem ajánlották a bevont gyógyszerek szedésének azonnali szüneteltetését, azzal ugyanis óriási egészségügyi kockázatnak tennék ki magukat. Ehelyett az OGYÉI azt javasolta, hogy egy hónapon belül mindenki váltson gyógyszert.

Igen ám, de az OGYÉI által frissen közreadott, szennyeződésmentes - valsartanalapú medicinák - orvosságok nem élveznek tb-támogatást. Ezért a betegeknek a lecserélni kényszerült gyógyszerük árának tízszeresét vagy akár hússzorosát kellene fizetniük az újakért - írja a HVG. Ezek a készítmények lehetnek - az OGYÉI iránymutatása szerint - a Novartis originális, egykor szabadalommal védett Diovanja, a szlovén Krka gyógyszergyár valamennyi és a Teva némelyik valsartanos készítménye.

(A borítókép illusztráció.)

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Fordult a kocka: nem kell már levadászni a jó munkaerőt, kedvükre válogathatnak a cégek
Zdravka Demeter Bubaloval, a MOL-csoport HR igazgatójával beszélgettünk.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk